Povežite se s nama

Život i društvo

Oskari znanja u rukama su sjajnih učenika varaždinskih i međimurskih škola

oskar znanja

Objavljeno:

- dana

Oskar znanja, dodjela najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju, održana je u petak, 24. rujna, a Agencija za odgoj i obrazovanje pripremila je posebnu online emisiju „Oskar znanja“ posvećenu najboljim hrvatskim učenicima, pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu u školskoj godini 2020./2021.

Ove godine na državnim natjecanjima u znanju, glazbi i plesu Oskar znanja osvojio je 231 učenik, a za pobjedu na međunarodnim natjecanjima Oskarom znanja nagrađena su 88 učenika, među kojima su i vrijedni đaci iz Međimurske i Varaždinske županije.

Svakako valja spomenuti i njihove učitelje i nastavnike mentore koji su ih pripremali, pratili i motivirali za natjecanja, a koji su pohvaljeni za trud i rad s učenicima.

Iz Međimurske županije Oskara znanja osvojio je Ivano Lukačević iz II. osnovne škole Čakovec. Osvojio je prvo mjesto na natjecanju iz informatike u kategoriji Primjena algoritama za pete razrede osnovnih škola, uz mentorstvo Gordana Bartolića i Dejana Drabića.

Dobitnici Oskara znanja su i učenica Ema Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, koja je osvojila prvo mjesto na natjecanju iz kemije uz mentorstvo Krešimira Trojka, kao i učenik te iste gimnazije Tin Plaftak, koji je također osvojio prvo mjesto na natjecanju iz kemije uz mentorstvo Antonije Jančec.  

Iz Varaždinske županije dobitnici su sljedeći:

Amalija Rafaj Škriljevečki iz Prve gimnazije Varaždin za osvojeno prvo mjesto na natjecanju iz Astronomije (mentor Denis Barčot), Dora Lešnjak iz Prve gimnazije Varaždin za osvojeno prvo mjesto na natjecanju iz Engleskog jezika (mentorica Vesna Bakšaj), Marko Varga iz Prve gimnazije Varaždin za osvojeno prvo mjesto na natjecanju iz Geografije (Maja Jurgec), Ozana Margotić iz VI. OŠ Varaždin za osvojeno prvo mjesto na natjecanju iz informatike – Primjena algoritama OŠ (Danijel Lukić, Dejan Drabić) te Mila Maretić iz VI. OŠ Varaždin za osvojeno prvo mjesto na natjecanju iz Kemije (Mihaela Vrbnjak Grđan).

Učenica Mila Maretić natjecala se i u Matematici, osvojivši prvo mjesto te još jednog Oskara znanja, ovaj put uz mentorstvo Darija Maltarskog. Na istome je natjecanju sudjelovala i Barbara Kelava iz Prve gimnazije Varaždin osvojivši prvo mjesto (Andreja Veršić) te Sebastian Tukač iz Elektrostrojarske škole Varaždin koji je također osvojio prvo mjesto (Martina Novak).

Nadalje, Oskar znanja u rukama je Klare Klampfl iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec (Anđelka Barlek) zbog osvojenog prvog mjesta na 63. natjecanju mladih tehničara RH, kao i Blaža Hrastića iz OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija (Tomislav Čavlek) koji je također zauzeo prvo mjesto.

Oskara znanja osvojili su i: Estella Veronica Grubač iz Srednje škole Ivanec zbog osvojenog prvog mjesta na natjecanju iz Njemačkog jezika (Silvija Hogge-Buder) te Fran Magdalenić iz Prve gimnazije Varaždin koji je također prvak iz Njemačkog jezika (Liljana Mikinović).

Međunarodni prvaci, osvajači Oskara znanja, su i ovi učenici: pojedinačno Emanuel Tukač iz Prve gimnazije Varaždin za osvojeno drugo mjesto na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (Ilko Brnetić i Ivan Novak) te ekipno Emanuel Tukač za osvojenu broncu na istome natjecanju, kao i Juraj Kolarić iz Elektrostrojarske škole Varaždin za osvojeno srebro na Svjetskom natjecanju u robotici Robo Cup Junior 2021 (Ivica Kolarić).

Tu je i Janko Vrček iz Prve gimnazije Varaždin koji je pojedinačno osvojio broncu na Međunarodnoj raspodijeljenoj fizičkoj olimpijadi (IdPhO), pod mentorstvom Kreše Zadra i Nikoline Novosel.

U emisiji Oskar znanja predstavljeni su najbolji učenici iz različitih škola u Hrvatskoj koji su ispričali svoju priču, što ih motivira, veseli, ljuti, kako se pripremaju za natjecanja, koji su im planovi… U programu su sudjelovali mladi glazbeni i plesni talenti, pobjednici državnog Natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, a u studiju su gostovali i državni tajnik u Ministarstvo znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.

– Nadali smo se da ćemo uživo ugostiti sve naše oskarovce, uručiti im nagradu koju su zaslužili svojim radom, talentom i zalaganjem. Zato smo odgodili dodjelu nagrade s lipnja na rujan, ali situacija je i dalje takva da smo se, nakon uspješno odrađene prve online dodjele Oskara znanja, odlučili i ohrabrili ponoviti i pripremiti emisiju posvećenu najboljim učenicima – istaknula je ravnateljica Agencije Dubravka Brezak Stamać.

Skulptura Oskara znanja, koja predstavlja stablo s krošnjom ljudskoga mozga, rad je učenice Chiare Cetušić iz Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zagreba.

Skulpture i priznanja učenicima te pohvalnice mentorima bit će dostavljene poštom u njihove matične škole.

Život i društvo

FOTO Više od 2000 studenata FOI-ja dobilo savjete za početak karijere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

tjedan karijera foi
FOI

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu uspješno je završio deseti Tjedan karijera, koji se, u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera, održao od 18. do 22. listopada.

Tjedan karijera je networking event, namijenjen studentima svih godina i studija FOI-ja, koji spaja studente i njihove buduće poslodavce, upoznaje studente s novinama i trendovima na tržištu rada te im omogućuje razvoj poslovnih vještina.

– Od prvog Dana karijera koji se održao 2012. godine došli smo do desete obljetnice Tjedna karijera i tijekom ovih godina ugostili smo na FOI-ju zaista veliki broj poslodavaca. U našem radu, u radu Centra za podršku studentima i razvoj karijera – ključna su 3 partnera – poslodavci, studenti i alumniji, a zajedničkom suradnjom uspijevamo realizirati inicijative za zajedničku dobrobit. – naglasila je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera.

Jubilarni Tjedan karijera na FOI-ju je studentima je ponudio 120 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, a preko 2000 studenata upoznalo se s gotovo 60 poslodavaca – partnerskih poduzeća FOI-ja.

Studentima je omogućeno sudjelovanje na 4 panel rasprave o aktualnim tehnološkim trendovima, karakteristikama zaposlenika budućnosti ali i pokretanja vlastitog poslovanja. Uvodno predavanje na Tjednu karijera održao je FOI alumni Matija Kopić suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers koji je ujedno sudjelovao i na panel diskusiji posvećenoj temi umjetne inteligencije [email protected].

Uz Kopića, na panel raspravi sudjelovali su i FOI alumniji Marko Velić (Photomat) i Tajana Šokec Šelimber (KAIZEN IT), Dražen Orešćanin (Poslovna inteligencija) te Hajdi Ćenan (airt, CroAI).

Druga panel rasprava, [email protected] studentima je omogućila uvid u tehnologije budućnosti i trendove koji predstoje poput umjetne inteligencije, blockchaina, strojnog učenja i interneta stvari (IoT-ja), a sudjelovali su Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum).

– Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da ju „izguraju“ do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti i proći cijeli ciklus i vidjet će što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato jer naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika – studentima je poručio Tomislav Tenodi (Speck). 

Važnost adaptabilnosti i agilnosti, koja dolazi od samog zaposlenika, ali i od poslodavca koji osigurava poticajnu sredinu, kao i važnost dodatnih iskustava koja studenti stječu tijekom obrazovanja naglasili su panelisti treće FOI panelice – [email protected] – Vedrana Miholić (CROZ), Goran Kanižaj (Mobilisis) te FOI alumni Moreno Grgurić (ecx.io). Motiviranost studenata, preuzimanje rizika i pružanje sebi prilike da se upustite u poduzetničke vode glavne su poruke FOI alumnija, uspješnih poduzetnika Alena Huskanovića (Async Labs), Andrijane Mrkela (Northwest Agency), Dragane Juren (Ivy Digital), Martine Stričak (Point Visible) te Sandra Lazarića (Arbona), sudionika finalne panel rasprave [email protected] kojom je zatvoren Tjedan karijera.

FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca.

– Željeli smo pomoći našim studentima i povezati ih s poslodavcima te im pomoći u usvajanju konkretnih i praktičnih znanja. Na FOI-ju nastojimo, kroz nastavu i projektne aktivnosti integrirati čim više znanje i iskustvo iz prakse u nastavni proces. Važno nam je da poslodavci koji su naši partneri, sudjeluju u pripremi studijskih programa i daju nam povratnu informaciju o smjeru u kojem idemo. Inoviramo, važna nam je interdisciplinarnost koja je danas neophodna i pratimo razvoj tehnologija, pa smo na preddiplomskom studiju uveli i nove module vezane uz umjetnu inteligenciju i računalne igre –  rekla je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja te istaknula kako je kroz suradnju s poslodavcima i obaveznu stručnu praksu po kojima je FOI još uvijek jedan od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj tijekom Fakulteta zaposli više od 80% FOI-jevih studenata.

Tijekom pet dana studenti su sudjelovali na 27 radionica, 4 online pitcha poslodavaca putem kojih su se poslodavci studentima predstavili na zanimljiv način, 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca te imali prilike razgovarati s 59 poslodavaca na Karijernom španciru – individualnim razgovorima s poslodavcima.

– Od prve godine dolazim na Tjedan karijera i smatram ga odličnom prilikom jer upoznaš poslodavce, vidiš što te čeka, koje prilike nude te proširiš svoju mrežu poznanstava. Sigurna sam da će mi kontakti koje sam ostvarila biti od pomoći – smatra Marta Bilić, studentica treće godine preddiplomskog studija Poslovni sustavi. 

Tjedan karijera tek je jedna od karijernih prilika koju FOI realizira u suradnji s atraktivnim hrvatskim tvrtkama. Tijekom akademske godine FOI studenti imaju prilike surađivati s poslodavcima kroz različite druge oblike suradnje poput pozvanih predavanja, radionica, stručnih vježbi, suradnje kroz projektnu nastavu i europske projekte kojima podiže razinu kompeticija studenata i povećava konkurentnost.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin u projektu „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Gospodarske škole Varaždin svojim su se aktivnostima tijekom listopada uključili u nacionalni projekt „MAMA, BUDI ZDRAVA – Ružičasti listopad“.

Projekt organizira Udruga SVE za NJU koja pruža pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, a cilj je projekta promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Akcija je obuhvatila nekoliko aktivnosti: organizirano je predavanje i razgovor s učenicima o različitim vidovima prevencije raka općenito, a s naglaskom na prevenciju raka dojke.

Predavanje je održala Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Posebno nam je drago što smo mogli s učenicima osvijestiti važnost primarne prevencije i zdravog načina života, važnost kretanja, pravilne prehrane i drugih čimbenika kojima se može utjecati na pojavnost svih vrsta raka, a osobito raka dojke. Također smo govorili o tome kako je organiziran probir za rano otkrivanje kod žena preko 50. godine života, što je zapravo dob u kojoj će se uskoro naći njihove majke te naglasili da je kod žena koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu potrebno sa svim vidovima prevencije početi i ranije, a osobito s preventivnim pregledima – istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.

Ostale aktivnosti uključivale su snimanje videa za promicanje preventivnih programa, s porukom o važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti, te direktno uključivanje svih učenika škole u prenošenje preventivnih poruka ženskim članovima svojih obitelji putem informativnih letaka koje je osigurala Udruga SVE za NJU.

– Zahvaljujemo Udruzi SVE za NJU i dr. Stipešević Rakamarić na pomoći u realizaciji ovog projekta te svim učenicima i kolegama koji su prenijeli poruku o potrebi ranog otkrivanja raka. Na kraju, ali ne manje važno: pohvala učenicima 3.H i 1.N na posebnom angažmanu pri snimanju promotivnog videa – izjavila je koordinatorica aktivnosti Vanja Perši.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje