Povežite se s nama

Školstvo

OTKRIVAMO: Kako su pobjednici natječaja osmislili novu zgradu FOI-a

Objavljeno:

- dana

DANAS U 19 SATI IZLOŽBA IDEJNIH RJEŠENJA NOVE ZGRADE FOI-a

Stignete li do prolaza koji iz Preradovićeve ulice danas vodi do zgrade bivše Glazbene škole, pred vama bi se mogao prostirati trg s kojeg ćete ugledati decentnu zgradu punu studenata.

Pogledate li malo bolje, vidjet ćete četiri paviljona povezana središnjom zgradom, a uz njih gaj za opuštanje i prostor za rad na otvorenome.

Automobili vam neće smetati, jer je ispod novog objekta garaža, pa studenti nesmetano pješice prolaze prema centru grada ili na suprotnu stranu, prema domu i novom studentskom restoranu.

Stiglo čak 26 radova!

Ovako su novu zgradu Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu i prostor oko nje osmislili arhitekti Tin Sven Franić i Vanja Rister u suradnji s Paulom Žinić, Matejom Markešić i Andrejom Šimić te Sašom Relićem.

Njihov rad je pobijedio među čak 26 radova koji su pristigli na natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja FOI-ja i pratećih sadržaja. Svi autori su ujedno izradili i idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje hotela visoke kategorije i pratećih sadržaja, ali samo na anketnoj razini.

Natječaj je raspisao FOI, ali su ga organizirali i proveli stručnjaci iz Udruženja hrvatskih arhitekata.

Sve radove možete pogledati od ove srijede, 9. listopada, do 16. listopada u dvorani Studentskog doma u Ulici Julija Merlića bb.

Izložba svih radova pristiglih na natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja FOI-ja bit će otvorena večeras u 19 sati.

Organiziraju je FOI i Udruženje hrvatskih arhitekata, a bit će to otvorenje s javnom raspravom i razgovom natjecatelja s članovima Ocjenjivačkog suda.

Izložba će biti otvorena do 16. listopada radnim danom od 17 do 19 sati, u subotu od 10 do 12 sati ili po dogovoru (kontakt-osoba Emina Lajtman, 099/339-0805).

Jasno i kvalitetno

Na čelu Ocjenjivačkog suda, koji nije imao nimalo lak zadatak s obzirom na broj pristiglih radova, bila je arhitektica Tea Horvat, a dopredsjednik dekan FOI-ja prof. dr. sc. Vjeran Strahonja.

– Prema mišljenju Ocjenjivačkog suda, autori prvonagrađenog rada su uspješno sagledali širi urbanistički kontekst i predložili “studentsku” pješačku vezu od Korza na zapadu do planiranog studenskog doma i restorana na istoku. Nastavljajući se na pješački pristup iz Preradovićeve ulice, formirali su ulazni trg na koji se nastavlja zgrada Fakulteta. Shema prostorne organizacije vrlo je jasna i kvalitetna – navodi prof. Strahonja.

Pojašnjava da se radi o četiri paviljona povezana središnjom zgradom, koja je zapravo komunikacijska os obogaćena mjestima za rad.

– Jedan od paviljona sadrži dvije dvorane koje se zajedno mogu povezati u mini kongresnu dvoranu s pratećim sadržajima, a to je prostor nužno potreban Varaždinu. Drugi paviljon je knjižnica, a preostala dva su predavaonice, laboratoriji i drugi sadržaji nužni Fakultetu. Ispod zgrada je predviđena podzemna garaža, a otvoreni prostori oko zgrada imaju prepoznatljiv karakter, odnosno “temu”: gaj za opuštanje, prostor za rad na otvorenom, parking/kolni pristup. Oblikovanje je kvalitetno, decentno i nenametljivo, kao što i priliči visokoškolskoj ustanovi – ističe Strahonja.

Autori pobjedničkog rada su s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a iza njih su zahtjevni projekti, među kojima je i idejno rješenje nove zgrade Filozofskog fakulteta i Učiteljskog fakulteta u Rijeci.

Kome druga i treća nagrada?

No Ocjenjivački sud je zadovoljan i rješenjima koje su ponudili autori drugonagrađenog rada, arhitekturni biro Ravnikar Potokar iz Slovenije te trećenagrađeni iz Arhitektonskog atelijera Hiržić.

– Drugonagrađeni rad nudi suvremeno oblikovanu zgradu smještenu na sjevernu stranu građevinske čestice što rezultira kvalitetnim vanjskim prostorom na jugu i širokom šetnicom u smjeru istok – zapad. Oblikovanje zgrade je vrlo uspjelo i suvremeno. Zgrada nastaje “oduzimanjem” od velikog volumena, a obilježava ju stakleno pročelje s pokrovom od perforiranog aluminijskog lima – navodi prof. Strahonja.

Treću nagradu je, dodaje, osvojio rad koji nudi kvalitetnu urbanističku koncepciju – jasno artikuliranu pješačku os koja kroz dobro dimenzionirani pasaž uvodi u „srce“ kuće – atrij, karaktera primjerenog visokoškolskoj ustanovi.

– Sada slijedi ugovaranje idejnog glavnog i izvedbenog projekta te ostalih pratećih studija i projekata te nastavak postupka
kandidiranja za financiranje iz sredstava fondova Europske unije – najavljuje dekan FOI-ja.

Gradnja 2015. godine

Kako će nova zgrada FOI-ja na kraju izgledati, ovisi o tome hoće li ova visokoškolska ustanova daljnje projektiranje dogovoriti s autorima prvonagrađenog rada.

– Ako ti pregovori ne uspiju, tada ćemo sukladno propisima pregovarati s autorima drugonagrađenog rada i tako dalje – pojašnjava prof. Strahonja. Očekuje da bi gradnja nove zgrade FOI-ja mogla početi 2015. godine.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje