Povežite se s nama

Međimurje

Osposobljena je prva generacija referenata poslovne podrške

Objavljeno:

- dana

Srednja škola Ivanec i Srednja škola Novi Marof u EU projektu osposobljavanja odraslih

Izvođenje programa za nastavni program osposobljavanja referenta/ice poslovne podrške započelo je krajem kolovoza, a u program je upisano po 12-ero polaznika u Srednjoj školi Ivanec i Srednjoj školi Novi Marof.  Završne ispite položilo je 10-ero polaznika s područja Ivanca i osmero s područja Novog Marofa. 

Srednja škola Ivanec je prije godinu dana motivirano i ambiciozno krenula s provedbom EU projekta “Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje”, kojem je glavni cilj bio povećati relevantnost i kvalitetu programa obrazovanja odraslih kako bi polaznici po završetku takvih programa stekli stručne kompetencije i osigurali konkurentnost na tržištu rada.    

Teorija i praksa 

Unatrag godinu dana kroz mnogobrojne projektne aktivnosti i stvaranje temeljnih preduvjeta za izradu i provedbu jednoga takvog programa u Srednjoj školi Ivanec 10-ero polaznika uspješno je svladalo nastavni program osposobljavanja za Referenta/icu poslovne podrške.

Program osposobljavanja za Referenta/icu poslovne podrške je ukupnog trajanja 195 sati koji se ostvaruju kombiniranim učenjem (multimedijska nastava i praktične vježbe u školi u Open ERP sustavu)

Izvođenje programa započelo je krajem kolovoza, a u program je upisano 12-ero polaznika sa širega ivanečkog područja, a isto toliko upisano ih je u Srednju školu Novi Marof. U program su se mogli upisati mladi nezaposleni do 29 godina starosti koji imaju završeno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje i poznaju osnove rada na računalu.

Polaznicima s područja Ivanca i Novog Marofa koji su uspješno završili osposobljavanje 23. studenog uručit će se uvjerenja 

Polaznici su tijekom kolovoza i rujna učili i polagali testove teorijskog dijela nastave od kuće preko sustava za e-učenje uz pomoć i mentorstvo nastavnika na daljinu. U sustavu su multimedijski razrađeni nastavni sadržaji i tematika kako bi polaznicima bilo zanimljivije učiti.
– Nakon svladavanja teorijskog dijela nastave polaznici su u fondu od 70 sati praktično učili u školi u Open ERP poslovnom sustavu uz vodstvo nastavnika. Nastava u školi temeljena je na mnogo praktičnog rada i povezivanja svih segmenata poslovanja, od prodaje, nabave i skladišta do marketinga, administracije i financija. Naglasak programa stavljen je na veći fond sati nastave vježbi s ciljem da polaznici steknu što više praktičnog znanja kako bi si po završetku programa olakšali zaposlenje, odnosno skratili vrijeme uvođenja u posao po zaposlenju – naglasila je Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec.

Program je uspješno završilo 10-ero polaznika s područja Ivanca koji su ispunili sve nastavne obveze i položili završni ispit programa, te će im u srijedu, 23. studenoga, biti i službeno uručena uvjerenja o osposobljavanju za Referenta/icu poslovne podrške.

Pozitivni komentari

Isti program provela je i Srednja škola Novi Marof, koja je partner-škola na projektu. U Srednjoj školi Novi Marof osmero polaznika je uspješno svladalo sve nastavne obveze i položilo završni ispit iz programa. Time je ukupno 18 mladih osoba steklo suvremene kompetencije i postalo referentima poslovne podrške.
Po završetku programa polaznici programa ispunili su i evaluacijski upitnik o kvaliteti cjelokupnog programa osposobljavanja kako bi se kroz projekt izvršile i sve eventualne korekcije nastavnih materijala i programa za buduće izvođenje.
– Komentari polaznika su doista pozitivni te smo zadovoljni uspjehom i polaznika i svih koji su radili na realizaciji ovog projekta, odnosno izvođenja samog programa. Nadamo se da ćemo i dogodine ponovno upisati novu generaciju referenata poslovne podrške i osigurati izvođenje programa i nakon završetka projekta – naglasila je Kozina.

Od iduće godine program će moći upisati svi zainteresirani stariji od 18 godina koji su završili srednju školu  

Program će od iduće godine moći upisati svi zainteresirani građani stariji od 18 godina koji imaju završenu četverogodišnju srednju školi i poznaju osnove rada na računalu.
Razvijanje ovog programa te stvaranje i osiguranje uvjeta za njegovo izvođenje sufinancirano je u 95-postotnom iznosu iz Europskoga socijalnog fonda i državnog proračuna. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 1.361.244,09 kuna, a projekt se provodi u sklopu Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.”, poziv na dostavu ponuda “Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II”. Projekt završava s provedbom 29. studenoga.

Tijek aktivnosti projekta

 • provedena analiza tržišta rada od strane poslodavaca istaknuta potreba za poznavanjem ICT tehnologije te upravljanjem poslovnim procesima kroz poslovni sustav

 • izrađen standard zanimanja i kvalifikacija

 • izrađena 3 nastavna programa za nova zanimanja: “Specijalist poslovne podrške administracije i financija”, “Specijalist poslovne podrške prodaje i marketinga” te “Specijalist poslovne podrške nabave i skladišta”

 • u skladu s uputama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je odgovorna za izdavanje mišljenja na programe, navedeni programi integrirani su u jedan program osposobljavanja za “Referenta/icu poslovne podrške”

 • program “Referent/ica poslovne podrške” odobren je za izvođenje od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

 • održane pilot-edukacije osposobljavanja u Srednjoj školi Ivanec i Srednjoj školi Novi Marof

Izvor:
Foto:

Međimurje

U OŠ Nedelišće čak devet razreda u samoizolaciji, od ponedjeljka prelaze na online nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na stranicama Osnovne škole Nedelišće osvanula je obavijest o prelasku na online nastavu od ponedjeljka, 17. siječnja, koju potpisuje školski ravnatelj Ivica Paić.

– Obavijest o prelasku na model C (online nastava):

Poštovani roditelji i učenici,

Na temelju preporuke školske lječnice, od ponedjeljka, 17. siječnja, svi učenici OŠ Nedelišće prelaze na rad od kuće (online nastava) – Model C.

Razlog je nagli porast broja pozitivnih učenika i učitelja te razreda u izolaciji (26 učenika pozitivnih, 9 razreda u samoizolaciji, 7 učitelja pozitivnih i 4 u samoizolaciji)

Rad online će se provoditi cijeli idući tjedan, a koncem tjedna će škola u suradnji s školskom lječnicom i epidemiologom odlučiti kako dalje – stoji u obavijesti.

Svi razredi rade u u prijepodnevnoj smjeni prema ovom rasporedu:

 1. sat: početak: 8.00
 2. sat: početak: 8.45
 3. sat: početak: 9.40
 4. sat: početak: 10.25
 5. sat: početak: 11.10
 6. sat: početak: 11.55

– Razredna nastava može održavati nastavu i u posljepodnevnim satima u dogovoru s roditeljima, ako tako više odgovara roditeljima i učenicima.

Svi roditelji koji imaju problema s radom online i trebaju pomoć neka se jave razredniku ili ravnatelju za pomoć.

Molim sve učenike koji imaju mjeru samoizolacije da se pridržavaju propisanih mjera, a roditelje molim da i učenici koji nisu u samoizolaciji smanje kontakte u narednih tjedan dana da se što prije riješimo ove “eksplozije” širenja COVID-a i vratimo u školu – poručuju iz OŠ Nedelišće.

Nastavite čitati

Međimurje

Misa povodom obljetnice Dnevnog boravka djece u Čakovcu: “Mali smo, no nekima činimo cijeli svijet!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija/Anita Treščec

Dnevni boravak djece “Dr. Antun Bogdan” djeluje već više od 25 godina, a četvrt stoljeća ova je ustanova Caritasa Varaždinske biskupije navršila lani.

Upravo je obljetnica osnutka 4. siječnja 1996. godine bila povodom održavanja svete mise za korisnike, njihove obitelji, djelatnike, volontere, donatore i prijatelje koju je u petak, 7. siječnja, u Župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš zajedno s generalnim vikarom Varaždinske biskupije Antunom Perčićem i fra Anđelkom Rakhelom. Potonji je prije početka mise pozdravio sve prisutne.

Prilikom uvoda u misno slavlje okupljenima je govorio biskup Radoš.

– Već više od 25 godina napuštate u jutarnjim satima svoju kuću i odlazite u jednu drugu kuću koja je vaš dom: to je dom Antuna Bogdana. Tamo želimo napraviti obiteljsku klimu, jer želimo zajedno živjeti. Danas smo došli iz te kuće, iz naših kuća u ovu Božju kuću. Želimo u ovoj kući pronaći onoga koji je rođen za nas, Isusa koji je po tijelu ušao u našu ljudsku povijest i postao jednim od nas – poručio je. Svoju je homiliju biskup Radoš zaključio molitvom.

Snaga u zajedništvu

Na kraju se svima obratila i ravnateljica Dnevnog boravka “Dr. Antun Bogdan” Kristina Novaković.

– Prošlo je 26 godina od prvih dana u našoj kući, koja danas nosi ime svećenika koji je darovao svoj dom za brigu o djeci s posebnim potrebama. Tijekom godina mijenjao se naziv, dograđen je paviljon u dvorištu, uvedene su nove usluge, djeca su postala odrasli ljudi, prošlo je puno ljudi koji su bili dijelom naše male Caritasove obitelji. Mala smo ustanova, ali činimo jedan cijeli svijet onima zbog kojih smo tu. Čast nam je što ste i vi svi danas dio našeg djelovanja.

Od samog početka do danas postajala je ista vjera u svrhu našeg rada, vjera da nas Bog prati i da nas nosi na svojim rukama. U teškim trenucima, a ima ih jako puno, snagu nalazimo u molitvi, zajedništvu i ljubavi. Učimo biti spremni pomoći i dati dio sebe za druge, odreći se svojih želja, potreba, za dobro drugih i pronaći svoju snagu u žrtvi za druge. Nije li to bit ljubavi? Za proteklih 26 godina možemo zahvaliti brojnim ljudima, donatorima, volonterima, prijateljima i podržavateljima koji nas nose u svojim djelima i molitvama.

Hvala vam uime korisnika i njihovih obitelji i nas djelatnika na prihvaćanju različitih, na pružanju prilike da i oni koji su najmanji među nama pokažu najbolje od sebe. Uime svih nas želimo svima puno sreće, zdravlja, ustrajnosti i Božje pomoći na svim vašim putevima u novoj godini – poručila je ravnateljica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje