Povežite se s nama

Život i društvo

Osniva se Poduzetnička zona Apatija na oko 30 hektara

Objavljeno:

- dana

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Ludbrega prihvaćena je Odluka o osnivanju Poduzetničke zone Apatija te Program izgradnje Poduzetničke zone Apatija.

Svrha Programa izgradnje Poduzetničke zone Apatija na području Grada Ludbrega je poticanje razvoja poduzetništva gradnjom zone Apatija, čijom će se gradnjom poduzetnicima omogućiti povoljniji i jeftiniji način izgradnje poslovnog objekta, kao i jačanje konkurentskog nastupa na tržištu te jačanje korištenja poduzetničke prostorne i informativne infrastrukture.

Programom se potiče stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja, posebno stimulirajući razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva jer upravo sektor malih i srednjih poduzetnika predstavlja pravi okvir za realizaciju poduzetničkih inicijativa.

– Kako bismo se uskladili s prostornim planom trebalo je donijeti odluku o osnivanju Poduzetničke zone Apatija, veličine otprilike 30 hektara. Nama je zona potrebna kao i svim drugim sredinama kako bismo se mogli sad pred otvaranje novih natječaja kvalitetno pripremiti ako se pojave zainteresirani investitori. Stvari na tržištu bitno se mijenjaju, proizvodnja u Kini više nije najjeftinija, opterećena je cijenom transporta, sigurnošću u transportu, neredovitošću. Već sad smo svjedoci da pojedine kompanije u Europi ne mogu isporučiti svoje proizvode. Europa se sve više okreće svojim tržištima i ako gledamo prema naprijed vidimo priliku za Hrvatsku da se neke djelatnosti iz daljine prebace u europsko dvorište. Ne želimo se dovesti u situaciju da nam dođe kupac, a nama će biti potrebne dvije godine da pripremimo zemljište. Danas morate biti spremni, isti dan odgovoriti na zahtjeve – pojasnio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Poduzetnička zona je način dugoročnog rješavanja potreba poduzetnika za poslovnim prostorima te poduzetnicima omogućava poslovno povezivanje, racionalizaciju poslovanja i zajedničko korištenje pripadajuće infrastrukture. Grad Ludbreg osnivanjem i izgradnjom Poduzetničke zone Apatija osigurava brži lokalni gospodarski razvoj sukladno svojim prostornim i razvojnim planovima.

Formiranjem poduzetničke zone rješavaju se problemi poduzetnika, spremnih na ulaganja, za poslovne prostore odnosno zemljište koje će im omogućiti korištenje pripadajućeg zemljišta s pripremljenom infrastrukturom.

Grad Ludbreg je u prostornim planovima osigurao početne aktivnosti, koje predstavljaju preduvjete za rad i formiranje Poduzetničke zone Apatija. Prostornim planom uređenja Grada određena je namjena građevina u zoni te iste mogu biti poslovne i proizvodne što podrazumijeva novu izgradnju uz mogućnost parcelacije te izgradnje potrebne prometne i komunalne infrastrukture.

Život i društvo

Besplatno klizanje za lepoglavske školarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zahvaljujući odličnom odazivu građana odlučeno je da klizalište u Lepoglavi ostane raditi sve do kraja mjeseca siječnja, što će zasigurno razveseliti one najmlađe.

Radno vrijeme klizališta je od 16 do 21 sat.

Posebno raduje i vijest kako školarci imaju mogućnost besplatnog klizanja.

– Početkom tjedna uputili smo dopis ravnateljima u kojem nudimo besplatno klizanje svim osnovnim školama na području grada Lepoglave u jutarnjim satima u sklopu nastave. Škole su s oduševljenjem prihvatile prijedlog i od sada školarci mogu pokazati svoje vještine klizanja u sklopu nastave. Veseli nas puno klizalište i pozivam sve ljubitelje klizanja da iskoriste svaku minutu i uživaju do kraja siječnja – izjavio je direktor TKIC-a Damjan Županić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ravnatelji varaždinskih srednjih škola posjetili Međimursko veleučilište u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u četvrtak, 20. siječnja, posjetili su ravnatelji srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Riječ je o još jednom dokazu da MEV nastoji unaprjeđivati suradnju s drugim odgojno-obrazovnim ustanovama i znanstvenim institucijama s ciljem zajedničkog razvoja znanosti i STEM područja, ali i promocije Međimurskog veleučilišta među budućim studentima.

Dekan doc.dr.sc. Igor Klopotan je uz ravnatelje varaždinskih srednjih škola ugostio i Miroslava Huđeka, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a u pratnji suradnika pokazao im je i nedavno otvoreni Centar održivog razvoja.

Kako je naglasio Klopotan, smjer suradnje će definitivno biti robotika i STEM, no otvoreni su i za sve ostale oblike.

– Pročelnik je isto tako predložio da zajedno pokrenemo jedan vid cjeloživotnog obrazovanja i o tome ćemo naravno nastaviti razgovarati – poručio je dekan Klopotan.

Istaknuvši važnost suradnje, pročelnik Huđek pohvalio je programe koje Međimursko veleučilište provodi i dodao kako se više od 20 % srednjoškolaca u Varaždinskoj županiji obrazuje u sektorima strojarstva i elektrotehnike.

– Svaki oblik suradnje u STEM području podržavamo i zato smo danas ovdje s ravnateljima srednjih škola – rekao je Huđek naglasivši kako Varaždina županija završava još dva strukovna centra izvrsnosti, a stručnjaci u strojarstvu s MEV-a mogli bi biti podrška u stvaranju domaćeg proizvoda.

Pročelnica Odjela Održivog razvoja Magdalena Zeko pojasnila je kako su prije dvije godine u potpunosti revidirali i modernizirali ovaj smjer, a u pripremi je otvaranje i specijalističkog studija.

– Nastavu već održavamo u laboratorijima koje smo nedavno otvorili te tako pružamo studentima mogućnost da odmah dobe i praktična znanja – rekla je Zeko.

Pročelnik Jurica Trstenjak rekao je kako njihov Odjel Računarstva obrazuje dva profila, klasične programere i buduće sistem administratore.

– Zasad imamo preddiplomski, trogodišnji studij i nadamo se da najesen krećemo i s diplomskim studijem, odnosno 4. i 5. godinom – istaknuo je Trstenjak.

Pročelnik Odjela Menadžmenta turizma i sporta Tibor Rodiger naglasio je kako je to najveći odjel jer se osim preddiplomskog izvodi i specijalistički studij. Njihovi bivši studenti, istaknuo je Rodiger, vrlo su uspješni, a velik broj ih je i u poduzetničkim vodama.

Na kraju sastanka dekan Klopotan pozvao je sve ravnatelje u uredništvo časopisa Međimurskog veleučilišta u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje