Povežite se s nama

U fokusu

Otkriće: Habuša stvorili Čehok i Kišić, a sad ga sakrili u mišju rupu

Objavljeno:

- dana

LIGA ZA VARAŽDIN O ČEHOKU I KIŠIĆU

Krajnje je vrijeme da Varaždin prestane biti mjesto propuštenih prilika.

U prostorijama Lige za Varaždin danas je održana konferencija za medije na temu Varaždin grad propuštenih prilika. Kad se pojavila na sceni, Liga za Varaždin bila je doista veliko iznenađenje. Kandidat za gradonačelnika Lige za Varaždin Vlado Sevšek istaknuo je da su u političku arenu ušli jer političari koji su dosad vodili Varaždin, nisu napravili ništa, štoviše nanijeli su štete Gradu i građanima.

– Svojim nečinjenjem napravili su direktnu ili indirektnu štetu. Mi nismo političari i ne živimo od politike. Zbog njih smo se pojavili, inače bi se bavili poslovnim i socijalnim pitanjima, a ne javno – političkim pitanjima. Mi znamo i možemo drugačije i bolje – rekao je Sevšek i dodao kako postoji realna opasnost da na ovim lokalnim izborima Varaždin postane grad još jedne propuštene prilike.

– Ivan Čehok 2005. godine počeo je skupljati bale u Brezju, zagadio okoliš i stvorio ovaj veliki ekološki problem u Varaždinu. Stizali su nalozi s upozorenjima da su bale štetne, opasne po zdravlje. Po pitanju bala, nije napravio ništa. Ista osoba danas se pojavljuje kao kandidat za gradonačelnika, a zbog svega toga nikad se ne bi smio kandidirati – objasnio je Sevšek.

Čehokovu kandidaturu prokomentirao je i Davor Patafta, kandidat za zamjenika gradonačelnika Lige za Varaždin.

– U jednom modernom svijetu, u Europi ako na vodozaštitnom području i arheloškom lokalitetu, nezakonito odbaciš tisuće i tisuće tona smeća, ne možeš sudjelovati u javnom životu. To što je u normalnom svijetu to tako, kod nas nažalost nije. Čehok je shvatio da je napravio problem, pokušao ga je riješiti, ali je završilo tako kako je završilo na štetu svih građana – poentirao je Patafta dodavši da je Čehok stvorio bivšeg gradonačelnika Habuša, jer se nije pobrinuo stvoriti kvalitetnog nasljednika.

– A gdje im je sada Habuš? Sakrio se u mišju rupu. Kišić o njemu opće ne govori, čime priznaje da je bio katastrofalan gradonačelnik – istaknuo je Patafta.

Smatra da je u kampanji bilo premalo sučeljavanja i izravne konfrontacije i to iz razloga jer usprkos pozivima, protukandidati nisu na to pristajali.

Patafta je objasnio da je Alen Kišić samo nasljednik politike bivše nesposobne vlasti, odnosno politike gradonačelnika Gorana Habuša.

– Nakon Čehoka, dolazi ekipa s novim idejama i projektima čiji je rezultat primjerice tužba protiv Grada teška 80 milijuna kuna i takvih primjera ima više. Sad imate Kišića koji je s njima sve to skupa radio, a bez imalo grižnje savjesti uključuje se u utrku za čelnu poziciju u Gradu. Kišić je dobrodošao, no preseliti se u Varaždin koji je po mnogo čemu specifičan i u njemu se kandidirati za gradonačelnika… Ne bi vas možda bilo sram? Za to zaista treba imati hrabrosti – rekao je Patafta.

Sevšek je napomenuo da je Kišić čovjek koji je doista nedavno došao u Varaždin.

– On ne može poznavati probleme Varaždinaca i problematiku Grada. Sumnjam bi li znao na koju stranu svijeta treba krenuti kad iz Varaždina ide prema Ivancu. Imajmo na umu da smo sad pred novim izazovom. Varaždin može ponovno biti grad propuštene prilike, ako netko od političara koji su napravili štete gradu budu ponovno izabrani – dodao je Sevšek.

Dubravka Lekić, kandidatkinja za dogradonačelnicu Lige za Varaždin istaknula je da je zgrožena nakon jučerašnjeg sučeljavanja u Kinu Gaj. 

– Mi smo kao dva svijeta. Jedan smo mi poduzetnici koji moramo stvoriti prihode i napuniti proračun, a s druge strane su političari koji se konfrontiraju oko nebitnih stvari – rekla je Lekić i poručila da do jučer nije ni znala da je Alen Kišić u svojem četverogodišnjem mandatu bio dožupan za društvene djelatnosti.

Podsjećamo, Dubravka Lekić je poduzetnica koja u svojim zdravstveno-socijalnim ustanovama zapošljava 350 djelatnika koji svakodnevno vode brigu o polupokretnim i nepokretnim osobama. Dosad Kišić te korisnike nije ni posjetio, te je Lekić takvu nebrigu ocijenila sramotnom.

– On je očito nezainteresiran za svoj posao, a sada se kandidira za gradonačelnika – zaključila je.

Također, Liga za Varaždin sutra će održati konferenciju za medije na kojoj će Davor Patafta govoriti o niskim plaćama u Varaždinu, te o tome kako na računu tvrtke Varkom stoji 40 do 50 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi, spasili ga domaći gosti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička Zajednica Grada Varaždina u utorak, 21. rujna, izvijestila je javnost o rezultatima 23. Špancirfesta.

