Povežite se s nama

Život i društvo

Oslabljeni, ali sjajni: učenicima iz Centra izvrsnosti dva zlata, srebro i dvije bronce

Objavljeno:

- dana

FESTIVAL MATEMATIKE U PULI

Polaznici Centra izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije bili su uspješni na Festivalu matematike u Puli.

U kategoriji PIKO (3.. i 4. razredi) prvo mjesto i zlatne medalje osvojili su Mia Kolmanić, Teo Plantak, Filip Juraga i Antun Kralj, a drugo mjesto i srebro Lana Šćukanec, Klara Jerbić, Marko Hrenić i Viktor Starčević. Preostale tri ekipe osvojile su 4. , 8. i 11. mjesto u konkurenciji 26 ekipa.

Učenici na natjecanjima iz fizike, pa Centar nije bio u punom sastavu

U kategoriji MIKRO (5.  i 6. razredi) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su prvo, treće, šesto i deveto mjesto, a  sudjelovalo je 46 ekipa. Zlato je pripalo Barbari Kelava, Emi Kolmanić, Gabrijeli Majcen i Mislavu Putareku, a brončano odličje osvojili su Josip Kosec, Tara Fošnar, Jelena Nakić i Veronika Vitez.

U kategoriji MEGA (7. i 8. razredi) ekipe Centra izvrsnosti osvojile su treće, peto, osmo i 10. mjesto u konkurenciji 41 ekipe. Broncu su osvojili Iva Vresk, Lovro Đuranec, Alisa Pevec i Teo Putarek.

Srednjoškolci – polaznici Centra izvrsnosti iz matematike – osvojili su četvrto, sedmo, 11.,14.  i  15. mjesto u konkurenciji 63 ekipe.

– Važno je naglasiti da smo bili jako oslabljeni jer nam je troje najboljih polaznika u kategoriji MEGA iz Centra izvrsnosti bilo na natjecanju iz fizike. U srednjoj školi nedostajalo nam je čak osam učenika zbog izbornog natjecanja za olimpijske ekipe i natjecanja iz fizike – naglasio je Branko Topić, voditelj Centra izvrnosti iz matematike Varaždinske županije te zaključio kako ovakav uspjeh ne bi bio moguć bez marljivog rada u školama i Centru izvrsnosti za matematiku, te potpore Varaždinske županije.

– Zato hvala i čestitka svima koji su sudjelovali i svojim radom doprinijeli ovom projektu Županije znanja – zaključio je Topić.

 

Izvor:
Foto: Izvor: Centar izvrsnosti iz matematike

Život i društvo

HGSS u nedjelju na Ivanščici pomogao ozlijeđenom planinaru i sanjkaču

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

HGSS stanica Varaždin morala je dvaput intervenirati na Ivanpčici u nedjelju, 17. siječnja, objavili su na svojoj internetskoj stranici.

U nedjelju je stigla dojava preko centra 112 o ozljedi planinara na stazi Mrzljak na Ivanščici.

Tim spašavatelja ubrzo je stigao mjesta nesreće te zbrinuo i utoplio unesrećenog. Transport je izvršen UT nosiljkom do najbliže prometnice, gdje je predan hitnoj pomoći.

Ubrzo po završetku akcije stiže nova dojava o ozlijeđenom sanjkaču na izletištu Jarki u Prigorcu.

Prisutni izletnici su utoplili unesrećenog i dostupnim sredstvima krenuli s transportom, koji je nastavljen nakon dolaska spašavatelja. Unesrećeni je dodatno utopljen i predan hitnoj pomoći.

– Obojici želimo brz oporavak! Iako naše planine nisu visoke, u zimskim mjesecima kad na planinarskim stazama zavladaju snijeg i led, postaju dosta opasne. Svjedoci smo brojnim ozljedama u uvjetima koji trenutno vladaju. Ozljede se događaju, ali se mogu i spriječiti odabirom odgovarajuće opreme (odjeća, obuća – idealno gojzerice, ili patike koje su namijenjene brdskom terenu, ne gradske patike) i informiranjem o ciljevima (vremenska prognoza, visina snijega, dužina staze, vrijeme uspona, smjer kretanja, ishodište, silaz) – ističu HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Još u utorak hladno, potom iznadprosječne temperature: u petak u Varaždinu 13 °C

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobre vijesti za one koji ne vole hladno vrijeme – još će u utorak ujutro biti hladno, a potom temperatura zraka u porastu na iznadprosječno visoke vrijednosti, javlja DHMZ.

U Varaždinu će tako još sutra temperatura zraka biti između -4 °C i 3 °C, da bi već u petak u podnevnim satima dosegla 13 °C.

Zaštita od hladnoće

Danas, 18. siječnja, će u središnjoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a vjetar uglavnom slab jugozapadni. Najviša dnevna temperatura bit će od 0 do 3 °C.

Biometeorološke prilike će danas biti slične kao i prethodnih dana – razmjerno nepovoljne.

– Zbog umjerene, a u pojedinim dijelovima zemlje i velike opasnosti od hladnog vala, upozoravamo na adekvatnu zaštitu od hladnoće. Bolesnicima s bolestima respiratornog i krvožilnog sustava, savjetujemo izbjegavanje izlazaka na otvoreno u najhladnijem dijelu dana te izbjegavanje suvišnih napora. Uz sunčana razdoblja danju i blagi porast dnevne temperature tegobe će biti slabije izražene – poručili su državni prognostičari.

Već od sutra, uz porast temperature tijekom dana, neki će meteoropati osjetiti blago poboljšanje općeg stanja.

Nastavite čitati