Povežite se s nama

U fokusu

Nakon što su im se roditelji utopili u Dravi, osmero djece iz Donjeg Vratna traži vašu pomoć

Objavljeno:

- dana

TUŽNA PRIČA

Njih osmero imaju između dvije i 16 godina, dijele vlasništvo nad kućom u Donjem Vratnu i u skrbništvu su bake i tete.

Roditelji su im se utopili spašavajući strica iz Drave. Kuću nadograđuju, ne jadikuju zbog vlage i nedostaje im samo jedno: struja. S vlastitim bi priključkom dobili ono što im i najviše treba – pravi dom.

Djeca iz obitelji Bogdan nisu razmažena i zahtjevna, za to nisu ni imali vremena. S roditeljima su živjela u potleušici u romskome naselju, redovno se školovala, a roditelji su se i u toj neimaštini trudili da ima daju najviše što su mogli. Socijalni radnici im nisu imali razloge dolaziti doma.

Baka i teta nisu dozvolile da se djeca razdvoje, pa su preuzele skrbnštvo 

Bogdani su živjeli od socijalne pomoći i povremenih poslova, ali i s tim su prihodima uspjeli dogovoriti izgradnju pristojne kuće za sebe i djecu. S tvrtkom MDV Plus su dogovorili kreditiranje građevinskog materijala i ni jedan mjesec nisu kasnili s otplatom. Rate su plaćali novcem socijalne pomoći. Mislili su da je bolje živjeti i skromnije nego što su živjeli, ali stvoriti pristojan dom svojoj djeci.

Sagrađenu kuću je trebalo urediti – postaviti pločice u kuhinji, kupaonici i blagavaonici te laminat u sobama, uvesti vodu i iskopati septičku jamu. Obitelj je dala koliko je imala, a s ostatkom su im sa 16 tisuća kuna pomogli Ministarstvo socijalne politike i mladih, Varaždinska županija i Općina Petrijanec, dok su privatni donatori prikupili još četiri tisuće kuna.

Obitelj je – kao dobar primjer perspektivne romske obitelji, koja se na adekvatan način brine o djeci i njihovu školovanju – bila tema radijskih emisija i nacionalne televizije, TV-magazina „Prizma“.

Tragedija

I taman kad se činilo da slijede bolji dani u pristojnom domu, dogodila se tragedija. Roditelji osmero djece, Branko Bogdan i Slađana Kalanjoš, tragično su se lani u travnju utopili u rijeci Dravi. Prvi se poskliznuo i upao u Dravu Brankov brat, ovaj je skočio za njim da mu pomogne, a Slađana nije mogla nemoćno gledati kako joj muža odnosi Drava, pa je i sama skočila u hladnu rijeku da mu pomogne. Oboje su se utopili i za sobom ostavilo osmero siročadi.

To je situacija u kojoj se djeca uglavnom udomljavaju u različite obitelji ili ustanove, ali baki i teti malih Bogdana takvo što nije padalo na pamet. – Nikako ne bismo razdvojili djecu. Oni su braća i sestre, vole se i nismo željeli da velika tragedija postane još i veća. U našoj obitelji su djeca blagoslov i nema razloga zbog kojih bismo im učinili nažao. A ništa ne bi bilo gore nego da ih razdvojimo – kaže baka Irma, koja je preuzela skrbništvo nad petero djece, dok o ostalo troje službeno brine teta Vesna Bogdan, samohrana majka dvoje mališana.

“Teško je zamisliti što dijete osjeća kad u istom trenutku ostane bez mame i tate.”

Njih su se dvije uselile u kuću – koja je u jednakim omjerima vlasništvo osmero djece – i pokušavaju na sve načine umanjiti bol zbog nedostatka roditelja.
Brinuti o osmero djece koja nose traumu gubitka roditelja nije lagan zadatak. Tu su beba, djeca predškolske dobi, školarci, pubertetlije, tinejdžeri. – Djeca se svatko na svoj način nose s gubitkom, a mi se trudimo razumjeti ih i pomoći im. Teško je zamisliti kako se osjeća dijete koje u istom trenutku ostane bez mame i tate. To nitko od nas ne može znati. Branko i Slađana su s djecom imali dobar odnos i razumjeli su potrebe svakog svojeg djeteta, koje god dobi ono bilo. Naravno da u obitelji i među djecom uvijek ima nesuglasica, ali su imali odličan osjećaj za smirivanje rasprava među njima – govori baka Irma, žena na početku šezdesetih sa svim boljkama koje sa sobom nose godine teškog života. Ona je svjesna da im ne može zamijeniti oca i majku, ali i toga koliko je stabilna obitelj – koju im nastoji pružiti – potrebna za kvalitetno odrastanje.

Molimo struju

Ali za to, kvalitetno odrastanje, potrebni su i neki drugi uvjeti o kojima se u 21. stoljeću ne diskutira. Dok njihovi vršnjaci uče robotiku, u školu se uvodi informatika od prvog razreda, osmero Bogdanovih nema vlastiti priključak na struju. Bili bi beskrajno zahvalni samo da mogu živjeti kao i njihovi školski prijatelji.

I da sve bude gore, nova kuća je puna vlage, pa su djeca izložena bolesti, a najmlađi Karlo je rođen s kroničnim bronhitisom. Zbog toga je baka Irma, uz pomoć doniranih 13 tisuća kuna od Saveza Roma Hrvatske, odlučila napraviti neophodno krovište. Kad se već morao graditi krov, ništa skuplje nije bilo odmah napraviti i potkrovlje kako bi djeca dobila više prostora za život i učenje. Novaca za vlastiti priključak struje nemaju, a da to ozbiljno ne ugrozi osnovni životni standard osmero djece.

Baka Irma i teta Vesna nas mole da spomenemo i javno zahvalimo njihovim dosadašnjim donatorima – MDV-u Plus, Frigu, Primi, Ciglani Cerje, Udruženju Roma, Varaždinskoj županiji, Ministarstvu, Općini Petrijanec i privatnim donatorima, ali i TV magazinu „Prizma“, koji je već objavio njihovu priču, a obećali su emitirati i emisiju o sretnom završetku.

Ako i kada do njega dođe. Jedini način da bi osmero malih Bogdana – Martina (16), Marina (14), Sebastijan (11), Branko (9), Dominik (7), Mihael (5), Marin (4) i Karlo (2) – dobilo svoju struju, su donacije. Oni vam unaprijed zahvaljuju.

POMOZITE
IRMA ORŠUŠ
HPB
HR8323900013290651403

Izvor: RT
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Načelnik Općine Sv. Ilija Marin Bosilj: “Brinemo se o društvenom životu svojih mještana”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Brinemo se o društvenom životu naših mještana. To nam je vrlo važno. Nadamo se da ćemo uskoro sve propušteno vrijeme nadoknaditi družeći se u novim ili obnovljenim društvenim domovima – rekao je Marin Bosilj, načelnik Općine Sv. Ilija.

Naime, dosad su obnovljeni društveni domovi u Beletincu i Seketinu, kao i Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji, dok je izgrađen novi dom u Doljanu.

Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji

Također, u planu je i gradnja još dvaju društvenih domova – u Križancu i Tomaševcu.

Ovako će izgledati Društveni dom u Tomaševcu

Radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Tomaševcu Biškupečkom trebali bi započeti u ožujku ove godine, a procijenjena vrijednost radova iznositiće 500.000 kuna. Nadalje, u planu su i radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Križancu, procijenjene vrijednosti 450.000 kuna.

– Svi domovi koji će se graditi na području Općine su kapaciteta do 50 ljudi. Sve je veća praksa da ljudi krštenja djeteta, krizme, pričesti ili rođendane ne slave u svom domu, već u restoranu ili društvenom domu. Osim za te proslave, domovi će biti mjesto okupljanja udruga i mladih, ali i adekvatno mjesto za održavanje izbora, jer smo prije izbore održavali u kontejnerima – naglasio je Bosilj.

Projekcija novog doma u Križancu

Zelena općina

Energetsku obnovu prije nekoliko godina doživjela je i općinska zgrada, a uskoro će na njoj osvanuti solarna elektrana. Projekt je vrijedan 81.519 kuna, a gotovo 30.000 kuna dodijelio im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Isti Fond sa 70.000 kuna sufinancirati će Općini kupnju novog električnog automobila te gradnju punionice za cestovna vozila na električnu energiju i vodik (kod općinske zgrade) sa 41.247,84 kune. Procijenjena vrijednost gradnje predmetne punionice iznosi 114.000 kuna.

Općina bi do kraja travnja trebala imati gotove projekte za uvođenje brzog interneta na cijelom svom području.

– Nadam se da ćemo do jeseni imati građevinsku dozvolu za postavljanje optike. Tako će naši mještani dobiti na kvaliteti s brzinom interneta, a olakšat će se rad onima koji se od kuće bave IT industrijom – dodao je načelnik Sv. Ilije.

Mještani Općine uskoro će dobiti i žute kante u koje će odlagati plastiku, a dobit će i table s kućnim brojevima.

– Općina je u veljači krenula s projektom izrade kućnih brojeva za sve objekte na području Općine (1827 objekata) vrijednim 34.000 kuna. Table će sadržavati naziv ulice, kućni broj i grb. Tako će svi objekti u Općini biti jednako označeni. Olakšati će se funkcioniranje dostavnih službi, kao i hitnih službi jer je znalo biti problema oko pronalaženja nekog objekta, naročito kod vikend područja – dodao je Bosilj.
No, kapitalni projekti u Općini su izgradnja nove škole s dvoranom u naselju Sv. Ilija i izgradnja vrtića u Beletincu.

Škola i vrtić

Što se tiče škole u Sv. Iliji, građevinski radovi na dvorani su završili, dok se objekt škole još uvijek gradi.

– Uskoro se počinje s ugradnjom stolarije, izradom fasade te ostalim obrtničkim radovima. Početkom iduće, 2022. godine trebali bi završiti radovi, a prvi učenici trebali bi krenuti sa školskom godinom 2022./2023. – naglasio je Bosilj.

Građevinski radovi na školi u Sv. Iliji

Godinu dana prije toga mališani bi trebali krenuti u novi vrtić u Beletincu.

– Trenutno su u tijeku unutarnji radovi, a uskoro će se početi s uređenjem okoliša. Krajem svibnja predviđen je završetak radova. Slijedi tehnički pregled te ishođenje uporabne dozvole i registracije od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja – naglasio je Bosilj.

Radi se punom parom na gradnji vrtića u Beletincu

Početkom iduće godine svjetlo dana ugledat će nove, uređene gruntovne i katastarske karte čestica za katastarske općine Sv. Ilija i Beletinec.

– Time bi se podigla vrijednost nekretnina u Općini. Ujedno će biti uređene međe i imovinskopravni odnosi. Olakšao bi se i promet nekretninama i ulaganje u nekretnine te ulaganja u obnovu cesta i puteva koji prije nisu bili upisani u katastar i gruntovnicu – zaključio je Bosilj.

Modernizacija cesta

Tijekom ožujka započeti će radovi na modernizaciji i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta vrijedni 550.000 kuna, a obuhvaćati će sljedeće dionice: Sveti Ilija (odvojak Vinogradske ulice te Ulice Vilima Cecelje), Križanec (odvojak ulice Ljudevita Gaja i odvojak Vinogradske ulice), Žigrovec (Ulica Kozlovec te odvojak Ulice Vladimira Nazora), Seketin (odvojak Ulice Vide Sokola).

Aglomeracija u Općini Sv. Ilija

Krajem studenoga prošle godine započeli su radovi na izgradnji sustava odvodnje u naselju Sv. Ilija. Radovi su vrijedni 8,7 milijuna kuna. Izrađen je glavni projekt sustava odvodnje naselja Beletinec – Krušljevec te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. U tijeku je izrada glavnog projekta sustava odvodnje naselja Seketin vrijedna 185.000 kuna.

Inače, Aglomeracijom Varaždin obuhvaćena su mjesta Tomaševec, Križanec, Doljan i Žigrovec. Radovi na sustavu odvodnje su u tijeku i trebali bi biti završeni do 2021. godine.

Izgradnja nogostupa

U tijeku su radovi na uređenju nogostupa u naselju Beletinec (Kružna ulica i Ulica Dražena Obrstara Caca) te naselju Krušljevec (Kalnička ulica).

– U suradnji sa županijskom upravom za ceste Varaždinske županije će se realizirati izgradnja nogostupa u Vinogradskoj ulici u naselju Sveti Ilija – rekao je Marin Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Ivan Čehok kaže da je gradilište u Trakošćanskoj i dalje otvoreno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu, na temelju prijava koje je dobila.

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je rekao novinarima da gradilište danas ponovno otvoreno.

– Mi smo postupili prema onome što je inspekcija od nas tražila. Grad ima sve i glavne projekte i sve potrebne dokumente. Mi inače imamo i glavne projekte i za stvari koje ne trebamo imati. Ovdje je nedostajao jedan dokument, čini mi se prijava gradilišta ili tako nešto. Dakle jedan dokument je nedostajao i zbog toga je inspekcija to tražila da dostavimo, mi smo to dostavili, gradilište je dalje otvoreno – rekao je Čehok.

Dodao je da ljudi koji prijavljuju gradilišta mogu zakočiti radove, ali ne i zaustaviti radove.

Danas oko 12 sati snimljene ove su fotografije radova u Trakošćanskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!