Naime, ovogodišnji Špancirfest posjetilo je 230.000 ljudi što je 70.000 manje nego rekordne 2019. godine.

No, budući da su za promociju samog festivala imali samo dva tjedna, rezultatima su iz TZ Grada Varaždina i više nego zadovoljni.

Broj turističkih dolazaka za vrijeme trajanja ovogodišnjeg festivala, registriranih kroz sustav eVisitor, samo je 15 % manji nego u rekordnoj 2019. godini, dok je pad u broju noćenja značajno manji i iznosi tek 5 % .

Prema dostavljenim službenim podacima, ukupni turistički promet u trgovini i ugostiteljstvu, uključujući i smještaj za vrijeme ovogodišnjeg Špancirfesta iznosio je 72.163.000 kuna, što je 6,94 %  više nego 2019. godine, kada je taj iznos bio 67.481.000 kuna.

Što se strukture gostiju tiče, u dolascima i noćenjima i dalje prednjače domaći gosti, no nisu zakazala ni tradicionalna tržišta Špancirfesta: Njemačka, Poljska, Italija, Slovenija i Austrija.

– Špancirfest je uspješan prije svega zbog timskog rada cijelog niza osoba, službi, institucija, ustanova i partnerskih poduzeća. Festivala, ovih optimističnih brojki, ali i nebrojenih trenutaka sreće koje posjetitelji, izvođači i organizatori dožive na njemu, ne bi bilo bez podrške, prije svega, Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice, Varaždinske županije te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. U organizaciji festivala pomogli su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, PU varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Čistoće, Parkova i brojni drugi – istaknula je Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinskoj županiji dosad popisano 16,4 % ili 27.064 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Do danas ujutro, 21. rujna, u Varaždinskoj se županiji samopopisalo 27.064 osoba, naglasio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak na današnjoj konferenciji za medije održanoj nakon radnog sastanka sa ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković.

– Prva faza popisivanja stanovništva traje do 26. rujna, a potom izlaze na teren popisivači i ta će druga faza popisa trajati od 27. rujna do 17. listopada. Na području Varaždinske županije u popisivanju je angažirano 327 popisivača, četiri kontrolora, osam instruktora i dva koordinatora. Uz to, prisutni su i članovi županijskih povjerenstava, ispostava i popisnih centara te oko 50-ak osoba uključenih u provedbu popisivanja. Možemo reći da je u popis stanovništva na području Varaždinske županije uključeno oko 420 osoba. S obzirom na to da smo u prvoj fazi samopopisivanja, do danas ujutro popisalo se 27.064 osoba, odnosno 16.4 %, dakle skoro svaki šest građanin ove županije. Ispred nas su Grad Zagreb, Primorsko-goranska županija, Istarska i Zagrebačka, stoga pozivam sve sugrađane da se samopopišu. I ja sam iskoristio tu mogućnost, samopopisao sam se još prošli tjedan – otkrio je župan Stričak.

Ravnateljica DZS-a Lidija Brković naglasila je da se u Hrvatskoj trenutno popisalo više od 720.000 osoba putem sustava e-građani te da su „više nego zadovoljni“.

Osvrnula se i na pojavu lažnih popisivača kojih zasad u Varaždinskoj županiji nije bilo, no u drugim županijama „operiraju“ po kućama ili stanovima predstavljajući se kao službene osobe. Stoga, na upit kako prepoznati prave popisivače, Brković odgovara:

– Nažalost, pojavili su se lažni popisivači i imali smo par nemilih situacija, koliko je meni poznato u Zagrebi i Rijeci. Građani moraju znati da naši popisivači na teren izlaze idući tjedan, tek 27. rujna, i prije toga se nitko ne smije predstaviti kao popisivač. Naši će popisivači biti prepoznatljivi, svi imaju službene akreditacije s logom Zavoda i potpisom, imenom i prezimenom. U potpunosti smo napustili papirnate obrasce, stoga svi imaju i prijenosna računala. Tu su i naše maske i majice s logom i potpisom – objašnjava ravnateljica DZS-a, koja je upozorila sve građane da budu dodatno oprezni.

Nadalje, dala je odgovor na pitanje što ako netko pogriješi s unosom podataka, mogu li se podatci naknadno ispraviti.

– Jedom kad se popisnica zaključa više nema izmjene podataka i to je nešto o čemu cijelo vrijeme komuniciramo s javnosti. Zbog toga je dozvoljeno da popisnica bude otvorena tijekom cijelog trajanja popisivanja, dakle, ako niste sigurni u neke podatke, popisnicu možete držati otvorenu tijekom cijelog trajanja popisivanja stanovništva i završit je onoga trena kada ste sigurni da ste je dobro popisali – naglašava Brković.

Odgovorila je i na sljedeći slučaj – što učiniti ako osoba nije kod kuće, a popisivač pokuca na vrata?

– Popisivači su dužni obilaziti kućanstva u više navrata i ako vas ne pronađu kod kuće ostavit će vam poruku da su bili i kontakt podatke na koje im se možete javiti i dogovoriti kad vama najviše odgovara da dođu i preuzmu šifru. Ako znate da vas neće biti doma dan-dva, šifru možete i zalijepiti na vrata ili je dati susjedu koji će to učiniti umjesto vas. Šifra se ne može zloupotrijebiti već je nama dokaz da se kućanstvo samopopisalo – zaključuje Brković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje