FOTOArhiva RT

Gradski muzej Varaždin jedan je od partnera europskog projekta „Living Castles – Mreža živih dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa“, koji traje do 31. ožujka 2021. godine.

Vodeći partner projekta je Međimursko veleučilište u Čakovcu, a osim GMV-a, partneri iz Hrvatske još su i Muzej Međimurja Čakovec i Muzeji Hrvatskog zagorja, dok u projektu sa slovenske strane sudjeluju Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o. i Proteus d.o.o.

U središtu projekta „Living Castles“ je očuvanje i vrednovanje sedam dvoraca ili ljetnikovaca kroz razvoj prekogranične turističke ponude te integraciju inovativnih aktivnosti očuvanja i predstavljanja baštine, istaknula je suradnica na projektu i muzejska savjetnica GMV-a Ljerka Šimunić na konferenciji za medije održanoj 9. studenoga.

Supernova

U Hrvatskoj su to Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, dvor Veliki Tabor i dvorac Oršić u Gornjoj Stubici, a u Sloveniji dvorac Ptuj, Celjski dvorac i dvorac Rakičan.

Dvorci i ljetnikovci opremit će se zajedničkim pločama označavanja, a provodit će se i zajednička promocija te skupni tematski događaji, što će obogatiti stalnu ponudu, istaknuto je na konferenciji za medije. Također, projekt će posvetiti mnogo pažnje traženju rješenja kako s malim investicijama i modernom informacijsko-komunikacijskom opremom popuniti praznine i gradovima udahnuti novi život, a posjetiteljima pružiti bolje iskustvo.

Tako će se u okviru projektnih aktivnosti u varaždinskom Gradskome muzeju pomoću tablet računala i hologramskih naočala posjetiteljima omogućiti jedinstveni doživljaj stalnoga muzejskog postava oživljavanjem nekoliko različitih priča temeljenih na povijesnim činjenicama i legendama vezanima uz Stari grad.

– Isto tako, osvijetlit ćemo Stari grad i s njegove sjeverne strane postaviti nadzorne kamere kako bismo zaustavili vandale koji šaraju zidove i crtaju grafite, a krenut ćemo i u revitalizaciju bilja – istaknuo je ravnatelj GMV-a Ivan Mesek.

U novootvorenom prostoru u potkrovlju gotičke kule Staroga grada održavat će se edukativne muzejske radionice, a za potrebe posjetitelja s posebnim potrebama na recepciji Muzeja bit će postavljen interaktivni info-pult s prikazom živih priča te audiovodič stalnim postavom. Organizirat će se i prekogranični seminar s praktičnim radionicama, u kojem će moći sudjelovati i zainteresirana javnost.

Dodajmo da se projekt sufinancira sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020., a ukupna vrijednost projekta je 1.454.671 euro. Veći dio sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, a ostatak troškova osiguravaju partneri vlastitim sredstvima.

Ukupna vrijednost projekta za Gradski muzej Varaždin iznosi 122.941 euro, a sufinancirani dio 104.500 eura.

Komentari

Komentara