Povežite se s nama

Život i društvo

Osmorica hrabrih: kroz minsko polje upali u kasarnu u Jalkovečkoj i oficire JNA prisili na predaju

Objavljeno:

- dana

PRIZNANJA ZA “RODE”

Prije 25 godina na mjestu današnjeg POS naselja i Sveučilišta Sjever u Varaždinu nalazila se vojarna “Jalkovečke žrtve”, a iz nje su oficiri i vojnici bivše JNA 15. rujna 1991. godine počeli pucati po Varaždinu.

Toga dana počeli su Varaždinski dani rata, a glavna meta bila je bolnica.    

– Najviše su gađali rodilište, ali i druge objekte, nas. Borbe su bile cjelodnevne – prisjetio se Ivo Loborec, pripadnik Specijalne jednice Policijske uprave Varaždin “Rode”, koji je te 1991. godine imao svega 21 godinu.

On i još sedmorica njegovih kolega iz “Roda” – Slavko Čečura, Slavko Vudrag, Srećko Horenec, Franci Kešina, Milivoj Risek, Slavko Martinković i Anđelko Smolek – danas su na svečanoj akademiji u Županijskoj palači povodom Dana policije primili zahvalnice, koje im je uručio župan Predrag Štromar.

Osmorica hrabrih policajaca su 19. rujna 1991. godine prvi upali vojarnu „Jalkovečke žrtve“, a potom je predali na upravljanje tadašnjem kriznom štabu.

“Bilo je kao na filmu”

Zadatak koji su dobili u vrijeme najžešćih ratnih sukoba u Varaždinu bio je težak i opasan: po cijeloj kasarni bila su postavljena miinska polja. Kad su preskočili ogradu, bili su svjesni toga da ih svaki pogrešan korak može odvesti u smrt.

 – Pucali su na nas, ali uspjeli smo proći minsko polje. Borili smo se za svaku prostoriju. Bilo je kao na filmu. Povlačili su se tako dugo dok se na kraju nisu zbili u jedan hodnik iz kojeg nije bilo izlaza. Prisilili smo ih na predaju. Na vojarnu su izvijestili bijele plahte – s ponosom se prisjeća Loborec.

U kasarni je bilo 30-ak oficira i 100-tinjak vojnika tadašnje JNA. Svi su se predali.

Ivo Loborec, Slavko Čečura, Slavko Vudrag, Srećko Horenec, Franci Kešina, Milivoj Risek, Slavko Martinković i Anđelko Smolek dali su ogroman doprinos u oslobođenju Varaždina.

– Bili smo mladi i hrabri, ali istovremeno iskusni i dobro obučeni. Iza nas su tad već bila ratiša u Banovini, okolici Petrinje – skromno je rekao Loborec.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Obnova vrijedna 14 milijuna kuna: Osnovna škola Veliki Bukovec dobila novo ruho

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon više od 25 godina, obnovljena je zgrada Osnovne škole Veliki Bukovec.

Riječ je o školi pohađaju učenici dviju općina, a danas su je obišli u pratnji ravnateljice Željke Marković Bilić župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić, načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Obilasku su nazočili i članovi školskog odbora te domaći župnik Pavao Mesarić. U obnovu, odnosno rekonstrukciju škole je uloženo više od 14 milijuna kuna.

Važno je naglasiti kako su Općine Veliki i Mali Bukovec izdvojile svaka po 1.750.000 kuna, dok je Varaždinska županija osigurala 9.750.000 kuna, a uz to i dodatnih 650.000 kuna za prilagodbu i rekonstrukciju postojećeg dijela škole. Svi učenici nastavu pohađaju u jednoj smjeni.

Župan Stričak zadovoljan je realizacijom ovog projekta.

– U ovom mandatu imamo pet plus dva prioriteta, a među tim je prioritetima i obrazovanje – gradimo sustav jednakih mogućnosti, od vrtićke dobi pa do stupanja u radni odnos. Ove godine započet ćemo sa programom talent centara u sklopu naših vrtića u mjesecu travnju. Zatim ćemo dograditi potreban prostor ovdje u školi u Velikom Bukovcu i Svetom Đurđu koje će krenuti u jednosmjensku nastavu. Samim time ćemo omogućiti realizaciju projekta produženog boravka – napomenuo je župan Stričak te dodao da će tijekom ožujka biti otvorena zvjezdarnica te dodatni prostor za Centar izvrsnosti.

Varaždinska županija trenutno priprema investicije u obrazovanju u vrijednosti od 411 milijuna kuna.

– Radi se o dva centra, umjetničko-odgojnom u sklopu Glazbene škole Varaždin, vrijednosti 110 milijuna kuna i Talent centar u sklopu dvorca Šaulovec, vrijednosti 25 milijuna kuna. U sklopu devet škola trebamo izgraditi sportske dvorane, dok u tri osnovne škole trebamo dograditi dodatni prostor za jednosmjensku nastavu. I u tri srednje škole trebamo dograditi dodatni prostor kako bi te škole mogle razvijati sve ono što je važno – zaključio je župan dok je pročelnik Huđek naglasio kako je realizirani jedan prekrasni projekt.

– Objekti i svi sadržaji koji su tu daju jednu puninu da je sav pedagoški standard koji ovoga trenutka postoji u okviru Republike Hrvatske tu i ostvaren. Svi učenici osnovne škole ovog upisnog područja moći će ovdje pokazati svoju izvrsnost u punom obimu – rekao je pročelnik.

Najveće zadovoljstvo iskazala je ravnateljica škole Željka Marković-Bilić kao i svi djelatnici te učenici škole.

– Gradnja je započela davne 1994. godine izgradnjom tadašnje trodijelne sportske dvorane. Više od 25 godina trebalo je da se završi prostor. Dvoranu smo izmjestili u novi prostor, sagradili smo šest novih učionica, kuhinju, blagovaonicu, školsku knjižnicu, dobili smo kabinete, a konačno i školsku zbornicu koju nismo imali od 2003. godine. Sve nam je to omogućilo da konačno prijeđemo na jednosmjensku nastavu i naši su učenici tako dobili mogućnost polaziti nastavu kao i ostali učenici u Varaždinskoj županiji – kazala je ravnateljica.

Od šest novih učionica jedna je informatička, za učenike od 1. do 4. razreda, a zahvaljujući financijskoj pomoći Varaždinske županije, nove su učionice opremljene tzv. pametnim, odnosno interaktivnim pločama.

– Učenici u višim, ali odsad i oni u nižim razredima mogu pratiti nastavu pomoću novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija, a moram istaknuti i da smo uspjeli pokrenuti i produženi boravak te uvesti još jedan, mliječni obrok na početku svakog radnog dana – naznačila je ravnateljica Marković-Bilić.

Načelnici Franjo Vrbanić i Darko Marković također nisu krili zadovoljstvo zbog konačne realizacije ovako velikog projekta te su se zahvalili Varaždinskoj županiji na svesrdnoj pomoći u realizaciji ovog projekta.

– Prije točno tri godine smo krenuli s Varaždinskom županijom u realizaciju ovog projekta. Dobili smo prekrasan prostor u kojem ne samo da se ugodnije osjećaju učenici, nego i nastavnici koji rade. S druge strane, ovaj će prostor pridonijeti boljem produženom boravku djece, a samim time i društvenom životu općine – rekao je Vrbanić dok je Marković istaknuo kako su mještani dviju općina dobili ono što su jako dugo očekivali.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje