Povežite se s nama

U fokusu

Doznajte koje tajne skrivaju najljepša varaždinska dvorišta i pritom se zabavite uz bogat program

Objavljeno:

- dana

Počinje Festival dvorišta

Turistička zajednica grada Varaždina treću godinu zaredom organizira Festival varaždinskih dvorišta s ciljem obogaćivanja turističke ponude i povećanja posjećenosti gradske jezgre.

Ove se godine Festival održava u subotu, 1. srpnja, a uključeno je 14 dvorišta u kojima će se održati razne izložbe, radionice, predavanja, putopisi, kazališne predstave i degustacije.

U odnosu na prošlu godinu, svoja će vrata otvoriti tri nova dvorišta: dvorište u atriju Županijske palače, dvorište Blaženke Roth i dvorište u Preradovićevoj ulici Centra za mlade.

– Povratne reakcije su odlične, a i turisti su počeli dolaziti ciljano baš na ovaj festival. Svi su oduševljeni jer imaju priliku posjetiti nešto što svakog dana vide, ali nisu ušli u taj kutak – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth koja je pozvala sve Varaždinke i Varaždince da istraže dvorišta i najintimnije prostore u središtu grada.

U Dvorištu s pogledom na Trgu slobode 7 (prolaz Domenico) održat će se “Ljubavna priča u 12 slika sa sretnim završekom” autora Jurice Mihinjača. U dvorištu Roth u ulici Petra Preradovića 23 održava se Šnajderaj. Svi koji to žele moći će donijeti komade odjeće koje će se besplatno prepravljati.

U dvorištu Gradske vijećnice, od 10 do 13 sati, Iva Tkalec i Nikola Leskovar imaju “Pričljivu čajanku”,  a od 20.30 do 22.30 sati održava se radionica “U dvorištu guštam i svijetom putujem – do Brazila s Ivanom Bengeri i Afrike s Putoholičarima”.

U dvorištu Cvek u Ulici Ivana Kukuljevića 7 održava se Varaždinski buvljak, a u dovrištu Centra za mlade, od 10 do 12 sati, održat će se kreativna crtaona i optičke igračke. U popodnevnim satima, od 17 do 22 sata u Centru za mlade održava se Chill zona uz glazbu ŠUŠ kolektive.

Dvorište Art štacuna biti će sav u znaku cekera, a u dvorištu galerije “Zlati ajngel” izlaže Danijel Režak. U Bakačevoj ulici u dvorištu Vugrinec studenti Tekstilno tehnološkog fakulteta održat će radionicu “Od sjemenke lana do haljine”.

Zabavno edukativni program za djecu i retrospektivna izložba “70 godina galerije u plači Sermage” čeka sve posjetitelje u dvorištu palače Sermage. U ulici Ivana Padovca u Plikinom dvorištu izlaže Miroslav Prikratki, a u Darwinovom dvorištu održat će se “Susret s umjetnikom” Darwinom Butkovićem.

Svog anđela moći ćete pronaći u dvorištu Muzeja anđela, a u Purgerskom dvorištu moći ćete uživati uz glazbu 70-tih.

Dvorište županijske palače rezervirano je za Kerekesh teatar i Kulturne udruge GFUK – Nikad nije prekasno koji će izvesti predstavu u sklopu Varaždinskih kazališnih večeri.

Svi programi su besplatni i održavaju se od 10 do 13 sati i od 17 do 22 sata. U slučaju kiše Festival se odgađa za sljedeću subotu, 8. srpnja.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje