Povežite se s nama

Život i društvo

Ostvareni rezultati u turizmu Varaždinske županije na korak do rekordne 2019. godine

Foto: Pointers produkcija

Objavljeno:

- dana

Prema podacima sustava eVisitor o turističkom prometu u prvih pet mjeseci ove godine za područje Varaždinske županije nastavlja se trend iznimno pozitivnih turističkih rezultata na našem području koji su, između ostalog, dokaz da idemo u dobrom smjeru s poticanjem razvoja kvalitetnih smještajnih kapaciteta, te da u ovoj godini očekujemo dostizanje brojki iz rekordne 2019. godine, ističu iz Turističke zajednice Varaždinske županije.

– Sve naše turističke zajednice bilježe porast noćenja, nastavlja se trend u kojem je više stranaca od domaćih gostiju, a Kuće za odmor i dalje bilježe konstantan rast prometa. Brojke pokazuju kako postajemo cjelogodišnja turistička destinacija, pri čemu nas otežane okolnosti uslijed pandemije nisu omele, naprotiv, pokazale su da upravo ruralni dijelovi imaju velik potencijal – rekao je Goran Mališ, direktor TZ-a Varaždinske županije.

Uspoređujući razdoblje od siječnja, s početkom lipnja u Varaždinskoj županiji ostvaren je rast noćenja od 79 % u odnosu na isto razdoblje 2021., pa su tako ukupno ostvarena noćenja samo 6 % manja od rezultata rekordne 2019. godine.

Podatak je ovo koji ima veću važnost uzmemo li u obzir objavljene rezultate Hrvatske turističke zajednice iz eVisitora koji govore da nam na nivou države do prometa iz 2019. godine nedostaje 14 %. Od ukupnog broja noćenja na području Varaždinske županije koji iznosi 57.277, rast domaćih gostiju je 52 % u odnosu na prošlu godinu, dok je rast stranih gostiju čak 151 % u odnosu na isto razdoblje lani.

Pri tome uz uobičajeno vodeće goste iz Njemačke, drugo mjesto po noćenjima preuzimaju gosti iz Austrije koji pokazuju da, uz susjedne Sloveniju i Italiju, sve više odabiru Varaždinsku županiju kao vikend destinaciju. Slijede ih gosti iz Slovenije, Poljske, Italije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije. Nastavlja se i značajniji porast turista iz istočne Europe koji se zaustavljaju u našoj županiji i put do mora krate na pola puta boraveći jednu ili dvije noći u našoj županiji.

– Do ovako dobrih rezultata došlo je zahvaljujući odličnoj suradnji svih dionika koji marljivo rade u restoranima, hotelima, kućama za odmor, ugostiteljstvu, OPG-ima, imanjima, turističkim zajednicama i općenito atraktivnim lokacijama koje naša Županija nudi. Uspjeh nije slučajan, a ovi brojevi pokazuju da smo na vrijeme prepoznali trendove koji su ukazivali da upravo ruralni dijelovi imaju velik potencijal jer sve veći broj turista želi iz prve ruke doživjeti način života kraja u koji dolaze – ističe Mališ.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje