Povežite se s nama

Život i društvo

Otok mladosti u Ludbregu dobiva adrenalinski park za djecu i japanski park

Objavljeno:

- dana

Od prošle godine Otok mladosti ponovo je u vlasništvu Grada Ludbrega. S ciljem da ta zelena oaza smještena u samom srcu grada bude atraktivna i potencijalnim turistima kontinuirano se provode razne aktivnosti.

– Dosad smo uložili dosta novaca i Otok smo pretvorili u pluća grada. Svaki dan, cijeli dan je netko na Otoku, ne samo ribolovci već i građani koji šeću, uživaju u prirodi, gledaju što se događa – kaže gradonačelnik Bilić, a otkriva više i o aktualnim radovima.

– Započelo je uređenje šetnice od brane do mosta u Kučanu, tamo smo zasadili jablane s obje strane, a ista stvar će se odraditi i s druge strane Bednje, dakle od brane natrag. Čekamo da Hrvatske vode urede još jedan neuređen dio između stare i nove splavi kako bi se mogao napraviti krug Bednjom koji bi se povezao s ribičkim domom. U Kučanu smo postavili klupe s obje strane Bednje koje pozivaju i mještane Kučana da se posvete uređivanju tog dijela rijeke. Bednja će postati, usudio bih se reći, mala ludbreška rivijera, posebice ovaj dio kroz Kučan koji je prekrasan – kaže gradonačelnik i dodaje kako bi uskoro na rijeci Bednji moglo biti čamaca, kajaka, pedalina, odnosno jednog posve novog turističkog proizvoda.

– Na samom ulasku na Otok postavili smo nove klupe. Odlučili smo se za betonsku galanteriju s obzirom da uvijek ima onih koji nažalost vole uništavati. Ove su ipak malo teže, imaju oko 400 kg, pa ih neće biti tako lako izmaknuti. Jedan od tih setova ima šahovsku ploču i čovječe ne ljuti se, pa isto tako pozivam građane da sjednu i odigraju partiju, dvije – rekao je ludbreški gradonačelnik.

Na samom Otoku mladosti pri kraju je i uređenje malog adrenalinskog parka za djecu starijeg uzrasta.
-Tu će biti i zip line po kojoj će se moći spuštati kojih 20-ak metara, penjalice koje će biti zgodno uokvirene u tajmali parkovski prostor. Na Otoku je na sredini jezera i mala fontana koja nas uvodi u gradove koji imaju ovakav oblik brige o vodi i ribama u konačnici. Fontana ne samo da je zabavna za nas šetače već i za ribe jer radi tzv. aeraciju odnosno vodu puni zrakom tako da ribe u onim toplijim mjesecima mogu lakše preživljavati. Tako smo spojili jednu korisnu stvar s još jednim prepoznatljivim simbolom Ludbrega – rekao je gradonačelnik Bilić.

Ludbreg će uskoro dobiti i japanski park koji će biti posvećen Zdenku Oreču koji je promovirao haiku i na taj način naš grad učinio prepoznatljivim nadaleko. U stvaranju japanskog vrta surađuje se s Dragutinom Gerićem, najpoznatijem hrvatskom stručnjaku za origami, ali ujedno i našim Ludbrežaninom.
– Na ulazu na Otok će uskoro osvanuti ta obilježja naše povezanosti s Japanom. Uređuje se jedan meditacijski park, uskoro će procvjetati i japanske trešnje na kanalu. Otok je jedno blago koje je dugo bilo zanemareno jer je nemarom postalo tuđe vlasništvo. Uspjeli smo i taj problem riješiti i danas je Otok mladosti središte našeg grada koje okuplja sve više mladih, starijih, svih onih koji imaju neke emotivne veze s tim prostorom, ali i obične šetače koji uživaju u prirodu – zaključuje gradonačelnik.

Život i društvo

I ovaj vikend varaždinska policija pojačano nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Na području Postaje prometne policije Varaždin i Policijske postaje Novi Marof provodit će se lokalne akcije „Alkohol“.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge.

Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinske Toplice: novčane potpore za novorođenčad od sada putem sustava e-Novorođenče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Kako bi pomogla mladim obiteljima odnosno olakšala im prijavu za isplatu novčane potpore gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković sklopila je nedavno Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore s Ministarstvom pravosuđa i uprave.

Riječ je o sporazumu koji će Varaždinskim Toplicama omogućiti jednostavniju i bržu isplatu novčane potpore za novorođenčad. Naime, roditelji s prebivalištem na području Varaždinskih Toplica, odsad će moći podnijeti zahtjev za isplatu novčane potpore putem sustava e-Novorođenče što će novopečenim roditeljima uvelike olakšati i ubrzati proces.

– Ovaj sporazum će pomoći novopečenim roditeljima da brže i lakše podnesu zahtjev za isplatu novčane potpore. Neće biti čekanja u redovima i predaje papirologije, nego će u nekoliko klikova moći podnijeti svoj zahtjev. Ovakva će procedura biti olakšavajuća i nama u Gradu jer ćemo odmah nakon podnošenja zahtjeva vidjeti taj zahtjev u sustavu i na njega odgovoriti. Drago mi je da se Grad Varaždinske Toplice okreće digitalnim rješenjima koja će našim sugrađanima olakšati ionako kompliciranu administraciju – rekla je Ratković te naglasila kako je ovo važan iskorak i u očuvanju i zaštiti okoliša, ali i zdravlja građana u ovim pandemijskim vremenima.

– Vjerujem da će budućim, novopečenim roditeljima, koji su prvih nekoliko mjeseci u potpunosti posvećeni brizi za svoje novorođenče ovako nešto puno značiti – zaključila je Ratković.

Nastavite čitati