Povežite se s nama

U fokusu

Doznajte koje tajne skrivaju najljepša varaždinska dvorišta i pritom se zabavite uz bogat program

Objavljeno:

- dana

Počinje Festival dvorišta

Turistička zajednica grada Varaždina treću godinu zaredom organizira Festival varaždinskih dvorišta s ciljem obogaćivanja turističke ponude i povećanja posjećenosti gradske jezgre.

Ove se godine Festival održava u subotu, 1. srpnja, a uključeno je 14 dvorišta u kojima će se održati razne izložbe, radionice, predavanja, putopisi, kazališne predstave i degustacije.

U odnosu na prošlu godinu, svoja će vrata otvoriti tri nova dvorišta: dvorište u atriju Županijske palače, dvorište Blaženke Roth i dvorište u Preradovićevoj ulici Centra za mlade.

– Povratne reakcije su odlične, a i turisti su počeli dolaziti ciljano baš na ovaj festival. Svi su oduševljeni jer imaju priliku posjetiti nešto što svakog dana vide, ali nisu ušli u taj kutak – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth koja je pozvala sve Varaždinke i Varaždince da istraže dvorišta i najintimnije prostore u središtu grada.

U Dvorištu s pogledom na Trgu slobode 7 (prolaz Domenico) održat će se “Ljubavna priča u 12 slika sa sretnim završekom” autora Jurice Mihinjača. U dvorištu Roth u ulici Petra Preradovića 23 održava se Šnajderaj. Svi koji to žele moći će donijeti komade odjeće koje će se besplatno prepravljati.

U dvorištu Gradske vijećnice, od 10 do 13 sati, Iva Tkalec i Nikola Leskovar imaju “Pričljivu čajanku”,  a od 20.30 do 22.30 sati održava se radionica “U dvorištu guštam i svijetom putujem – do Brazila s Ivanom Bengeri i Afrike s Putoholičarima”.

U dvorištu Cvek u Ulici Ivana Kukuljevića 7 održava se Varaždinski buvljak, a u dovrištu Centra za mlade, od 10 do 12 sati, održat će se kreativna crtaona i optičke igračke. U popodnevnim satima, od 17 do 22 sata u Centru za mlade održava se Chill zona uz glazbu ŠUŠ kolektive.

Dvorište Art štacuna biti će sav u znaku cekera, a u dvorištu galerije “Zlati ajngel” izlaže Danijel Režak. U Bakačevoj ulici u dvorištu Vugrinec studenti Tekstilno tehnološkog fakulteta održat će radionicu “Od sjemenke lana do haljine”.

Zabavno edukativni program za djecu i retrospektivna izložba “70 godina galerije u plači Sermage” čeka sve posjetitelje u dvorištu palače Sermage. U ulici Ivana Padovca u Plikinom dvorištu izlaže Miroslav Prikratki, a u Darwinovom dvorištu održat će se “Susret s umjetnikom” Darwinom Butkovićem.

Svog anđela moći ćete pronaći u dvorištu Muzeja anđela, a u Purgerskom dvorištu moći ćete uživati uz glazbu 70-tih.

Dvorište županijske palače rezervirano je za Kerekesh teatar i Kulturne udruge GFUK – Nikad nije prekasno koji će izvesti predstavu u sklopu Varaždinskih kazališnih večeri.

Svi programi su besplatni i održavaju se od 10 do 13 sati i od 17 do 22 sata. U slučaju kiše Festival se odgađa za sljedeću subotu, 8. srpnja.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Stričak odgovorio Bosilju: “Svi su iscrpljeni od sage o balama, pa gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju detalji…“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak reagirao je na jučerašnje navode gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja oko baliranog otpada.

>>Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Stavove gradonačelnika Nevena Bosilja vezane za rješavanje problematike baliranog otpada podržao je još prije dvije, tri godine. Naime, tada je SDP, tj. tandem Marković – Bosilj prosvjedovao protiv tadašnjeg rješenja koje je koštalo oko 100 milijuna kuna, a kao razlog navodili su da je navedeno rješenje preskupo, napominje župan.

Njegovo očitovanje u nastavku donosimo u cijelosti:

Tada sam jasno iznio stav da ako imaju rješenje jeftinije i za jednu kunu, da će Klub HDZ-a u Gradskom vijeću odmah odustati od postojećeg prijedloga i podržati njihov. To smo spremni i danas.

Kao što je već nebrojeno puta javno istaknuto, resorno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izrazili su spremnost sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada u iznosu od 40 posto, i to kad budu ispunjeni svi zakonski uvjeti.

Vjerujem da smo svi već iscrpljeni od te sage o balama, pa se čini da gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju “detalji” kao što su još uvijek prisutna pravna pitanja – prvotni ugovor o zbrinjavanju bala te koncesija, koju je za zbrinjavanje bala dodijelilo Gradsko vijeće.

Nadam se da je gradonačelnik Bosilj odgovoran i da neće zbog vlastite kratkotrajne promocije dopustiti da bale trunu u Brezju još jedno desetljeće.

Također, smatram bitnim naglasiti da je suradnja s gradonačelnikom Bosiljem barem dosad bila dobra. Naime, dosad se odazivao na svaki sastanak koji sam organizirao, a naročito ako su teme bile bitne i za daljnji razvoj grada.

Primjerice, tako je bilo i ovaj utorak kada sam u dogovoru s članom Uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem, organizirao sastanak na koji su bili pozvani svi načelnici i gradonačelnici na čijem području HC izvodi ili priprema niz investicija. Za grad Varaždin pripremili smo set investicija i to: za istočnu obilaznicu rekonstrukciju postojećeg i projektiranje drugog kolnika, zatim početak izgradnje brze ceste od Varaždina do Cerja te izgradnju dva nova rotora u Hraščici i Gojancu. Naravno, i ovom sastanku je prisustvovao gradonačelnik Bosilj koji se složio sa svime, što može potvrditi 20-ak sudionika.

Nastavite čitati

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje