Povežite se s nama

U fokusu

Otišlo 180.000 kn: dala ostavku, ali i dalje primala plaću ravnateljice pa onda dobila i otpremninu!

Objavljeno:

- dana

GRADSKI BAZENI: REVIZIJA UTVRDILA NOVE NEPRAVILNOSTI

Uz poznate sumnje u izvlačenje novca putem fiktivnih studentskih ugovora, koje ni nakon dvije godine nisu došle do suda, nedavno objavljeno izvješće državnih revizora otkriva i druge nepravilnosti u Javnoj ustanovi Gradski bazeni Varaždin koje otvaraju nove dvojbe.

Državna revizija utvrdila je da poslovanje Bazena u 2011. godini u značajnom dijelu nije bilo usklađeno sa zakonima i propisima, a rezultati poslovanja u financijskim izvještajima nisu prikazani objektivno i istinito. Javna ustanova je dobila najgoru moguću ocjenu: revizori su im dali nepovoljno mišljenje o poslovanju u 2011.

Istraga traje dvije godine

– Utvrđeno je da u većini slučajeva nije postupljeno prema nalozima danim revizijom za 2008. Revizijom za 2011. su utvrđene i druge nepravilnosti koje se odnose na rashode za zaposlene i naknade troškova zaposlenima, rashode za usluge student servisa i postupke javne nabave – ističu revizori.

PU varaždinska je još prije dvije godine, u studenome 2011. godine podnijela kaznene prijave protiv bivše ravnateljice Natalije Žetko, njezinog tadašnjeg zamjenika Željka Čengića i još troje zaposlenika.

Nataliju Žetko su osumnjičili da je državni proračun oštetila za 1,6 milijuna kuna, jer nije obračunala ni platila poreze i doprinose, a troje zaposlenika da su pribavljali fiktivne ugovore o djelu i tako pomagali ravnateljici.

Iako je prijava podnesena još 2011., istraga do kraja 2013. godine nije okončana.

– Istraga je još uvijek u tijeku i provode se istražne radnje – kratko je rekao glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva Darko Galić, koji nije želio komentirati hoće li će optužnica biti podignuta ili odbačena i kada se to može očekivati.

No nalazom državnih revizora ne samo da su potvrđene sumnje iz policijske kaznene prijave, nego su otvorene i nove. I oni su utvrdili da je od 2007. do sredine 2011., dok je gradonačelnik bio Ivan Čehok, s Bazena “isparilo” više od milijun kuna, i to putem ugovora student servisa za “obuku neplivača”.

Revizori napominju da Bazeni nisu dokazali da su ti poslovi doista bili obavljeni.

Prekršen Zakon o radu

Ali to nije jedino što su utvrdili. Gradski bazeni su ignorirali odluku bivšeg Upravnog vijeća, za što revizori terete bivšeg v.d. ravnatelja Željka Čengića.

No radilo se i suprotno Zakonu o radu, za što je odgovoran aktualni ravnatelj Mladen Putar. On je na tu dužnost stupio 2. siječnja 2012. godine, a svoj prvi radni dan iskoristio je za potpisivanje sporazuma s bivšom ravnateljicom Natalijom Žetko.

Putar je toga 2. siječnja, nepuna dva mjeseca nakon kaznene prijave zbog sumnje u zlouporabu ovlasti, s Natalijom Žetko potpisao sporazum prema kojem ima pravo na tri mjeseca otkaznog roka, ali i na otpremninu. S obzirom da je Žetko još u rujnu 2011. podnijela ostavku na mjesto ravnateljice iz zdravstvenih razloga, Putar je s njom sporazum potpisao kao s neraspoređenom djelatnicom.

Upitne plaće

Zahvaljujući sporazumu, dobila je 45.320,70 kuna otpremnine. Toliko joj je isplaćeno u tri rate, jer je utvrđeno da ima pravo na otpremninu u visini jedne trećine prosječne plaće, što je bilo 6.474,40 kuna puta sedam godina radnog staža.

Uz to, sporazumom je bilo utvrđeno i da treba odraditi tri mjeseca otkaznog roka. No Žetko se više nije pojavila na poslu, nego je koristila godišnji odmor. Upravo je tako bilo utvrđeno sporazumom.

Međutim, državni revizori su upozorili da je time prekršen Zakon o radu: utvrdili su da je tijekom 2011. iskoristila 25 od 30 dana godišnjeg odmora, pa joj se u otkazni rok moglo priznati samo pet dana godišnjeg!

U ta tri mjeseca, dok je koristila nepostojeći godišnji, uredno je primala plaću sukladno potpisanom sporazumu.

Nije raspoređena na drugo radno mjesto

Ako je jedna trećina plaće iznosila 6.474,40 kuna, bivša ravnateljica je primala oko 19.400 kuna bruto svaki mjesec. Na njezinu plaću tijekom otkaznog roka Bazeni su potrošili oko 60.000 kuna.

Međutim, to nisu jedina sredstva koja su na vrlo upitan način potrošena za plaću bivše ravnateljice.

Od rujna 2011. do siječnja 2013. za njezinu plaću “otišlo” je još oko 80.000 kuna. Iako je nakon ostavke u rujnu, sukladno odluci Upravnog vijeća, trebala biti raspoređena na drugo radno mjesto, to se nije dogodilo. Umjesto toga je gotovo puna četiri mjeseca primala plaću kao da radi kao ravnateljica!

– S obzirom da je vršitelj dužnosti ravnatelja imenovan 7. listopada 2011. i da je imao sva prava i obveze ravnatelja, status djelatnice trebalo je riješiti u skladu s odlukom upravnog vijeća – navode revizori.

Time su prozvali Željka Čengića, koji je dva mjeseca radio kao v.d. ravnatelja, no prije toga je godinama radio kao zamjenik Natalije Žetko, a policija je i protiv njega podnijela kaznenu prijavu.

Ako se zbroji koliko su Bazeni od rujna 2011. do ožujka 2012. potrošili na plaću te na otpremninu Natalije Žetko, ispada da je na upitan način otišlo oko 180.000 kuna!

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje