Povežite se s nama

U fokusu

Otkrivamo sve o obilježavanju 25. obljetnice Dana oslobođenja Varaždina i Dana branitelja

Objavljeno:

- dana

SVE JE SPREMNO ZA VELIKI JUBILEJ

Varaždin slavi veliki jubilej: 25. obljetnicu Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije. 

Donosimo detaljni pregled događanja po danima:

  • srijeda, 21. rujna 2016. godine

17:00 – polaganje vijenaca kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima Varaždinske županije smrtno stradalim i nestalim u Domovinskom ratu na Varaždinskom groblju

18:00 – sveta misa u Varaždinskoj katedrali  Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – misu predvodi mons. Josip Mrzljak, biskup Varaždinske biskupije

19:30 – javna tribina „Varaždin za Hrvatsku“  u Kinu Galerija, Ulica Ljudevita Gaja o značaju varaždinske  pobjede i doprinosu varaždinskih postrojbi u pobjedi u Domovinskom ratu, sudjeluju predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, moderator Zlatko Mehun

  • četvrtak, 22. rujna 2016. godine

10:00 – 19:00 – TAKTIČKO – TEHNIČKI ZBOR HRVATSKE VOJSKE I POLICIJE – Kapucinski trg – prikaz suvremenog naoružanja

16:30 – SVEČANI MIMOHOD BRANITELJA ULICAMA VARAŽDINA  – Stari grad, Trg M. Stančića, Bakačeva ulica, Ulica Ljudevita Gaja, Trg kralja Tomislava, Ulica I. Gundulića – sudjeluju ešaloni braniteljskih udruga koje su proistekle iz ratnih vojnih i policijskih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Varaždina 1991. godine te postrojbi iz Varaždina koje su pridonijele pobjedi u Domovinskom ratu –  u pratnji Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske

16:45 – POLAGANJE VIJENACA – kod križa zahvalnosti uz crkvu Sv. Nikole

16:55 – dolazak mimohoda na Kapucinski trg – postrojavanje sudionika mimohoda  ispred svečane bine

17:00 – SREDIŠNJA SVEČANOST , Kapucinski trg

  • himna Lijepa naša – izvodi Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske
  •  
  • pozdravni govori: Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina, Predrag Štromar, župan Varaždinske županije

glazbena točka – Klapa HRM Sveti Juraj

PRIGODNI GOVORI: Čedomil Cesarec, predsjednik Kriznog štaba, Ivan Žitnjak, nekadašnji načelnik PU varaždinske,

Ivan Rukljić, pukovnik Hrvatske vojske,  zapovjednik obrane Varaždina Stjepan Adanić, ratni gradonačelnik grada Varaždina

  • obraćanje predstavnika Vlade Republike Hrvatske i izaslanika Kolinde Grabar-Kitarović, Predsjednice Republike Hrvatske

Nastup Klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj

  • druženje sudionika proslave uz podjelu jela i pića

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Varaždinska županija planira pomoć za turističke agencije, event industriju i manje poduzetnike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

spavanje krevet san

Varaždinska županija odazvala se zahtjevima koje je Udruga Glas poduzetnika uputila županu vezano za amortiziranje štete nastale u gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta.

Na inzistiranje Darka Molnara, koordinatora regionalnog ureda UGP Varaždin, u veljači bi, naime, trebala izaći tri nova poziva: Poziv za dodjelu potpora za turističke agencije i izvođačke umjetnosti, te pomoćne djelatnosti u izvođačkoj umjetnosti, izuzev bendova i pjevača, Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu te Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika.

Molnar je napomenuo kako primjerice turističke agencije i izvođačke djelatnosti imaju pad prihoda i do 90 % te je pomoć nužna kako bi ta branša uopće opstala.

Također, Varaždinska županija raspisat će i Poziv za kreditiranje mikro, malih i srednjih poduzetnika. Konkretno, pokrenut će se linija ukupnog kreditnog volumena od 2 milijuna kuna uz jamstvo Županije od 70 %. Svi poduzetnici moći će dobiti do 100.000 kuna zajma, uz rok otplate od dvije do pet godina. Na poziv, koji će biti raspisan u veljači, moći će se javiti obrtnici, OPG-ovi, društva s ograničenom odgovornošću, jednostavni d.o.o.-i i svi ostali mikro, mali i srednji poduzetnici s područja Varaždinske županije.

U veljači se očekuje i raspisivanje godišnjeg Poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za 2021. godinu. Riječ je o Pozivu vrijednom milijun kuna koji predstavlja najveće izravno ulaganje u smještajne kapacitete na županijskoj razini u Hrvatskoj, a koji ima za cilj povećanje broja noćenja, registraciju novih objekata, produljenje sezone te razvoj prezentacijske i partnerske ponude obiteljskih i svih drugih gospodarstava.

– Svi smo u jednoj neizvjesnoj situaciji, a posebice oni koji sad imaju zabranu na rad. Prošlog tjedna uputili smo svim gradonačelnicima, načelnicima i županu zahtjeve. Drago nam je da se dio njih već odazvao, a očekujem da će do kraja sljedećeg tjedna to učiniti svi. Vjerujem da je svima, bez obzira koja su politička opcija, sad u interesu da se sačuvaju radna mjesta i da se gospodarstvo ponovo postavi na noge – rekao je Darko Molnar.

– Županije nemaju značajnije porezne prihode, pomagati možemo jedino od svojih izvornih prihoda koji iznose oko 80 milijuna kuna. Razumjeli smo problem i pomoć gospodarstvu u ovoj fazi ide na nekoliko razina: turističkim agencijama i event industriji kroz poseban Javni poziv, mikro, malim i srednjim poduzetnicima kroz kreditnu liniju uz jamstva kojima im držimo leđa, a u veljači ide i Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu za privatne iznajmljivače, pravne i fizičke osobe, te OPG-ove koji imaju registriranu dopunsku djelatnost turizam. Mi smo i u prvom valu bili prvi na liniji pomoći; 576 obrtnika primilo je 3000 kuna, odnosno 5000 kuna bespovratne pomoći iz Fonda solidarnosti u koji su se uplaćivala odricanja od plaća zaposlenika Županije i dužnosnika. Siguran sam da će odaziv na mjere pomoći Varaždinske županije i ovaj puta biti velik, a sredstva iskorištena u kratkom roku – rekao je župan Radimir Čačić.

Nastavite čitati

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati