Povežite se s nama

U fokusu

“Otkad je počela epidemija koronavirusa benzinska u Varaždinu svake noći iza ponoći postaje klub!”

Objavljeno:

- dana

Bučna druženja u kasne noćne sate na benzinskim postajam diljem Varaždinske županije nisu rijetka.

Nakon članka “Dva muškarca narušavala su javni red i mir te napala više ljudi na benzinskoj u Brezničkom Humu” javilo nam se više čitatelja koji su nam se požalili na buku i zabavu posebno kako je počela koronakriza.

Podsjetimo, 13. kolovoza, Stožer civilne zaštite RH donio je mjeru kojom ograničava rad kafića, noćnih barova, disko barovima i slično do ponoći. Oni željni zabave ponovno su se dosjetili druženja na benzinskama. Na početku epidemije policija je rastjerivala ovakva okupljanja na benzinskim postajama, ali tek ćemo vidjeti kako će sada postupiti. “Pijanih” incidenata će vjerojatno biti. Sa sličnim tipom ponašanja suočavaju se nadležne službe diljem Balkana. U jednoj općini u Srbiji problemu su doskočili tako da u vrijeme kada su ugostiteljski objekti zatvoreni mogu prodavati samo svoj osnovni proizvod, odnosno gorivo.

Ja živim pored benzinske u Krležinoj ulici u Varaždinu. Mogu samo reći da sad kako je korona benzinska svake noći iza ponoći postaje klub. To su skupine mladih po njih 10 do 15 na okupu i to više njih. Muzika, galama, svađaju se i tuku. Policija svako malo dođe jer ne možemo spavati. Zanima me da li možete postaviti pitanje gradonačelniku šta misli napraviti po tom pitanju sad kad je korona i općenito jer to traje već godinama. Mi stanari smo već kronično neispavani. Zar smo mi stanari drugog reda da nemamo pravo na mir i san? I možete pitati na benzinskoj koliko litara goriva prodaju na noć, a koliko litara piva – napisala nam je danas, 26. kolovoza, ogorčena čitateljica iz Varaždina.

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati