Povežite se s nama

U fokusu

Osnovana tvrtka koja će na istočnom dijelu Varaždinske županije upravljati geotermalnim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Većina vijećnika Županijske skupštine podržala je jučer osnivanje trgovačkog društva „Bukotermal d.o.o.“ čija je zadaća upravljanje i korištenje raspoloživih izvora geotermalnih potencijala.

Naime, istočni dio Varaždinske županije dokazano raspolaže velikim količinama geotermalnih izvora energije koji do sada nisu dovoljno komercijalno korišteni, iako su izdane i određene koncesije za eksploataciju, stoji u obrazloženju.

Stoga bi Trgovačko društvo Bukotermal d.o.o. imalo zadaću ishođenja koncesijskih dozvola za eksploataciju, upravljanje s izvorima te traženja investitora koji će komercijalno iskorištavati raspoložive izvore geotermalne vode 

– Takva ležišta nalaze se u Bukovcu te su davno utvrđena. U Europi do sada nije bilo termoelektrana na termalnu vodu, a prva je napravljena u Bjelovaru. To su ta ista ležišta na panonskom prostoru, a radili su je Turci koji su pioniri u tom poslu i koji imaju mnogo napravljenih elektrana u Turskoj, imaju iskustva i tehnologiju. Oni nisu iskoristili koncesiju koju su imali za naša polja, čime se otvorila mogućnost da Županija i Općina Mali Bukovec osnuju tvrtku koja će zatražiti koncesije i naravno pripremiti projekte i zatražiti vanjskog partnera – objasnio je župan dodajući da je točka povrata uloženih sredstava od osam do deset godina, nakon čega će ostvarivati profit.

Naveo je i primjere europskih gradova koji ulažu u zelenu energiju te da Županija želi ići upravo u tom smjeru.

– To bogatstvo treba iskoristiti na korist građana ove županije, posebno lokalnih jedinica, jer su tamo cvjećari koji mogu višak toplinske energije koristiti u svojim proizvodnjama. Jer, kao što znate, 40% hrvatske proizvodnje cvijeća je u Velikom i Malom Bukovcu, a potencijal, odnosno tržište za proizvodnju cvijeća je ogroman jer je ukupna proizvodnja cvijeća deset posto od naših potreba. Dakle, 90% uvozimo, a čim imate plastenike s grijanjem, možete primjerice proizvoditi orhideje ili bilo što drugo – zaključio je Čačić.

Varaždinska županija je, s obzirom na osnivački kapital, većinski vlasnik Društva (85%), dok je Općina Mali Bukovec manjinski vlasnik (15%). U tom omjeru će se rasporediti troškovi rada, upravljanje i dobit Društva. Za privremenog direktora imenovan je Ante Klečina.

U fokusu

Međimurski saborski zastupnik Ivica Baksa upisao štednju od 172.300 eura u imovinsku karticu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisnu platformu Sjever u posljednjem sazivu Sabora predstavlja i Međimurec Ivica Baksa.

On je u našem parlamentu umjesto Matije Posavca.

Baksa je tako 14. lipnja predao svoju imovinsku karticu u kojoj navodi da je po zvanju tehničar cestovnog prometa, živi u Belici, oženjen je i ima djecu.

Kao saborski zastupnik Baksa će primati plaću od 1242 eura neto mjesečno, a volonterski će nastaviti obavljati i dužnost vijećnika Županijske skupštine Međimurske županije.

Prije ulaska u Sabor Ivica Baksa je od 2021. radi kao direktor i voditelj komercijalnih poslova u tvrtki Interkast d.o.o. Tamo mjesečno zarađuje 778,12 eura neto.

Njegova supruga radi u osnovnoj školi od 2008. godine i plaća joj je 1654,16 eura neto mjesečno.

Ovaj saborski zastupnik Sjevera lani je digao kredit u iznosu 40.000 eura u OTP-u s kamatom od 4,99 % i rokom otplate 10 godina. Također ima i jednokratno dugovanje od 20.000 eura.

I Baksina supruga ima kredit u iznosu 79.000 eura dignut 2020. godine u PBZ-u. Kredit bi trebala otplaćivati 30 godina u mjesečnom iznosu od 323,14 eura.

U imovinskoj kartici navodi se da Baksina supruga u Varaždinu ima gospodarski objekt kupljen putem kredita. Radi se o objektu površine 503 m2 i vrijednosti 75.000 eura, uz objašnjenje da je to neuređeni stambeni prostor u zgradi mješovite uporabe veličine 75 m2, a koji je posebni dio neodvojivo povezan sa suvlasništvom cijele nekretnine.

Međimurski saborski zastupnik posjeduje i dvije mobilne kućice za odmor vrijedne 40.000 eura. Baksa navodi i da je vlasnik 10 oranica i livada uglavnom na području Belice. Nekima je suvlasnik, a do većine je došao nasljedstvom. Najskuplja oranica je ona u Čakovcu vrijedna 50.000 eura, površine  549 m2, a Baksa ima udio od 50 posto.

Bračni par Baksa u imovinsku je karticu upisao štednju od 172.300 eura.

Nastavite čitati

U fokusu

Što ne valja s demografskim mjerama? Čak 72 posto mladih želi otići iz Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsku u potrazi za kvalitetnijim životom želi napustiti 72 posto osoba u dobi od 18 do 30 godina, pokazala je studija.

Obično se kao razlozi nabrajaju: nemogućnost dobivanja boljeg posla, rješavanja stambenog pitanja, korupcija između javnog i privatnog sektora, konzervativnost sredine…

Želim iseliti u nadi da ću se vani lakše zaposliti u struci na barem nekoliko godina, objasnila je za Deutsche Welle Vanja, studentica eksperimentalne biologije na Sveučilištu u Zagrebu.

Kako kaže, otišla bi u Dansku, računajući s pravom na mirovinu koja se tamo ostvaruje nakon tri godine rada.

-Skupljala bih iskustvo i staž, kao i referencu u životopisu. A ovamo bih se vratila onda kad bih imala šanse posjedovati nekakvu nekretninu za život – naglasila je.

Drugi sugovornik u Njemačkoj živi već neko vrijeme.

-Otišli smo prije četiri i pol godine u Njemačku, djevojka i ja, odmah nakon njezina fakulteta, malo prije pandemije. Cijelo vrijeme mjerkamo kad bismo se vratili. I još ne znamo ni kad ni kako, jer se stanje u Hrvatskoj nije popravilo, nego pokvarilo. A pokvarilo se i ovdje, pa smo na neki način blokirani – kaže.

On i njegova partnerica su porijeklom iz sjeverozapadne Hrvatske, ona radi u medicini, a on u građevinarstvu. Kao što je rekao, nisu imali niti dandanas imaju „blagog pojma“ kako bi riješili svoje stambeno pitanje u Hrvatskoj, a i plaće su male…

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje