Povežite se s nama

Život i društvo

Osmero braće i sestara Bogdan je zahvaljujući vama dobilo vlastiti priključak struje i na tome vam neizmjerno zahvaljuju

Objavljeno:

- dana

Osmero djece iz obitelji Bogdan, u dobi između tri i 17 godina nedavno je zamolilo čitatelje Regionalnog tjednika za pomoć. Željeli su vlastiti priključak struje u kući koju su naslijedili od pokojnih roditelja.

Nakon što su im se majka i otac – Branko Bogdan i Slađana Kalanjoš –  zajedno utopili u rijeci Dravi, djeci je ostala kuća, koju su njihovi roditelji, nakon života u potleušici u romskom naselju, taman uspjeli izgraditi.

Bogdani su živjeli od socijalne pomoći i povremenih poslova, ali i s tim su prihodima uspjeli dogovoriti izgradnju pristojne kuće za sebe i djecu. S tvrtkom MDV Plus su dogovorili kreditiranje građevinskog materijala i ni jedan mjesec nisu kasnili s otplatom. Rate su plaćali novcem socijalne pomoći. Mislili su da je bolje živjeti i skromnije nego što su živjeli, ali stvoriti pristojan dom svojoj djeci.

I taman nakon što su dovršili kuću, dogodila se tragedija, djeca su ostala siročad, ali se zahvaljujući baki Irmi i teti Vesni nisu razdvojili – njih su dvije preuzele skrbništvo.

Stigla je struja

Osmero djece je naslijedilo kuću u jednakim dijelovima, ne jadikuju zbog vlage koja opasno nagriza kuću zbog čega su uz pomoć doniranih 13 tisuća kuna od Saveza Roma Hrvatske, odlučili napraviti neophodno krovište.

Kad se već morao graditi krov, ništa skuplje nije bilo odmah napraviti i potkrovlje kako bi djeca dobila više prostora za život i učenje.

Jedino što je još nedostajalo da braća i sestre Bogdan imaju osnovni životni standard 21. stoljeća, bio je priključak struje.

Zahvaljujući čitateljima Regionalnog tjednika priključak su napokon i dobili. Polovicu novca sakupili su Vašim donacijama dok je drugu polovicu platio Caritas varaždinske nadbiskupije

Dragi naši čitatelji od srca Vam zahvaljuju Martina (17), Marina (15), Sebastijan (12), Branko (10), Dominik (8), Mihael (6), Marin (5) i Karlo (3).

Život i društvo

Varaždin u subotu domaćin Državne izložbe izvornih pasmina peradi u RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 23. listopada, u varaždinskoj dvorani Graberje (u balonu) održat će se 7. Državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj.

Sve počinje u 8 sati i to ocjenjivanjem izložbenih kolekcija peradi. Službeno otvorenje je u 11 sati, a nakon toga slijedi proglašenje nagrađenih.

U 13 sati počinje predavanje “Stanje i perspektiva uzgoja peradi na obiteljskim gospodarstvima Varaždinske županije”.

Zatvaranje izložbe je u 16 sati.

Svi sudionici i posjetitelji moraju imati važeću COVID potvrdu.

Nastavite čitati

Život i društvo

PU varaždinska sa srednjoškolcima obilježila Europski dan suzbijanja trgovine ljudima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svake se godine 18. listopada diljem Europe obilježava Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima, a obilježila ga je i Policijska uprava varaždinska.

Naime, ovaj se dan obilježava od 2007. godine preventivnim aktivnostima i predstavlja važan korak u prevenciji i borbi protiv trgovanja ljudima te podizanju svijesti javnosti o jednome od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

– Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba i oblik modernog ropstva, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje, a sve radi stjecanja nečije materijalne koristi. Republika Hrvatska, u odnosu na trgovanje ljudima, prepoznata je kao zemlja tranzita, ali sve više i zemlja porijekla te krajnje destinacije žrtava trgovanja ljudima – objašnjavaju iz PU varaždinske.

Nadalje navode da su žrtve trgovanja ljudima, osim žena i djevojaka, kojima se najčešće trguje zbog spolne eksploatacije, sve češće i muškarci koji su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, dok se djecu prisiljava na prosjačenje ili ih se prodaje obiteljima bez djece.

Prema procjenama, diljem svijeta više od četiri milijuna djece, žena i muškaraca prisiljeno je na prostituciju, prisilni rad po kućanstvima, rad na poljima, prosjačenje, sklapanje lažnog i prisilnog braka, trgovanja ljudskim organima ili kriminal.

PU varaždinska

Policijska uprava varaždinska obilježila je 18. listopada Europski dan suzbijanja trgovine ljudima u suradnji sa Gospodarskom školom Varaždin, učenicima 4. razreda, održavanjem preventivne edukativne radionice na temu suzbijanja trgovine ljudima.

– Cilj radionice je senzibilizacija i edukacija mladih kako bi prepoznali potencijalno opasne situacije koje upućuju na moguće trgovanje ljudima, kako se zaštititi ili zatražiti pomoć u slučaju da postane žrtvom. U sklopu radionice, prikazani je kratki animirani film pod nazivom „Dvije djevojčice“ (film nastao u sklopu preventivne kampanje pod istim nazivom koju MUP RH provodi od 2012.), priču dviju djevojčica koje bivaju okrutno prevarene od strane znanih ljudi, ljudi od njihovog povjerenja, a koji su ih doveli u lanac trgovine ljudima – pojašnjavaju iz PU varaždinske.

Ujedno pozivaju svakog pojedinca da doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, prepoznavanju mogućih prijetnji koje su povezane s ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.

– Tako ćemo zajedno utjecati na povećani broj otkrivenih žrtava trgovanja ljudima koje se eksploatiraju u našoj zemlji, ali i žrtava koje se transportiraju kroz Republiku Hrvatsku. Ako imate informacije ili sumnje o trgovanju ljudima nazovite policiju na 192 ili SOS telefon 0800 77 99 na koji je moguće zatražiti pomoć i dobiti sve informacije, odnosno ukazati na slučajeve za koje se sumnja na trgovanje ljudima – poručuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje