Povežite se s nama

Međimurje

Osnovano urbano područje Čakovec: grad i četiri općine na raspolaganju imaju 25 milijardi eura

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini potpisala je s načelnicima općina koje čine urbano područje Čakovec sporazum o suradnji na izradi Strategije razvoja urbanoga područja (SRUP) Čakovec za financijsko razdoblje 2021. – 2027.

Riječ je o koraku koji je uslijedio nakon što je Gradsko vijeće Grada Čakovca 8. prosinca 2021. godine usvojilo temeljne odluke o uspostavi urbanoga područja Čakovec i pokretanju izrade SRUP-a. Svoje potpise na sporazum stavili su načelnici općina Nedelišće Nikola Novak, Pribislavec Matija Ladić, Strahoninec Franjo Lehkec i Šenkovec Robert Meglić.

Donošenje Strategije razvoja urbanoga područja preduvjet je za korištenje mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) za sedmogodišnje razdoblje. Uz mogućnost korištenja europskih sredstava, u njemu je naglašena teritorijalna dimenzija i jačanje cijelog područja obuhvaćenog urbanom sredinom.

– Ovaj mehanizam ima dva izvora potpora: višegodišnji financijski okvir i EU sljedeće generacije u visini 25 milijardi eura, a glavni su mu prioriteti zelena i digitalna Europa, gospodarstvo u interesu građana, snažnija Europa u svijetu i promicanje europskog načina života. Suradnja na izradi SRUP-a početak je zajedničkog rada općina i Grada Čakovca na razvojnim temama i osnaživanju svih sredina u gospodarskom i društvenom smislu – objašnjavaju iz Grada Čakovca.

Niz pripremnih radnji koje Grad Čakovec mora poduzeti da bi definirao obuhvat te aktualne i buduće razvojne značajke cijelog urbanog područja nadzire i podršku pruža Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU. Predviđa se da će uvjeti financiranja biti uskoro poznati, a i da će se putem ITU mehanizma općenito podupirati projekti grada i općina u područjima: brownfield ulaganja, kulturne baštine, prirodne baštine, turizma, javnog prijevoza, inteligentnih transportnih sustava, digitalizacije javne uprave, inkubatora, energetske učinkovitosti, zelene infrastrukture, vrtića i socijalne infrastrukture te cesta.

Međimurje

U čakovečkome Muzeju 21. svibnja Dan otvorenih vrata i druženje sa Stephanom Lupinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Dana Grada Čakovca, u subotu, 21. svibnja, od 10 do 14 sati posjet je Muzeju Međimurja Čakovec i Muzeju nematerijalne baštine “Riznica Međimurja” besplatan.

Istog dana od 12 do 14 sati organizira se i “Druženje u Muzeju sa Stephanom Lupinom” u multimedijalnoj dvorani “Riznice”, a tom prilikom će pobjednici na nagradnom natječaju “Biti na tronu” Ines Mezgi biti uručena i prigodna nagrada.

Muzej organizira neformalno druženje s autorom zbog velike posjećenosti izložbe “Lupinizam” u Muzeju Međimurja Čakovec.

– Dođite, osobno se upoznajte i pitajte što Vas zanima! – poručuju iz Muzeja.

Nastavite čitati

Međimurje

Akcija “Katruže za katružu” nastavlja se sljedeće dvije subote, nek’ Međimurje miriše na solidarnost i ovo prekrasno cvijeće!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska zaklada solidarnosti „Katruža“ u sklopu svojih aktivnosti i ove godine tradicionalno organizira akciju „Katruže za Katružu“ koja je započela u Svetoj Mariji.

Prodajom zakladnih suvenira i katruža prikupljeno je 2.576,50 kuna i 10 eura, a akciju su podržali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek.

Akcija se nastavlja u subotu, 21. svibnja, kada će aktivistice Zaklade „Katruža“ prodavati katruže na sljedećim lokacijama:

U Prelogu od 8 do 11 sati ispred Privredne banke na tržnici katruže će prodavati članice udruge „Priločko srce“ Prelog.

U Murskom Središću od 8 do 12 sati na tržnici katruže će prodavati članice Društva žena Mursko Središće.

Na Belici će akciju provoditi članice Udruge žena Općine Belica od 7 do 10 ispred Robne kuće.

U Nedelišću će katruže prodavati članice Udruge žena Nedelišće u vremenu od 8 do 12 sati ispred Turističke zajednice Općine Nedelišće.

U Donjem Vidovcu će katruže prodavati aktivisti Katruže u vremenu od 8 do 10.30 ispred općinske zgrade.

Akcija „Katruže za Katružu“ u Čakovcu će se održati u subotu, 28. svibnja, a u organizaciji društva Hrvati Stuttgart u subotu, 21. svibnja, od 18 sati održat će se koncert „Kajkavska večer – Zajedno stvaramo dječje osmijehe“. Prihod od koncerta namijenjen je Međimurskoj zakladi solidarnosti „Katruža“, a nastupit će Zlatko Pejaković, Antonija Šola, Ivan Fiolić i Klapa “Filiae Croatiae”.

– Pozivamo sve koji u svom vrtu ili dvorištu imaju cvijet katruže da ga doniraju Zakladi „Katruža“. Katruže se mogu donijeti u subotu na štandove gdje se vrši prodaja. Pokažite u subotu svoju humanost i pomognite onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije. Neka u subotu cijelo Međimurje miriše na katruže! – kažu iz Međimurske zaklade solidarnosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje