Povežite se s nama

Život i društvo

Oslabljeni, ali sjajni: učenicima iz Centra izvrsnosti dva zlata, srebro i dvije bronce

Objavljeno:

- dana

FESTIVAL MATEMATIKE U PULI

Polaznici Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije bili su uspješni na Festivalu matematike u Puli.

U kategoriji PIKO (3.. i 4. razredi) prvo mjesto i zlatne medalje osvojili su Mia Kolmanić, Teo Plantak, Filip Juraga i Antun Kralj, a drugo mjesto i srebro Lana Šćukanec, Klara Jerbić, Marko Hrenić i Viktor Starčević. Preostale tri ekipe osvojile su 4. , 8. i 11. mjesto u konkurenciji 26 ekipa.

Učenici na natjecanjima iz fizike, pa Centar nije bio u punom sastavu

U kategoriji MIKRO (5.  i 6. razredi) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su prvo, treće, šesto i deveto mjesto, a  sudjelovalo je 46 ekipa. Zlato je pripalo Barbari Kelava, Emi Kolmanić, Gabrijeli Majcen i Mislavu Putareku, a brončano odličje osvojili su Josip Kosec, Tara Fošnar, Jelena Nakić i Veronika Vitez.

U kategoriji MEGA (7. i 8. razredi) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su treće, peto, osmo i 10. mjesto u konkurenciji 41 ekipe. Broncu su osvojili Iva Vresk, Lovro Đuranec, Alisa Pevec i Teo Putarek.

Srednjoškolci – polaznici Centra izvrsnosti iz matematike – osvojili su četvrto, sedmo, 11.,14.  i  15. mjesto u konkurenciji 63 ekipe.

– Važno je naglasiti da smo bili jako oslabljeni jer nam je troje najboljih polaznika u kategoriji MEGA iz Centra izvrsnosti bilo na natjecanju iz fizike. U srednjoj školi nedostajalo nam je čak osam učenika zbog izbornog natjecanja za olimpijske ekipe i natjecanja iz fizike – naglasio je Branko Topić, voditelj Centra izvrnosti iz matematike Varaždinske županije te zaključio kako ovakav uspjeh ne bi bio moguć bez marljivog rada u školama i Centru izvrsnosti za matematiku, te potpore Varaždinske županije.

– Zato hvala i čestitka svima koji su sudjelovali i svojim radom doprinijeli ovom projektu Županije znanja – zaključio je Topić.

 

Izvor:
Foto: Izvor: Centar izvrsnosti iz matematike

Život i društvo

FOTO U Jurketincu iz asfalta niknula čudesna rajčica koja sada ima više od 40 plodova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Priroda je još jednom pokazala svoju snagu rasta.

Naime, u Jurketincu, u dvorištu Ivice i Dragice Kišić, iz asfalta je niknula rajčica. Biljka je trenutno visoka oko dva metra te ima više od 40 plodova.

– U asfaltu je bila sasvim mala pukotina i ne znam se tamo našlo sjeme paradajza. Inače se bavimo uzgojem flanaca i to nismo nikad doživjeli. Čak smo biljku pokušali isčupati kad je bila mala, ali nije se dala, pa smo ju odlučili ostaviti – objasnio nam je vlasnik Ivica Kišić te dodao je inače iz pukotina u asfaltu rastu prkosi, ali rajčica prvi put.

Obitelj je samo postavila ciglu u koju su zabili štap da se rajčica može penjati.

– Svi koji dođu rado poslikaju našu rajčicu jer još nitko nije vidio da ona raste iz asfalta. Iznenadi ih kao što smo i mi bili iznenađeni na početku. Plodove još nismo probali, ali hoćemo – završio je Kišić.

Vlasnik nam se pohvalio da su prije dvije godine imali plod rajčice sorte volovsko srce koji je težio 1,2 kilograma.

Dragica Kišić i čudesna rajčica

Nastavite čitati

Život i društvo

U Bednji i Varaždinu jutros tek koji stupanj iznad nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi su jutros na sjeveru Hrvatske morali palit grijanje u autu.

Prvi dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem koji je ove godine počeo, jučer, 22. rujna, u 20.21 sati. Rujanska jutra postala su prilično hladna.

Prema podacima DHMZ-a jutros u 7 sati najhladnije je bilo na lokaciji Zavižan, gdje je izmjereno 1.7 °C. U Delnicama su bila 2.3 stupnja. Treće mjesto dijele Bednja, u Varaždinskoj županiji, i Parg-Čabar s 3.1 °C.

U Varaždinu je u 7 sati izmjereno 5.7 °C.

Do kraja ovog tjedna na varaždinskom bi području trebalo ostati sunčano, a dnevne temperature idu 25 °C i to u nedjelju. Ali jutra ostaju hladna, s najvišom temperaturom od 15 °C.

Od ponedjeljka navečer stiže kiša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje