Povežite se s nama

Međimurje

Osobe s invaliditetom i dalje bez posla unatoč novim zakonima

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA

Na području Međimurske županije živi 9.866 osoba s invaliditetom, tako da na njih otpada 8,7 posto ukupnog broja stanovnika županije.

Iz ovih podataka proizlazi da je u odnosu na prošlu godinu broj osoba s invaliditetom veći za dva posto. Podatke su iznijeli članovi Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec tijekom svečanog obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se slavi 03. prosinca.

Udruge preuzimaju ulogu države time što članovima pružaju različite socijalne usluge

Svečanost je organizirana u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu. Prije svečanosti, priređena je Sveta misa u crkvi Svetog Jurja u Trnju koju je predvodio župnik Darko Kelemenić.
– Svi su bili oduševljeni senzibilnošću, jednostavnošću i radošću župnika koja se prenosila na sve prisutne – kažu članovi društva. Predsjednica društva Miljenka Radović istaknula je da se obilježavanjem njihovog dana nastoji podići svijest i razumijevanje potreba i problema osoba s invaliditetom.

Nezaposleni

– Na burzi rada u Čakovcu prijavljeno je 169 nezaposlenih osoba s invaliditetom. Bez obzira na donesene propise koji uređuju njihovo zapošljavanje, još se uvijek osobe s invaliditetom zapošljavaju u malom postotku. Jedan od razloga je i taj što se u očevidnik mogu upisati osobe s visokim postotkom tjelesnog oštećenja, a rezultat toga je onda mali broj upisanih. Osim toga udruge su preuzele ulogu države time što članovima pružaju različite socijalne usluge, a među njima je i naše društvo. Pritom se javljaju problemi vezani za financiranje. Kad tražimo pomoć onda se neki ponašaju kao Marija Antoaneta, pa vele, ako nemate za kruh, jedite kolače – rekla je predsjednica društva.
Ovogodišnju proslavu svoga dana obilježili su temom pod nazivom „Ostvarivanje 17 ciljeva do budućnosti kakvu želimo“. Kako je pojasnila Miljenka Radović, tema je vezana uz nedavno usvajanje 17 ciljeva održivog razvoja te njihovu ulogu u izgradnji inkluzivnijeg i pravednijeg svijeta za osobe s invaliditetom. Izlaganje je završila citirajući glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona koji je kazao da nas ambiciozni Program održivog razvoja 2030. sve poziva da „nikoga ne ostavljamo po strani“. Aktivnosti koje društvo organizira za svoje članove uključuje i razna kulturna događanja. Tako je krajem studenog za članove poludnevnog boravka organiziran odlazak na koncert mađarskih glazbenika Hungarian FolkEmbassy. Glazbenici su predstavili svoju tradicionalnu mađarsku narodnu glazbu isprepletenu ritmovima suvremene glazbe, a članovi čakovečkog društva odlično su se zabavili uz živahan ritam mađarske glazbe.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje