Povežite se s nama

Crna kronika

Otac na sina letvom, a sin na oca željeznom šipkom

Objavljeno:

- dana

OBITELJSKO NASILJE

Vika, batine, policija i bolnica – tako je završilo subotnje poslijepodne u velikoj obitelji. Nekoliko dana kasnije primili smo i poziv u novinarsku redakciju.

– Suprug mi leži u bolnici, strgan i nemoćan. Slomljeno mu je rebro i sav je u modricama. Na našem dvorištu željeznom šipkom premlatio ga je naš sin. Ne znam više što da radimo. Molim vas, dođite – ispričala nam je kroz suze žena preko telefona. Tog istog dana posjetili smo ih u bolnici. Njihova priča bila je potresna tim više jer smo u bolnici zatekli starijeg gospodina (77) koji se od zadobivenih ozljeda teško kretao dok je njegova supruga (66) kroz suze pričala da su njih dvoje žrtve psihičkog zlostavljanja ostatka njihove obitelji. – Stalno se prepiremo, vrijeđaju nas, meni govore da sam luda i blesava, a policija nam je stalni gost u dvorištu. Ovo je prvi put da je došlo do fizičkog sukoba. Mene je strah biti kod kuće – ispričala nam je tada. Žalila se i na policiju koja je u pritvoru držala njenog supruga bez medicinske pomoći koji je očito bio teško ozlijeđen u sukobu.

Potresna priča

Ostatak njene obitelji – u kojoj je, uz sina, snaha, unuka ovog starijeg bračnog para te unuk i njegova supruga s malom kćeri – kada smo ih nazvali da ih pitamo što se dogodilo, tvrdili su isto, ali nešto drugačije. Njihova priča zvučala je jednako potresno. – Do sukoba je došlo jer je svekar na naša vrata došao s drvenom letvom od metar i pol u rukama, a moj se suprug branio. Osim toga mjesecima nam prijete i vrijeđaju nas. Jednom je svekar čak mojem sinu, dakle svom unuku, prijetio motornom pilom. Mi smo očajni zbog ove situacije i ne znamo kako da to riješimo. Zovemo policiju zbog prijetnji, zvali smo čak i Centar za socijalni rad i Plavi telefon, ali nitko nam ne može pomoći – ispričala nam je snaha bračnog para.

Suprotne istine

Dvije istine koje smo čuli bile su dijametralno suprotne, a policija je sukob potvrdila. – Do sukoba je došlo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Otac je napao sina, a sin je uzvratio. Obojica su uhićeni, a utvrđeno je da su istovremeno i nasilnici i žrtve. Nakon konzultacije s prekršajnim sucem utvrđeno je da će se protiv sina podnijeti kaznena prijava za nanošenje teške tjelesne ozljede prema bliskoj osobi, a oca za tjelesnu ozljedu. Što se tiče postupanja policije koja je navodno držala gospodina u pritvoru bez medicinske pomoći, to nije točno – objasnila nam je policijska službenica varaždinske Kriminalističke policije zadužena za nasilje u obitelji Suzana Vugrinec.
Ovaj slučaj pokazuje dokle dolaze obiteljske svađe i što se skriva iza službene fraze “zabilježeni prekršaji nasilničkog ponašanja u obitelji” koji se svakodnevno nalaze u izvješćima policijskih uprava. Samo prošlog tjedna varaždinska policija je obavijestila o njih 21.

– Nasilje u obitelji je psihičko, ali i fizičko. Uz ovisnost o alkoholu sve je više slučajeva i ekonomskog nasilja koje potiče od neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Ljudi nakon razvoda žive zajedno u istim stanovima ili kućama jer se jednostavno ne mogu isplatiti. U tim slučajevima često se događa da npr. jedan ne plaća režije koje glase na drugog i stvori dugove – kaže Vugrinec.

Kako su obiteljske situacije složene, nisu nepoznati ni slučajevi u kojima su žrtve i nasilnici starije osobe.

– Najčešće su žrtve obiteljskog nasilja i dalje žene, a u manjem dijelu djeca. Što se tiče starijih osoba, ne vode se neke posebne statistike. No iz iskustva mogu reći da se često radi o naučenom ponašanju. Ako su roditelji bili nasilni prema djeci, i djeca će postati nasilna što je tzv. začarani krug nasilja – pojašnjava.

Sve više obiteljskog nasilja

Samo ovog tjedna policija je izvijestila o 21 prekršaja o nasilju u obitelji. Zabrinjavajući su i podaci koji pokazuju da broj prekršaja vezanih za nasilje u obitelji raste. Prije tri godine, 2010., u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 884 prijava, 2011. godine broj je porastao na 936, a prošle godine zabilježen je 951 prekršaj. – Samo ove godine u 9 mjeseci zabilježeno je preko 600 prekršaja. Brojke možda pokazuju povećanja prekršaja, no smatramo da obiteljsko nasilje nije u porastu već da smo kroz sve kampanje uspjeli senzibilizirati ljude da prijavljuju prekršaje – pojašnjava Vugrinec.

Na kraju ostane samo privatni spor

Institucije ne rade svoj posao, fraza je koju smo sto puta čuli. Što bi uopće i trebale raditi institucije? – Policija u slučajevima obiteljskog nasilja izlazi na teren i najvažnija je trenutna zaštita žrtve. Provjeravaju se i podaci o ranijem nasilju, posjedovanju oružja koje se i oduzima, a ako su prisutna djeca, uključuje se Centar za socijalnu skrb. Policija provodi i naloge prekršajnog suda, tj. izrečene zaštitne mjere kao zabrana približavanja žrtvi, zabrana uznemiravanja i uhođenja te udaljenje nasilnika iz kuće – objašnjava nam Suzana Vugrinec. Kako je često puta ovisnost uzrok nasilničkom ponašanju, nasilnicima se naređuje liječenje, a u zakonu stoji i mjera “psihosocijalni tretman” koja je namijenjena onima koji nisu ovisnici, ali se ne provodi. – Tretman je efikasan, pokušava se nasilnicima ukazati na problem i vratiti ih u društvo. Protekle godine 30 ljudi, među kojima su bile i žene, prošlo je tretman, ali potrebe su puno veće. Na čekanju je 350 osoba – kaže Siniša Česi, koji s kolegicom provodi taj tretman. Naravno, ne provodi se više jer Ministarstvo pravosuđa za to nema novaca. Centar za socijalni rad još je jedna institucija koja se bavi obiteljskim nasiljem. – Centar može žrtvama nasilja, ukoliko one nemaju drugih mogućnosti zaštititi se od nasilja, ponuditi smještaj u “sigurnoj kući” gdje mogu biti smješteni šest mjeseci. Ti su domovi samo za žene. Starijim osobama može se ponuditi odgovarajući dom socijalne skrbi. Ukoliko su djeca u pitanju, Centar postupa u skladu s odredbama Obiteljskog zakona i poduzima mjere radi zaštite dobrobiti djece – kaže socijalna radnica Antonija Maltar. Prekršajni sud još je jedna institucija, no uz zaštitne mjere koje smo spomenuli i provodi ih policija oni mogu izreći kaznu zatvora u trajanju od maksimalno 90 dana te novčane kazne od 1000 kuna. Ono što institucije ne mogu riješiti rješava se privatnim tužbama. A pravda je često vrlo spora.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Crna kronika

Protuzakoniti ribolov: usred noći muškarca kod Sv. Đurđa zaustavila policija, a evo što su našli

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg dovršili su kriminalističko istraživanje nad 60-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protuzakoniti lov i ribolov.

On je u utorak, 26. ožujka, oko 3.15 sati, u Strugi, zatečen po policijskim službenicima kako upravlja osobnim vozilom u kojem je prevozio dvije ribarske mreže i desetak riba.

Isti je uhićen i priveden u Policijsku postaju Ludbreg, javila je PU varaždinska. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Kod Kuršanca u jezeru pronađeno tijelo, riječ je o nesretnom 23-godišnjem Ivici Bogadiju iz Sračinca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska policija u srijedu, 27. ožujka pronašla je muško tijelo u akumulacijskom jezeru Hidroelektrane Čakovec u Kuršancu.

Riječ je o mrtvom tijelu 23-godišnjeg Ivice Bogadija iz Sračinca.

– Prepoznavanjem je utvrđeno kako se radi 24-godišnjaku s područja Varaždinske županije, čiji je nastanak prijavljen 25. veljače ove godine policijskim službenicima Policijske postaje Varaždin. Obdukcijom je utvrđeno kako je uzrok smrti utapanje. O utvrđenim činjenicama obaviješteno je nadležno državno odvjetništvo i Policijska uprava varaždinska – javila je danas i PU međimurska.

On je nestao 25. veljače. O tome je progovorio načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije početkom ožujka. Isticao je da je varaždinska policija objavila da je Bogadi u ranim jutarnjim satima vozilom sletio u kanal u blizini Hidroelektrane Varaždin kod Svibovca Podravskog. Vozilo je tad pronađeno, no tijelo vozača nije.

– U dubokoj boli javljamo vam da će posljednji ispraćaj našeg člana DVD Družbinec Ivice Bogadija biti u četvrtak, 28. ožujka na groblju Petrijanec u 15.00 sati – stoji na DVD Družbinec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje