Povežite se s nama

Crna kronika

Otplaćene luksuzne BMW-e direktori prodavali sebi pa ih onda iznajmljivali

Objavljeno:

- dana

Nakon otvorene istrage, ponavlja se suđenje zbog “muljanja” s autima

Od MTČ Tvornice čarapa, nekad ugledne tvrtke, ostali su samo zapušteni pogoni u središtu Čakovca, koji se ni nakon devete nedavno održane javne dražbe nisu usjeli prodati. Atraktivna lokacija, tvornica u kojoj bi netko za tri dana mogao proizvoditi čarape – nikoga ne zanima. Radnici su ostali na cesti s nenamirenim dugovima, a kako je propao MTČ, predmet je nedavno otvorene istrage koju vodi varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo.

U otvorenoj istrazi sumnjiče se bivši direktori i čelni ljudi MTČ Tvornice čarapa i MTČ Tvornice dječje trikotaže Darinka Krička, Ksenija Preininger, Ivan Krajačić te Špiro Krička da su u 10 godina iz nekad stabilnih poduzeća uspjeli izvući 21 milijun kuna uzimanjem nikad vraćenih pozajmica te ispostavljanjem računa za intelektualne usluge, koje nikad nisu vratili. Ova otvorena istraga, o kojoj smo već pisali u Regionalnom tjedniku, trebala bi potvrditi sumnje kako su direktori namjerno uništili tekstilno poduzeće i dovesti do podizanja optužnice i u konačnici do suđenja. Neki od ovih aktera – Ivan Krajačić i Darinka Krička već su se našli na optuženičkoj klupi zbog navodnih nezakonitih radnji u MTČ Tvornici čarapa. Šteta za koju su bili optuženi da su nanijeli Čarapariji bila je daleko manja od 21 milijun kuna – nekih 150 tisuća kuna, koje su stekli “muljanjem” s ugovorima oko dva luksuzna BMW-a. Prošle godine u veljači varaždinski Županijski sud nepravomoćno je Kričku i Krajačiča oslobodio tih optužbi s objašnjenjem da nije dokazano da su radili dogovorno i bili svjesni štetnosti ugovora budući da se nijedno tijelo MTČ Tvornice čarapa nije očitovalo o šteti. Međutim, Vrhovni sud uvažio je žalbu državnog odvjetništva, ukinuo presudu i Krički i Krajačiću ponovno će se suditi.

Petica i sedmica

Optužba ostaje ista – traži se da ih se proglasi krivima što su namjerno sklopili štetne ugovore za MTČ. U prvom dijelu optužnice tereti se kao drugookrivljena tadašnja predsjednica Uprave Čaraparije Darinka Krička da je BMW X 5, nakon što je u srpnju 2008. za taj luksuzni automobil Čaraparija otplatila leasing, prodala svojoj suradnici, također čelnici MTČ-a Kseniji Preininger, za 72 tisuće kuna. Samo tri mjeseca kasnije, prvookrivljeni Ivan Krajačić kao predsjednik Uprave Čaraparije s Preininger je sklopio ugovor o najmu “petice” koji je mjesečno tvtrku koštao gotovo 17 tisuća kuna zajedno s porezima. Takav je “deal” trajao od listopada 2008. do studenog 2009. te je Čarapariju, koja je ionako u to doba poslovala s minusom, koštao 154 tisuće kuna minus 72 tisuće kuna za koliko su ga prodali. – Bili su svjesni da, u slučaju da je BMW ostao u vlasništvu tvrtke, ne bi morali plaćati najam, ali sklopili su štetan ugovor i time prouzročili štetu tvrtki gdje su bili zastupnici – stoji u optužnici.

Leasing i najam

Sličan scenarij Ivan Krajačić odigrao je s limuzinom BMW 7 u listopadu 2008. Kada je sedmicu leasingom otplatila Čaraparija, Krajačić je prodao automobil za 72 tisuće kuna Darinki Krička, koja tada nije bila direktorica i nije imala pravo na povlaštenu cijenu od 20 posto, a automobil je tada koštao 225 tisuća kuna. Nekoliko dana nakon što je Krički prodan auto, Krajačić je s njom sklopio ugovor u kojem se Čaraparija obvezuje plaćati mjesečnu najamninu, koja je zajedno s porezima iznosila gotovo 17 tisuća kuna, a takav najam je trajao 11 mjeseci i koštao je tvrtku 146 tisuća kuna manje, naravno, 72 tisuće.
Prethodno nepravomoćno oslobođeni Krajačić i Krička uskoro će se zbog ovih optužbi naći pred nekim novim sucem.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ilustracija

Crna kronika

Dvojac u Trnovcu provalio u obiteljsku kuću pa ukrao razne predmete, dio vraćen vlasnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec su dovršili kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom i 20-godišnjakom s područja Općine Nedelišće, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe.

Naime, 6. rujna oko 10.21 u Trnovcu su provalili u obiteljsku kuću, odakle su ukrali novac, mobilni telefon i razni alat u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna.

Dio ukradenih predmeta vraćen je vlasnici, a protiv počinitelja će se nadležnom odvjetništvu podnijeti posebno izvješće kao dopuna kaznenoj prijavi.

Nastavite čitati

Crna kronika

Na području Međimurja u 24 sata sedam prometnih nesreća: 47-godišnjakinja vozila s dva promila…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Policijska uprava međimurska javlja da je u protekla 24 sata na njezinu području evidentirano čak sedam prometnih nesreća!

Od toga, u šest nesreća zabilježena je samo materijalna šteta, dok je u jednoj evidentirana i ozlijeđena osoba. Čak petero vozača pritom je konzumiralo alkohol.

– Najveća koncentracija u količini od 2 g/kg utvrđena je kod 47-godišnje vozačice osobnog automobila s područja Grada Čakovca. Ona je sudjelovala u prometnoj nesreći s nastalom materijalnom štetom do koje je došlo u ponedjeljak, 6. prosinca, oko 12.50 u Čakovcu u Preloškoj ulici.

Vozilom se nije kretala što bliže desnom rubu kolnika. Zbog toga je u zavoju vozilom prešla na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, gdje je udarila osobni automobil kojim je iz suprotnog smjera upravljala 63-godišnja vozačica s područja Grada Čakovca – opisuju iz PU međimurske.

U prometnoj nesreći vozačice nisu zadobile tjelesne ozljede. Protiv 47-godišnje vozačice pokrenut je prekršajni postupak.

– Pozivamo i upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih pravila i propisa, a posebno da prilagode brzinu vožnje osobinama i stanju ceste, gustoći prometa, nailasku na raskrižje, da ne voze pod utjecajem alkohola, kao i drugih propisa čije kršenje uzrokuje prometne nesreće – apeliraju iz međimurske policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje