Povežite se s nama

Život i društvo

Mališani iz Dječjeg svijeta uspješno su osvojili Sljeme

Objavljeno:

- dana

PLANINARENJE KAO DIO EU PROJEKTA

Nakon Kalnika, mališani u pratnji svojih roditelja i teta iz varaždinskog Dječjeg vrtića Dječji svijet uspješno su osvojili Medvednicu!

Na Sljeme, njezin najviši vrh visok 1.033, uspješno se i bez ozljeda popelo svih 38 izletnika zahvaljujući stručnom vodstvu iskusnog planinara iz Planinarskog društva MIV Milana Turkalja.

Lišajevi, neobične rupe…

Uspon na Sljeme počeo je od Planinarskog doma Puntijarka, kamo su Varaždinci stigli autobusima. Laganom šetnjom kroz šumu mališani su od “stričeka” Turkalja imali priliku upoznati se s oznakama planinarskih staza, ali i upoznati raznolik šumski svijet. U društvu svojih teta iz vrtića, Jelene i Dijane, zajedno su istraživali zanimljivosti i tajne prirode, pa su tako s velikim zanimanjem promatrali i fotografirali stabla, neobične rupe, šareno proljetno cvijeće te lišajeve na drveću na koje su nailazili putom do vrha. Ipak, najviše su ih razveselili ostaci snijega na koje su naišli kod staze gdje se vozi poznata skijaška utrka Snježna kraljica, na samom vrhu Medvednice, gdje su na kraju kršteni i novopečeni članovi Planinarskog društva MIV u kojem je u okviru sekcije “Čevo”osnovan ogranak “Dječji svijet”.

Pri samom vrhu Sljemena naišli su na ostatke snijega

Sve to dio je europskog projekta u okviru Erasmus + programa S.E.L.F (Sharing education and learning with families) u kojem uz Hrvatsku i vrtić Dječji svijet iz Varaždina sudjeluje i španjolski vrtić “Zaleo” iz Madrida, a kroz koji roditelji postaju aktivni sudionici obrazovanja svoje djece.
– Osnovna ideja projekta je da obrazovanje ne smije biti ograničeno samo na odgojno-obrazovne ustanove već se želi pokazati da je moguće učiti na bilo kojem mjestu unutar društva.

To možemo postići jedino povezanošću i suradnjom između obitelji, škole i zajednice, a da bi se to postiglo važno je da obrazovne ustanove obitelj prepoznaju kao važnog sudionika u učenju djeteta. Krajni cilj ovog projekta je izrada metodičkog priručnika o aktivnostima i sudjelovanju roditelja u aktivnostima djece s ciljem kvalitetne suradnje vrtića i roditelja u učenju i odrastanju djeteta – objasnila je Ljubimka Hajdin, ravnateljica Dječjeg vrtića Dječji svijet u kojem su aktivnosti u kojima su roditelji uz vrtić aktivni sudionici obrazovanja djece već započete.
Uz to što je pokrenuta suradnja s Planinarskim društvom MIV iz Varaždina, u sklopu koje će se svakog mjeseca održati po jedan izlet, roditelji djece iz vrtića Dječji svijet dio svog slobodnog vremena već sada provode u različitim radionicama s djecom.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Sanirano klizište u Lepoglavskoj Vesi, investicija vrijedna 424.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Asfaltiranjem saniranog dijela lokalne ceste završili su radovi sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Riječ je o jednom klizišta na području Grada Lepoglave koja su unatrag nekoliko godina prouzročila brojna oštećenja na gradskoj komunalnoj infrastrukturi.

– Kontinuirano radimo na sanaciji klizišta koja su u velikom broju slučajeva, kao i ovo u Lepoglavskoj Vesi, oštetila cestovnu infrastrukturu onemogućivši građanima normalno kretanje. Na žalost, osim cestovne infrastrukture ugrozila su i pojedine obiteljske kuće. Za sanaciju klizišta Grad Lepoglava izdvaja značajna proračunska sredstva koja druge jedinice lokalne samouprave, koje nemaju problema s klizištima, ulažu u daljnji razvoj dok ih mi ulažemo kako bi, praktički, nešto vratili u stanje kakvo je bilo prije pojave oštećenja nastalih klizanjem tla. Unatoč tome, nastavljamo s njihovom sanacijom i to prvenstveno zbog potreba građana odnosno zadržavanja visokog komunalnog standarda na području Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je s predsjednikom Mjesnog odbora Lepoglavska Ves Ivanom Dubovečakom i gradskim vijećnikom Milanom Pavlekovićem obišao završne radove sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Sanacija klizišta obuhvatila je potpunu rekonstrukciju oštećenog dijela zemljišta s postojećom cestom, postavljanje drenažnog sustava, izgradnju potpornog zida te asfaltiranje dijela sanirane lokalne ceste u dužini 65 metara. Radove je izvela tvrtka TTG iz Donje Višnjice.

Ukupan trošak radova, s PDV-om, iznosio je 423.970 kuna. Dio sredstava Grad Lepoglava je osigurao iz svog proračuna, a dio na natječaju Hrvatskih voda.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Ljubešćici pokrenut novi EU projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Ljuba voda iz Ljubešćice 23. lipnja održana je početna konferencija ESF projekta „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“.

Okupljenim gostima, predstavnicima Općine Ljubešćica i KUD-a „Toplice“ te članovima KUD-a Ljuba voda, njihovim roditeljima i projektnim partnerima projekt su predstavile predsjednica KUD-a Danijela Barjaktarević i voditeljica projekta Simona Štriga.

Konferencija je održana u prostoru Protupožarnog centra u Ljubešćici.

Sudionici konferencije su upoznati s ciljem, svrhom i projektnim aktivnostima – književnim, tamburaškim i plesnim radionicama za djecu i mlade. Radionice su besplatne za sve polaznike i u cijelosti će se izvoditi online. Detaljni sadržaj svih radionica okupljenima su predstavili njihovi voditelji, Valentina Mikulčić, Robert Štorga i Tim Hrvaćanin.

Prvi desetodnevni ciklus tamburaških radionica kreće s provedbom već ovog ponedjeljka, 28. lipnja.

Projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“ provodi Kulturno umjetničko društvo Ljuba voda u partnerstvu s Hrvatskim društvom inženjera geotehnike. Ukupna mu je vrijednost 487.121,54 kune, od čega 85 % sufinancira Europski socijalni fond, a 15 % državni proračun Republike Hrvatske. Provodi se od 24. ožujka 2021. godine i trajat će godinu dana. Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti 55 djece i mladih kroz sudjelovanje u online kulturnim radionicama putem kojih će se kod polaznika razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj.

Detaljne informacije o projektu, programi radionica, kalendari aktivnosti i najnovije vijesti mogu se pronaći na internetskoj stranici https://projekt.kudljubavoda.hr/.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!