Povežite se s nama

Međimurje

Osposobljena je prva generacija referenata poslovne podrške

Objavljeno:

- dana

Srednja škola Ivanec i Srednja škola Novi Marof u EU projektu osposobljavanja odraslih

Izvođenje programa za nastavni program osposobljavanja referenta/ice poslovne podrške započelo je krajem kolovoza, a u program je upisano po 12-ero polaznika u Srednjoj školi Ivanec i Srednjoj školi Novi Marof.  Završne ispite položilo je 10-ero polaznika s područja Ivanca i osmero s područja Novog Marofa. 

Srednja škola Ivanec je prije godinu dana motivirano i ambiciozno krenula s provedbom EU projekta “Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje”, kojem je glavni cilj bio povećati relevantnost i kvalitetu programa obrazovanja odraslih kako bi polaznici po završetku takvih programa stekli stručne kompetencije i osigurali konkurentnost na tržištu rada.    

Teorija i praksa 

Unatrag godinu dana kroz mnogobrojne projektne aktivnosti i stvaranje temeljnih preduvjeta za izradu i provedbu jednoga takvog programa u Srednjoj školi Ivanec 10-ero polaznika uspješno je svladalo nastavni program osposobljavanja za Referenta/icu poslovne podrške.

Program osposobljavanja za Referenta/icu poslovne podrške je ukupnog trajanja 195 sati koji se ostvaruju kombiniranim učenjem (multimedijska nastava i praktične vježbe u školi u Open ERP sustavu)

Izvođenje programa započelo je krajem kolovoza, a u program je upisano 12-ero polaznika sa širega ivanečkog područja, a isto toliko upisano ih je u Srednju školu Novi Marof. U program su se mogli upisati mladi nezaposleni do 29 godina starosti koji imaju završeno četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje i poznaju osnove rada na računalu.

Polaznicima s područja Ivanca i Novog Marofa koji su uspješno završili osposobljavanje 23. studenog uručit će se uvjerenja 

Polaznici su tijekom kolovoza i rujna učili i polagali testove teorijskog dijela nastave od kuće preko sustava za e-učenje uz pomoć i mentorstvo nastavnika na daljinu. U sustavu su multimedijski razrađeni nastavni sadržaji i tematika kako bi polaznicima bilo zanimljivije učiti.
– Nakon svladavanja teorijskog dijela nastave polaznici su u fondu od 70 sati praktično učili u školi u Open ERP poslovnom sustavu uz vodstvo nastavnika. Nastava u školi temeljena je na mnogo praktičnog rada i povezivanja svih segmenata poslovanja, od prodaje, nabave i skladišta do marketinga, administracije i financija. Naglasak programa stavljen je na veći fond sati nastave vježbi s ciljem da polaznici steknu što više praktičnog znanja kako bi si po završetku programa olakšali zaposlenje, odnosno skratili vrijeme uvođenja u posao po zaposlenju – naglasila je Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec.

Program je uspješno završilo 10-ero polaznika s područja Ivanca koji su ispunili sve nastavne obveze i položili završni ispit programa, te će im u srijedu, 23. studenoga, biti i službeno uručena uvjerenja o osposobljavanju za Referenta/icu poslovne podrške.

Pozitivni komentari

Isti program provela je i Srednja škola Novi Marof, koja je partner-škola na projektu. U Srednjoj školi Novi Marof osmero polaznika je uspješno svladalo sve nastavne obveze i položilo završni ispit iz programa. Time je ukupno 18 mladih osoba steklo suvremene kompetencije i postalo referentima poslovne podrške.
Po završetku programa polaznici programa ispunili su i evaluacijski upitnik o kvaliteti cjelokupnog programa osposobljavanja kako bi se kroz projekt izvršile i sve eventualne korekcije nastavnih materijala i programa za buduće izvođenje.
– Komentari polaznika su doista pozitivni te smo zadovoljni uspjehom i polaznika i svih koji su radili na realizaciji ovog projekta, odnosno izvođenja samog programa. Nadamo se da ćemo i dogodine ponovno upisati novu generaciju referenata poslovne podrške i osigurati izvođenje programa i nakon završetka projekta – naglasila je Kozina.

Od iduće godine program će moći upisati svi zainteresirani stariji od 18 godina koji su završili srednju školu  

Program će od iduće godine moći upisati svi zainteresirani građani stariji od 18 godina koji imaju završenu četverogodišnju srednju školi i poznaju osnove rada na računalu.
Razvijanje ovog programa te stvaranje i osiguranje uvjeta za njegovo izvođenje sufinancirano je u 95-postotnom iznosu iz Europskoga socijalnog fonda i državnog proračuna. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 1.361.244,09 kuna, a projekt se provodi u sklopu Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.”, poziv na dostavu ponuda “Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih – faza II”. Projekt završava s provedbom 29. studenoga.

Tijek aktivnosti projekta

  • provedena analiza tržišta rada od strane poslodavaca istaknuta potreba za poznavanjem ICT tehnologije te upravljanjem poslovnim procesima kroz poslovni sustav

  • izrađen standard zanimanja i kvalifikacija

  • izrađena 3 nastavna programa za nova zanimanja: “Specijalist poslovne podrške administracije i financija”, “Specijalist poslovne podrške prodaje i marketinga” te “Specijalist poslovne podrške nabave i skladišta”

  • u skladu s uputama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je odgovorna za izdavanje mišljenja na programe, navedeni programi integrirani su u jedan program osposobljavanja za “Referenta/icu poslovne podrške”

  • program “Referent/ica poslovne podrške” odobren je za izvođenje od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta

  • održane pilot-edukacije osposobljavanja u Srednjoj školi Ivanec i Srednjoj školi Novi Marof

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Selnica bogatim programom koji počinje u nedjelju obilježava svoje dane

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Selnica/Facebook

Objavljen je program obilježavanja Dana Općine Selnica.

Program je uistinu bogat, a traje od 21. travnja do 1. svibnja.

Sve počinje tradicionalnim pješačenjem u nedjelju, 21. travnja, u 13 sati.

Svečana sjednica općinskog vijeća na rasporedu je u četvrtak, 25. travnja, a istog dana je i svečana sveta misa povodom zaštitnika svetog Marka.

U OŠ Selnica 26. travnja gostuje Kerekesh Teatar, a dan kasnije, u subotu, u istu školu dolaze “Autići-Brzići”.

Nedjelja, 28. travnja, rezervirana je za kulturno umjetnički program.

Praznik rada obilježit će se od 11 sati na igralištu u Zebanec Selu, a organizator je ŠN sv. Marko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje