Povežite se s nama

Život i društvo

Otvoren Poludnevni boravak za osobe s invaliditetom; Čehok pozvao volontere

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je danas otvoren Poludnevni boravak za mlade i osobe s invaliditetom. Suvremeno uređen i opremljen prostor sa sobama za kreativne i društvene igre te za radnu i fizikalnu terapiju smješten je u prizemlju bivšega Centra Tomislav Špoljar u Graberju.

– Ovakav je Centar standard koji svaki Grad “Prijatelj djece” mora imati. Poludnevni centar mjesto je susreta, druženja i socijalizacije, ali ima i svoju društveno korisnu funkciju – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok na otvaranju i pozvao sve udruge koje se bave mladima i volontere da se svojim entuzijazmom uključe u rad Centra.

Centar vodi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin koji je za uređenje, opremanje i prvu godinu rada iz gradskog proračuna dobio 420 tisuća kuna. Za sljedeću godinu Centar bi trebao ishoditi licencu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, čime bi financiranje prešlo na teret resornog ministarstva.

– Program Centra namijenjen je osobama koje boluju od dječje ili cerebralne paralize za koje će se organizirati provođenje slobodnog vremena prilagođenim aktivnostima kao što su rehabilitacijski postupci, edukativne i kreativne radionice, a sve kako bi se poboljšala kvaliteta života i smanjila socijalna isključenost – poručuju iz Crvenog križa.

Zasad je upisano šest korisnika Centra te se još obrađuje tri do četiri prijava. S obzirom na veličinu prostora, u Centru će moći istodobno boraviti maksimalno 12 korisnika.

– Neki će biti redoviti, a neki dolaziti povremeno, pa ćemo ih uskladiti. Zasad imamo mlade osobe i nekoliko starijih od 18 godina, ali svi su ispod 40 godina starosti. Centar je otvoren od 7 do 16 sati, a svaki korisnik u prosjeku dnevno boravi od četiri do šest sati – kazao je radni terapeut Marcel Makar, koji u Centru radi s još dvije kolegice, fizioterapeutkinjom i njegovateljicom.

Radni terapeut s korisnicima će provoditi treninge svakodnevnih aktivnosti, od treninga samostalnog hranjenja do oblačenja i prelazaka iz kolica na krevet i natrag.

Također je osigurana soba za fizikalnu terapiju, središnja prostorija za kreativne igre i druženja te posebna dvorana namijenjena plesu, sportu, dramskim i sličnim grupnim aktivnostima.

Život i društvo

Provjerili smo kakvo će biti vrijeme tijekom uskrsnog vikenda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred sjeverom Hrvatske je hladniji tjedan nego onaj za nama.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Varaždin od ponedjeljka, 3. travnja, do petka, 7. travnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci. Navedenih dana najviša dnevna temperatura bit će 9 °C. Prema vikendu noćna pada ispod nule, pa se sa srijede na četvrtak očekuje i -3 °C.

Tijekom Velike subote uglavnom će padati kiša, na Uskrs će biti oblačno s malo kiše u večernji satima, a najkišovitiji bi trebao biti Uskrsni ponedjeljak. Ipak, tijekom uskrsnog vikenda trebalo bi biti koji stupanj više nego tijekom tjedna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na Uskrs u varaždinskoj katedrali će se slavit sveta misa na engleskom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedjeljom Muke Gospodnje, Cvjetnicom, kršćani ulaze u Veliki ili Sveti tjedan, kada Crkva slavi središnja otajstva svoje vjere – Kristovo djelo otkupljenja u njegovoj smrti i uskrsnuću.

Na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu svete mise su u varaždinskoj katedrali po redovitom rasporedu, u 7.30, 9.00 i 18.00 sati, objavila je Varaždinska biskupija.

Na Veliki četvrtak 6. travnja, dan ustanove Euharistije i Svetog reda, u varaždinskoj će se katedrali okupiti svećenici Varaždinske biskupije koji će sa svojim biskupom Božom Radošem slaviti Misu posvete ulja s početkom u 10 sati. U tom slavlju svećenici će obnoviti svoja svećenička obećanja, a biskup će blagosloviti bolesničko ulje i posvetiti krizmu.
U četvrtak navečer slavit će se Misa Večere Gospodnje s početkom u 18 sati. Nakon prijenosa Presvetog Oltarskog Otajstva biti će bdijenje, tzv. Getsemanska ura. Katedrala će do ponoći biti otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.

Na Veliki petak, 7. travnja spominjemo se Kristove muke i smrti na križu. Toga dana ne slavi se euharistijska žrtva. Služba Muke Gospodnje, obredi Velikog petka, započet će u 17 sati.

Na Veliku subotu 8. travnja dolazimo pokloniti se Kristovom tijelu u grobu, Crkva čitav dan razmatra muku i smrt našega Otkupitelja. Isusov grob moći ćete pohoditi tijekom čitavog dana od 7.30 sati.
Navečer u 20 sati započet će slavlje Vazmenog bdijenja.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 9. travnja misna slavlja u katedrali bit će po redovitom nedjeljom rasporedu: u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati. Središnjim misnim slavljem u 11 sati predsjedat će varaždinski biskup Bože Radoš.
Uskrsni blagoslov jela bit će nakon vazmenoga bdijenja i na kraju uskršnjih svetih misa u 7.30 i 9.00 sati.

Tijekom Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali prilika za slavlje sakramenta pomirenja (ispovijedi).
Prilika za uskrsnu svetu ispovijed u varaždinskoj stolnici kroz Veliki tjedan je po sljedećem rasporedu:

od Cvjetnice do Velike srijede
7.30 – 12 sati i 16 – 19 sati

Veliki četvrtak
7.30 – 9 sati i 16 – 19 sati

Veliki petak i Velika subota
7.30 – 12 sati

Na Uskrs, 9. travnja, u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM na nebo slavit će se sveta misa na engleskom jeziku u 16 sati.
Prilika za svetu ispovijed na engleskom jeziku bit će u varaždinskoj katedrali na Veliku subotu, 8. travnja, u 11 sati.

– Pozivamo sve ljude iz dalekih zemalja koji rade i žive u Varaždinu i okolici da zajedno proslave Uskrs. Poznajete li u svojoj sredini vjernike iz Filipina, Indije ili drugih zemalja koji se žele ispovijedi i slaviti na Uskrs svetu misu na engleskom jeziku – istaknuli su u Varaždinskoj biskupiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje