Povežite se s nama

Život i društvo

Osmero braće i sestara Bogdan je zahvaljujući vama dobilo vlastiti priključak struje i na tome vam neizmjerno zahvaljuju

Objavljeno:

- dana

Osmero djece iz obitelji Bogdan, u dobi između tri i 17 godina nedavno je zamolilo čitatelje Regionalnog tjednika za pomoć. Željeli su vlastiti priključak struje u kući koju su naslijedili od pokojnih roditelja.

Nakon što su im se majka i otac – Branko Bogdan i Slađana Kalanjoš –  zajedno utopili u rijeci Dravi, djeci je ostala kuća, koju su njihovi roditelji, nakon života u potleušici u romskom naselju, taman uspjeli izgraditi.

Bogdani su živjeli od socijalne pomoći i povremenih poslova, ali i s tim su prihodima uspjeli dogovoriti izgradnju pristojne kuće za sebe i djecu. S tvrtkom MDV Plus su dogovorili kreditiranje građevinskog materijala i ni jedan mjesec nisu kasnili s otplatom. Rate su plaćali novcem socijalne pomoći. Mislili su da je bolje živjeti i skromnije nego što su živjeli, ali stvoriti pristojan dom svojoj djeci.

I taman nakon što su dovršili kuću, dogodila se tragedija, djeca su ostala siročad, ali se zahvaljujući baki Irmi i teti Vesni nisu razdvojili – njih su dvije preuzele skrbništvo.

Stigla je struja

Osmero djece je naslijedilo kuću u jednakim dijelovima, ne jadikuju zbog vlage koja opasno nagriza kuću zbog čega su uz pomoć doniranih 13 tisuća kuna od Saveza Roma Hrvatske, odlučili napraviti neophodno krovište.

Kad se već morao graditi krov, ništa skuplje nije bilo odmah napraviti i potkrovlje kako bi djeca dobila više prostora za život i učenje.

Jedino što je još nedostajalo da braća i sestre Bogdan imaju osnovni životni standard 21. stoljeća, bio je priključak struje.

Zahvaljujući čitateljima Regionalnog tjednika priključak su napokon i dobili. Polovicu novca sakupili su Vašim donacijama dok je drugu polovicu platio Caritas varaždinske nadbiskupije

Dragi naši čitatelji od srca Vam zahvaljuju Martina (17), Marina (15), Sebastijan (12), Branko (10), Dominik (8), Mihael (6), Marin (5) i Karlo (3).

Život i društvo

KUD Voća u subotu poziva znatiželjnike na čerhanje perja u Etno kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najaktivnijih voćanskih udruga, KUD Voća, u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto “čierhati” na spomenutoj lokaciji  i bit će otvoreno za javnost. Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! 

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i radnici Parkova uz gradonačelnika Bosilja i zamjenika Markovića sadili lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Trgu Ivana Perkovca u Biškupcu, ispred zgrade 3. osnovne škole u utorak, 21. ožujka povodom Međunarodnog dana šuma posađen je novi drvored od lipa.

Uz djelatnike Parkova i učenike 3. osnovne škole, drvored su pomogli posaditi gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Posadivši nekoliko stabala gradonačelnik se obratio djeci i novinarima.

– Posađene lipe štititi će naše školarce od buke, a kad porastu i kad se razlistaju bit će vrlo lijep ukras, novo zelenilo u našem gradu. Za lipu smo se odlučili jer je simbol Hrvatske, kao što je primjerice javor simbol Kanade. Mi u gradu Varaždinu u ovom trenutku radimo kompletnu snimku komunalnih instalacija pod zemljom kako bi izbjegli sadnju drveća na instalacijama vodovoda, struje i plinovoda. Kada dobijemo katastar vodova, planiramo sadnju preko stotinu komada drveća u našem gradu. Vrlo je bitno da imamo što više zelenila i što više drveća. Ove njegovane  lipe stare su već deset godina. Koliko je potrebno vremena da one porastu, a čovjeku je potrebna minuta da ih uništi pilom. Zato čuvajmo našu okolinu i sadimo drveće – poručio je gradonačelnik učenicima i novinarima.

Gradonačelnik je na kraju najavio planove ozelenjivanja velike površine od kraja Kurelčeve ulice i početka sajmišta preko Matoševog trga pa sve do mosta prema Kinološkom društvu. Na tom dijelu grada planira se zelena transferzala, šetnica s drvoredima i uređenim parkovima. Spomenuo je i šetalište sv. Ane. Uz ta dva plana, najavio je sadnju drveća po ulicama svugdje gdje je to moguće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje