Povežite se s nama

Međimurje

Osnovna škola Kuršanec: osvajaju turnire, a treniraju u dvorani od stotinjak kvadrata

Objavljeno:

- dana

Učenici Osnovne škole Kuršanec već godinama sudjeluju na ženskim i muškim odbojkaškim turnirima diljem Međimurske županije te u jakoj konkurenciji svladavaju i najjače protivnike.

Posljednjih šest godina tri su puta bili prvaci sedmih i osmih razreda na županijskim odbojkaškim natjecanjima osnovnih škola.

Problem prostora

Potonji značajni uspjeh ostvarila je muška odbojkaška momčad predvođena učiteljem tjelesne i zdravstvene kulture Aleksandrom Kovačićem, koji u ovoj školi u jugozapadnom djelu Županije radi već sedam godina.

Naime, u dvorani I. osnovne škole Čakovec održano je finalno natjecanje u odbojci za dječake u konkurenciji do šestih razreda osnovnih škola, a momčad iz škole u Kuršancu osvojila je prvo mjesto i zlatnu medalju pobijedivši školsku ekipu osnovnih škola iz Kotoribe i Preloga.

Prolaz na Državno odbojkaško prvenstvo Hrvatske, koje će se održati u Vinkovcima, pokušat će izboriti na poluzavršnici koja se sredinom svibnja igra u Varaždinskoj županiji.
No, da je plasman na poluzavršnicu tim veći, dokazuje veličina dvorane u kojoj treniraju, ali i održavaju nastavu iz tjelesne i zdravstvene kulture. Naime, malo je veća od prosječnog razreda, odnosno ima stotinjak kvadrata.

– Materijalni uvjeti u našoj školi nisu posebno dobri, ali se snalazimo. Dvorana nije veličine koje bi trebala biti za odbojku, no unatoč tome postižemo sjajne rezultate. Učenici su ti koji kontinuirano dolaze na treninge i njihova marljivost i upornost zaista se isplate – rekao je učitelj Kovačić.

Dodaje da učenicima nije strano trenirati po svim vremenskim uvjetima. Štoviše, nerijetko se dogodi da dvoranski uvjeti ne zadovoljavaju potrebe sporta koji treniraju, stoga su prisiljeni koristiti vanjski prostor škole.

– Primjerice, nemamo uvjete za uvježbavanje odbojkaškog servisa, pa moramo trenirati na otvorenom, po vjetru, kiši, mrazu i svim ostalim vremenskim uvjetima – dodaje Kovačić.
Među učenicima u odbojkaškoj momčadi je i Srđan Oršuš, učenik šestog razreda, koji kaže kako bi svi njegovi prijatelji iz školskih klupa htjeli da se izgradi bolja dvorana.

– Ova naša dvorana je mala, ali ipak uspijevamo pobjeđivati. No, volio bih da možemo normalno trenirati – rekao je.

Ponosna na uspjeh odbojkaša je i ravnateljica škole Marija Tepalović, koja je objasnila da je 1988. godine završena školska zgrada. Tada je u planu bilo izgraditi i školsku sportsku dvoranu, no nedostajalo je financijskih sredstva kojima bi pokrili troškove izgradnje.

Odgoda gradnje

– U tom trenutku nije bilo dovoljno novaca, pa je gradnja dvorane odgođena za neka druga, bolja vremena, koja se do danas nisu dogodila. Bilo je naznaka tamo negdje 2005./2006. godine da bi se gradile sportske dvorane u Ivanovcu i Kuršancu, no zapelo je u financiranju, a tako je i ostalo – navela je ravnateljica.

Inače, škola posjeduje svu potrebnu dokumentaciju, odnosno projekte i građevinsku dozvolu za izgradnju dvorane, a imaju i obećanje Grada Čakovca.

No, koliko će 430 učenika škole, ali i svi mještani Kuršanca i okolnih naselja još čekati da dobiju kvalitetan prostor za sportske aktivnosti, ostaje nepoznato.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje