Povežite se s nama

U fokusu

Otkriće: Habuša stvorili Čehok i Kišić, a sad ga sakrili u mišju rupu

Objavljeno:

- dana

LIGA ZA VARAŽDIN O ČEHOKU I KIŠIĆU

Krajnje je vrijeme da Varaždin prestane biti mjesto propuštenih prilika.

U prostorijama Lige za Varaždin danas je održana konferencija za medije na temu Varaždin grad propuštenih prilika. Kad se pojavila na sceni, Liga za Varaždin bila je doista veliko iznenađenje. Kandidat za gradonačelnika Lige za Varaždin Vlado Sevšek istaknuo je da su u političku arenu ušli jer političari koji su dosad vodili Varaždin, nisu napravili ništa, štoviše nanijeli su štete Gradu i građanima.

– Svojim nečinjenjem napravili su direktnu ili indirektnu štetu. Mi nismo političari i ne živimo od politike. Zbog njih smo se pojavili, inače bi se bavili poslovnim i socijalnim pitanjima, a ne javno – političkim pitanjima. Mi znamo i možemo drugačije i bolje – rekao je Sevšek i dodao kako postoji realna opasnost da na ovim lokalnim izborima Varaždin postane grad još jedne propuštene prilike.

– Ivan Čehok 2005. godine počeo je skupljati bale u Brezju, zagadio okoliš i stvorio ovaj veliki ekološki problem u Varaždinu. Stizali su nalozi s upozorenjima da su bale štetne, opasne po zdravlje. Po pitanju bala, nije napravio ništa. Ista osoba danas se pojavljuje kao kandidat za gradonačelnika, a zbog svega toga nikad se ne bi smio kandidirati – objasnio je Sevšek.

Čehokovu kandidaturu prokomentirao je i Davor Patafta, kandidat za zamjenika gradonačelnika Lige za Varaždin.

– U jednom modernom svijetu, u Europi ako na vodozaštitnom području i arheloškom lokalitetu, nezakonito odbaciš tisuće i tisuće tona smeća, ne možeš sudjelovati u javnom životu. To što je u normalnom svijetu to tako, kod nas nažalost nije. Čehok je shvatio da je napravio problem, pokušao ga je riješiti, ali je završilo tako kako je završilo na štetu svih građana – poentirao je Patafta dodavši da je Čehok stvorio bivšeg gradonačelnika Habuša, jer se nije pobrinuo stvoriti kvalitetnog nasljednika.

– A gdje im je sada Habuš? Sakrio se u mišju rupu. Kišić o njemu opće ne govori, čime priznaje da je bio katastrofalan gradonačelnik – istaknuo je Patafta.

Smatra da je u kampanji bilo premalo sučeljavanja i izravne konfrontacije i to iz razloga jer usprkos pozivima, protukandidati nisu na to pristajali.

Patafta je objasnio da je Alen Kišić samo nasljednik politike bivše nesposobne vlasti, odnosno politike gradonačelnika Gorana Habuša.

– Nakon Čehoka, dolazi ekipa s novim idejama i projektima čiji je rezultat primjerice tužba protiv Grada teška 80 milijuna kuna i takvih primjera ima više. Sad imate Kišića koji je s njima sve to skupa radio, a bez imalo grižnje savjesti uključuje se u utrku za čelnu poziciju u Gradu. Kišić je dobrodošao, no preseliti se u Varaždin koji je po mnogo čemu specifičan i u njemu se kandidirati za gradonačelnika… Ne bi vas možda bilo sram? Za to zaista treba imati hrabrosti – rekao je Patafta.

Sevšek je napomenuo da je Kišić čovjek koji je doista nedavno došao u Varaždin.

– On ne može poznavati probleme Varaždinaca i problematiku Grada. Sumnjam bi li znao na koju stranu svijeta treba krenuti kad iz Varaždina ide prema Ivancu. Imajmo na umu da smo sad pred novim izazovom. Varaždin može ponovno biti grad propuštene prilike, ako netko od političara koji su napravili štete gradu budu ponovno izabrani – dodao je Sevšek.

Dubravka Lekić, kandidatkinja za dogradonačelnicu Lige za Varaždin istaknula je da je zgrožena nakon jučerašnjeg sučeljavanja u Kinu Gaj. 

– Mi smo kao dva svijeta. Jedan smo mi poduzetnici koji moramo stvoriti prihode i napuniti proračun, a s druge strane su političari koji se konfrontiraju oko nebitnih stvari – rekla je Lekić i poručila da do jučer nije ni znala da je Alen Kišić u svojem četverogodišnjem mandatu bio dožupan za društvene djelatnosti.

Podsjećamo, Dubravka Lekić je poduzetnica koja u svojim zdravstveno-socijalnim ustanovama zapošljava 350 djelatnika koji svakodnevno vode brigu o polupokretnim i nepokretnim osobama. Dosad Kišić te korisnike nije ni posjetio, te je Lekić takvu nebrigu ocijenila sramotnom.

– On je očito nezainteresiran za svoj posao, a sada se kandidira za gradonačelnika – zaključila je.

Također, Liga za Varaždin sutra će održati konferenciju za medije na kojoj će Davor Patafta govoriti o niskim plaćama u Varaždinu, te o tome kako na računu tvrtke Varkom stoji 40 do 50 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ako se zgražate nad recentnim arhitektonsko – urbanističkim rješenjima, evo što o tome kaže HAZU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti usvojilo je u srijedu 29. studenog 2023. Izjavu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vezanu uz osiguranje provedbe javnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja u Republici Hrvatskoj.

Izjava glasi:

Već duže vrijeme arhitektonska djelatnost u Republici Hrvatskoj proživljava marginalizaciju uza sve teže uvjete rada, kreativnog djelovanja i opstanka u naslijeđenim okvirima što su u kontinuitetu stvarani zalaganjem brojnih generacija projektanata i ponajboljih korifeja naše struke. Sustavnim nekvalitetnim promjenama zakona i propisa te arbitrarnim tumačenjem legislativnih odluka onemogućava se slobodno arhitektonsko stvaralaštvo kao dio nacionalne kulture i šteti mu se.

Cjelovito, učinkovito i održivo oblikovanje prostora kao bitne sastavnice hrvatskoga urbanog identiteta glavni su zadaci djelovanja arhitekata u stvaranju kvalitetnoga životnog habitusa za sve naše građane.

Javnim istupanjem i aktivnim djelovanjem Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je tijekom proteklih desetak godina učestalo upozoravala na nastale probleme u domeni planiranja, uređenja prostora i kulture građenja te, posljedično, na njihovo gomilanje bez volje za dijalogom i suštinskim rješenjem. Naše inicijative za suradnju kod subjekata koji se bave navedenim pitanjima nisu naišle na interes već se, naprotiv, donose odluke štetne za struku, koje onemogućuju kvalitetno i etički odgovorno sudjelovanje arhitekata u oblikovanju prostora i okoline u kojoj živimo.

Slijedom inicijative za opstanak institucije urbanističkih i arhitektonskih natječaja kao nezaobilazne metode za očuvanje i unapređenje kvalitete hrvatskoga izgrađenog prostora Akademijino Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora sa zabrinutošću prati aktualne promjene legislative u domeni provedbe javnih natječaja, koji su se kroz strukovnu tradiciju dugu gotovo 150 godina dokazali kao krucijalno sredstvo za izbor najboljih arhitektonskih i urbanističkih rješenja za važne intervencije u prostoru.

Natječaji su razvijani kao najbolji i najpoticajniji oblik zaštite javnog interesa pri dobivanju vrsnih rješenja za ključne lokacije i bitne građevine i prostore. Kao plod natječaja ostvarena su mnoga remek-djela hrvatske moderne i suvremene arhitekture, poput crkve sv. Blaža u Zagrebu, poljudskog stadiona u Splitu, stare i nove zgrade NSK, Krematorija u Zagrebu i niza drugih.

Tema vlasništva parcele, što se sada inaugurira kao jedini kriterij za (ne)mogućnost provedbe kompetitivnog postupka, nikada nije utjecala niti bi smjela utjecati na odluku o potrebi javnih kreativnih natječaja za urbanistički delikatne i arhitektonski zahtjevne zadatke već je jedini relevantni kriterij koji je u domeni arhitekture i urbanizma moguće podržati briga za očuvanje kvalitete prostora, afirmaciju urbane kulture naših gradova i gradnju najbolje arhitekture – upravo putem natječajnih procedura.

Pridružujemo se stoga zalaganju strukovnih i znanstvenih institucija, uz podršku europskih asocijacija, da se od tako izrazito štetnoga legislativnog rješenja odustane i da se tema arhitektonskih natječaja, osobito potrebe i načina njihove provedbe, ostavi u ekspertnoj ingerenciji struke, koja je i do sada odgovorno pridonosila najboljem oblikovanju prostora i arhitekture, te snažno podržavamo izjavu na tragu iznesenoga.

Nastavite čitati

U fokusu

U Toplicama će ukidanje prireza osjetiti i vlasnici kuća za odmor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na održanoj 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica, raspravljalo se o važnim temama, a posebno se ističe najnovija porezna reforma koja donosi niz promjena. Gradski porezi obuhvaćaju porez na potrošnju, porez na kuće za odmor te porez na korištenje javnih površina. Osim toga, donesena je odluka o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak. Niža porezna stopa iznosi 22%, dok je viša porezna stopa postavljena na 33,60%.

Gradonačelnica Grada Varaždinskih Toplica Dragica Ratković istaknula je kako se ovom odlukom djelomično nadoknađuju sredstva od prireza koji se ukida.

-Ta su nam sredstva nužna budući da se ona koriste za školstvo, novčane pomoći, kulturu, religiju, sport, civilnu zaštitu i mnoge druge javne potrebe. Unazad nekoliko godina podigli smo standard u gotovo svim segmentima života našeg grada. Ne samo da želimo zadržati taj nivo već ga i dalje podizati – kazala je Ratković.

Tijekom sjednice, Gradsko vijeće usvojilo je izmjene Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Varaždinskih Toplica. Poboljšanjem uvjeta zaposlenika potvrđuje se posvećenost Grada prema unapređenju uvjeta rada u svim sektorima.

Dodajmo da je Gradsko vijeće prihvatilo Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2024. godinu.

-Kroz usvajanje ovih planova, Gradsko vijeće i ja kao gradonačelnica prepoznali smo važnost prevencije, pripreme i brze reakcije kako bismo zaštitili naše sugrađane i imovinu – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje