Povežite se s nama

U fokusu

Otkriće: Habuša stvorili Čehok i Kišić, a sad ga sakrili u mišju rupu

Objavljeno:

- dana

LIGA ZA VARAŽDIN O ČEHOKU I KIŠIĆU

Krajnje je vrijeme da Varaždin prestane biti mjesto propuštenih prilika.

U prostorijama Lige za Varaždin danas je održana konferencija za medije na temu Varaždin grad propuštenih prilika. Kad se pojavila na sceni, Liga za Varaždin bila je doista veliko iznenađenje. Kandidat za gradonačelnika Lige za Varaždin Vlado Sevšek istaknuo je da su u političku arenu ušli jer političari koji su dosad vodili Varaždin, nisu napravili ništa, štoviše nanijeli su štete Gradu i građanima.

– Svojim nečinjenjem napravili su direktnu ili indirektnu štetu. Mi nismo političari i ne živimo od politike. Zbog njih smo se pojavili, inače bi se bavili poslovnim i socijalnim pitanjima, a ne javno – političkim pitanjima. Mi znamo i možemo drugačije i bolje – rekao je Sevšek i dodao kako postoji realna opasnost da na ovim lokalnim izborima Varaždin postane grad još jedne propuštene prilike.

– Ivan Čehok 2005. godine počeo je skupljati bale u Brezju, zagadio okoliš i stvorio ovaj veliki ekološki problem u Varaždinu. Stizali su nalozi s upozorenjima da su bale štetne, opasne po zdravlje. Po pitanju bala, nije napravio ništa. Ista osoba danas se pojavljuje kao kandidat za gradonačelnika, a zbog svega toga nikad se ne bi smio kandidirati – objasnio je Sevšek.

Čehokovu kandidaturu prokomentirao je i Davor Patafta, kandidat za zamjenika gradonačelnika Lige za Varaždin.

– U jednom modernom svijetu, u Europi ako na vodozaštitnom području i arheloškom lokalitetu, nezakonito odbaciš tisuće i tisuće tona smeća, ne možeš sudjelovati u javnom životu. To što je u normalnom svijetu to tako, kod nas nažalost nije. Čehok je shvatio da je napravio problem, pokušao ga je riješiti, ali je završilo tako kako je završilo na štetu svih građana – poentirao je Patafta dodavši da je Čehok stvorio bivšeg gradonačelnika Habuša, jer se nije pobrinuo stvoriti kvalitetnog nasljednika.

– A gdje im je sada Habuš? Sakrio se u mišju rupu. Kišić o njemu opće ne govori, čime priznaje da je bio katastrofalan gradonačelnik – istaknuo je Patafta.

Smatra da je u kampanji bilo premalo sučeljavanja i izravne konfrontacije i to iz razloga jer usprkos pozivima, protukandidati nisu na to pristajali.

Patafta je objasnio da je Alen Kišić samo nasljednik politike bivše nesposobne vlasti, odnosno politike gradonačelnika Gorana Habuša.

– Nakon Čehoka, dolazi ekipa s novim idejama i projektima čiji je rezultat primjerice tužba protiv Grada teška 80 milijuna kuna i takvih primjera ima više. Sad imate Kišića koji je s njima sve to skupa radio, a bez imalo grižnje savjesti uključuje se u utrku za čelnu poziciju u Gradu. Kišić je dobrodošao, no preseliti se u Varaždin koji je po mnogo čemu specifičan i u njemu se kandidirati za gradonačelnika… Ne bi vas možda bilo sram? Za to zaista treba imati hrabrosti – rekao je Patafta.

Sevšek je napomenuo da je Kišić čovjek koji je doista nedavno došao u Varaždin.

– On ne može poznavati probleme Varaždinaca i problematiku Grada. Sumnjam bi li znao na koju stranu svijeta treba krenuti kad iz Varaždina ide prema Ivancu. Imajmo na umu da smo sad pred novim izazovom. Varaždin može ponovno biti grad propuštene prilike, ako netko od političara koji su napravili štete gradu budu ponovno izabrani – dodao je Sevšek.

Dubravka Lekić, kandidatkinja za dogradonačelnicu Lige za Varaždin istaknula je da je zgrožena nakon jučerašnjeg sučeljavanja u Kinu Gaj. 

– Mi smo kao dva svijeta. Jedan smo mi poduzetnici koji moramo stvoriti prihode i napuniti proračun, a s druge strane su političari koji se konfrontiraju oko nebitnih stvari – rekla je Lekić i poručila da do jučer nije ni znala da je Alen Kišić u svojem četverogodišnjem mandatu bio dožupan za društvene djelatnosti.

Podsjećamo, Dubravka Lekić je poduzetnica koja u svojim zdravstveno-socijalnim ustanovama zapošljava 350 djelatnika koji svakodnevno vode brigu o polupokretnim i nepokretnim osobama. Dosad Kišić te korisnike nije ni posjetio, te je Lekić takvu nebrigu ocijenila sramotnom.

– On je očito nezainteresiran za svoj posao, a sada se kandidira za gradonačelnika – zaključila je.

Također, Liga za Varaždin sutra će održati konferenciju za medije na kojoj će Davor Patafta govoriti o niskim plaćama u Varaždinu, te o tome kako na računu tvrtke Varkom stoji 40 do 50 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zbog cijene energenata ivanečki poduzetnici već kreću u zatvaranje nekih pogona i ukidanje dijela proizvodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

U Poduzetničkom inkubatoru Ivanec 6. listopada održan je sastanak Poslovnog kluba Ivanec, udruženja koje okuplja ivanečke gospodarstvenike, objavio je Grad Ivanec na svojoj internetskoj stranici.

Inicijativa za održavanjem sastanka, koji je tematski bio vezan uz aktualnu problematiku opskrbe plinom i poremećaje na tržištu energenata, održan je na inicijativu poslovnog sektora. O interesu koji je izazvala ova tema dovoljno govori podatak da se sastanku odazvalo više od 20 poduzetnika i obrtnika, među kojima su bili i predstavnici najvećih ivanečkih izvoznih tvrtki, a uključili su se i gradonačelnik Milorad Batinić, direktor Ivkom plina Darko Putar i direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš.

Pozdravljajući okupljene poduzetnike, gradonačelnik Batinić naglasio je da Poslovni klub i jest formiran s ciljem održavanja partnerskih odnosa lokalne zajednice i poduzetnika, jer bez poduzetnika i radnika koje oni zapošljavaju nema ni punjenja proračuna, a ni najvećeg dijela komunalne naknade.

Osvrćući se na pojedine potporne mjere koje je Grad izradio za poduzetnike kako bi im barem djelomično ublažio aktualnu situaciju prouzročenu poskupljenjem i poremećajima na tržištu energenata, Batinić je naglasio da Grad u svojim rukama naprosto nema dovoljno alata da može učiniti i više:

-Grad se financira isključivo od poreza i prireza i od komunalne naknade, to su njegovi jedini prihodi (od PDV-a, npr., ne dobiva ni kune). Ako Grad nekoga oslobađa od plaćanja komunalne naknade, u tom slučaju Grad svako oslobođenje mora i nadoknaditi. Možda na prvu izgleda da to i nisu velike svote, međutim, kada se zbroje sve mjere i potpore koje Grad planira izdvojiti za poduzetnike, građane i socijalne kategorije, proizlazi da je riječ (do sada) o svoti od oko 2,5 milijuna kuna – izjavio je gradonačelnik.

Istaknuo je da od 2018. godine Grad Ivanec od države prima pomoć u obliku fiskalnog izravnanja, međutim, to su strogo namjenska sredstva koja se smiju koristiti samo za investicije.

-Valja uvijek imati na umu da država može ukinuti fiskalno izravnanje i stoga vodimo računa o potrebi da Grad funkcionira u okviru svojih zadanih prihoda – naglasio je Batinić

Direktorica Poslovne zone L. Labaš u nastavku je detaljnije predstavila program mjera i potpora Grada Ivanca za poduzetnike, a koji se odnosi na povrat uplaćene komunalne naknade (20 %) i poreza na potrošnju (100 %). Ove mjere projicirane su za razdoblje od 6 mjeseci (jednako kao i državne mjere), a bude li potrebe nastavit će se i nakon 31. ožujka 2023.

Većina poduzetnika prešla HEP-Plinu

Darko Putar, direktor Ivkom plina, govorio je o tome kako su se tektonski poremećaji na tržištu plina odrazili na poslovnu suradnju s 286 pravnih odnosa koje je opskrbljivao plinom.

Do 1. listopada drugog opskrbljivača potražilo je 35 pravnih osoba, a nakon toga datuma, kada je Ivkom plin svima poslao dopise o sporazumnom raskidu ugovora, većina ih je prešla na zajamčenu opskrbu putem HEP-Plina po cijeni od 17,5 kn/m3.

Bez pomoći države koja će situaciju oko plina (čija cijena varira pa je tako, primjerice, u proteklih dana na burzama duplo pala) nekako morati riješiti, sami opskrbljivači su nemoćni. Ivkom plin, rekao je, svih proteklih godina osiguravao je poduzetnicima plin po iznimno niskim cijenama i trudio se odgovoriti na svaki njihov e-mail i svaki poziv. Na žalost, zbog već navedenih razloga, to više nije moguće pa se tek sada, u novonastaloj situaciji, vidi što znači izgubiti pouzdanog partnera.

Riječ poduzetnika

U raspravu se uključio velik broj poduzetnika. Uz poruku da im je žao što su izgubili dobrog opskrbljivača, predsjednica NO-a Ivančica d.d. Nada Zver ocijenila je da će poduzetnici i ubuduće biti izloženi visokom rastu cijena energenata te da se priča neće vratiti na staro, to više što se od 1. travnja iduće godine najavljuje poskupljenje električne energije.

Svi moraju, rekla je, razmišljati o energetskoj samodostatnosti (uštede, obnovljivi izvori energije) te se u tom kontekstu založila za potrebu promjene sadašnjih kriterija koji tvrtkama ograničavaju pristup javnim natječajima, jer izvori financiranja moraju biti dostupni svima.

S obzirom na informacije HUP-a o razmjerno slabom interesu poduzetnika za korištenje energetskih vaučera (samo 30 % na državnoj razini), svima je sugerirano da iskoriste tu pogodnost, jer bilo bi šteta to ne učiniti, to više što se vaučeri automatski prenose na novog opskrbljivača plinom.

U raspravi se čulo da je 86 domaćih tvrtki i obrtnika ipak iskoristilo vaučere.

Redukcija proizvodnje

Što se tiče obnovljivih izvora energije (OIE), ocijenjeno je da će EU uložiti golem novac u ovaj segment te da po tom pitanju slijedi turbulentno razdoblje. Iskustva po tom pitanju su različita: dok su pojedine tvrtke na taj način uspjele riješiti svoje potrebe, We-Kr-u, iako ima instaliran 1 megavat iz OIE-a i dvije TS, to neće biti dovoljno za planirano proširenje proizvodnje. Stoga će dio proizvodnje eliminirati, odnosno reducirati je i zatvoriti pojedine dijelove pogona.

Najveću dobit u Varaždinskoj županiji lani imala tvrtka iz Donje Višnjice te je iznosila 65,6 milijuna kuna

Slično će učiniti i u Iva-tekstilu, rekao je direktor Mladen Smontara, te u cilju ušteda eliminirati pojedine operacije i dijelove proizvodnje.

Dragutin Varga, direktor Itasa-Prvomajske, kazao je da u toj tvrtki o smanjenju temperature u halama na 19-20 stupnjeva ne mogu ni razmišljati zbog specifičnosti proizvodnje, koja zahtijeva temperaturu od najmanje 22 stupnja. Osvrćući se na cijenu koja je na jednom brojilu sa 67.000 kuna porasla na 465.000 kuna, pitao je tko to može izdržati. Bio je oštar prema državnoj politici, poručio je da bi svima bilo bolje da se – manje krade.

Darko Molnar iz hotela Orion predložio je da Grad uvede novu mjeru potpore za poduzetnike – sufinanciranje kamata na poduzetničke kredite. Gradonačelnik M. Batinić podsjetio je da je Grad svojedobno odobravao slične subvencije kod poticaja za turizam.

Ističući visok deficit od 3,5 milijarde kuna u državnom proračunu, iznio je mišljenje da ni od Vlade ne možemo očekivati da će na dulji rok moći financirati paket potpornih mjera.

– Moramo biti realni. Vjerujem da će neko rješenje naći EU, država će također dati sve što može, a jednako tako i Grad Ivanec. Međutim, isto je tako i činjenica da sada trpimo posljedice loših državnih politika. Jedno od njih je pitanje energije. Imamo plin i naftu. Sve je bilo spremno za istraživanja u Jadranu. Zašto su obustavljena, dok istovremeno Talijani s druge strane nesmetano „pumpaju“ i zahvaćaju iz našeg „bazena“? Ako država ne kontrolira energiju, to je potencijalno opasna situacija. Tu je i loša politika hrane, što je pitanje od nacionalne sigurnosti. Imamo i hidroenergiju, imamo Sunce, imamo sve preduvjete za samodostatnost. Ali nemamo dovoljno spremnosti da si uredimo državu kako treba – zaključio je gradonačelnik Batinić.

Naglasio je da je bio u kontaktu s državnim tajnikom za energetiku u Ministarstvu gospodarstva Ivom Milatićem koji je također bio pozvan na sastanak u Ivanec, ali mu se nije mogao odazvati zbog službenog puta u inozemstvo.

Milatić je izrazio spremnost da dođe na jedan od budućih poduzetničkih skupova u Ivanec kako bi iz prve ruke čuo sugestije poduzetnika ili da se organizira skup preko jedne od digitalnih aplikacija te da direktno odgovara na pitanja poduzetnika.

Nastavite čitati

U fokusu

Romi su u jednoj međimurskoj općini dobili pravo na dvojezičnu ploču

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Orehovica prva je jedinica lokalne samouprave u kojoj je romska manjina prešla udio u stanovništvu od 33 posto, piše Večernji list, navodeći da su Romi prvi put dobili pravo na dvojezične ploče.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zadovoljan je rezultatima popisa stanovništva u dijelu koji se odnosi na nacionalnost.

– Od svih nacionalnih manjina jedino romska bilježi rast, i to od nekih šest posto. Posebno me sretnim čini to što su u općini Orehovici Romi prešli 33 posto, što je preduvjet za dvojezičnost – rekao je jučer Kajtazi. Prvi put u povijesti romska nacionalna manjina imat će pravo na to da natpisi na pločama na javnim ustanovama budu i na romskom jeziku.

Predsjednik Općinskog vijeća Orehovice Neven Kreslin kaže da će se sastati sa zastupnikom Kajtazijem i razgovarati o dvojezičnim pločama.

– Primit ću Kajtazija i dogovoriti sve što je u skladu sa zakonom i propisima. Moramo sjesti i vidjeti kakva je procedura – kaže Kreslin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje