Povežite se s nama

U fokusu

Osnovana tvrtka koja će na istočnom dijelu Varaždinske županije upravljati geotermalnim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Većina vijećnika Županijske skupštine podržala je jučer osnivanje trgovačkog društva „Bukotermal d.o.o.“ čija je zadaća upravljanje i korištenje raspoloživih izvora geotermalnih potencijala.

Naime, istočni dio Varaždinske županije dokazano raspolaže velikim količinama geotermalnih izvora energije koji do sada nisu dovoljno komercijalno korišteni, iako su izdane i određene koncesije za eksploataciju, stoji u obrazloženju.

Stoga bi Trgovačko društvo Bukotermal d.o.o. imalo zadaću ishođenja koncesijskih dozvola za eksploataciju, upravljanje s izvorima te traženja investitora koji će komercijalno iskorištavati raspoložive izvore geotermalne vode 

– Takva ležišta nalaze se u Bukovcu te su davno utvrđena. U Europi do sada nije bilo termoelektrana na termalnu vodu, a prva je napravljena u Bjelovaru. To su ta ista ležišta na panonskom prostoru, a radili su je Turci koji su pioniri u tom poslu i koji imaju mnogo napravljenih elektrana u Turskoj, imaju iskustva i tehnologiju. Oni nisu iskoristili koncesiju koju su imali za naša polja, čime se otvorila mogućnost da Županija i Općina Mali Bukovec osnuju tvrtku koja će zatražiti koncesije i naravno pripremiti projekte i zatražiti vanjskog partnera – objasnio je župan dodajući da je točka povrata uloženih sredstava od osam do deset godina, nakon čega će ostvarivati profit.

Naveo je i primjere europskih gradova koji ulažu u zelenu energiju te da Županija želi ići upravo u tom smjeru.

– To bogatstvo treba iskoristiti na korist građana ove županije, posebno lokalnih jedinica, jer su tamo cvjećari koji mogu višak toplinske energije koristiti u svojim proizvodnjama. Jer, kao što znate, 40% hrvatske proizvodnje cvijeća je u Velikom i Malom Bukovcu, a potencijal, odnosno tržište za proizvodnju cvijeća je ogroman jer je ukupna proizvodnja cvijeća deset posto od naših potreba. Dakle, 90% uvozimo, a čim imate plastenike s grijanjem, možete primjerice proizvoditi orhideje ili bilo što drugo – zaključio je Čačić.

Varaždinska županija je, s obzirom na osnivački kapital, većinski vlasnik Društva (85%), dok je Općina Mali Bukovec manjinski vlasnik (15%). U tom omjeru će se rasporediti troškovi rada, upravljanje i dobit Društva. Za privremenog direktora imenovan je Ante Klečina.

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje