Povežite se s nama

Međimurje

Otvorene prijave za šesto izdanje VAFI-ja

Objavljeno:

- dana

FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA

VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih otvorio je prijave filmova za šesto izdanje koje će se održati od 21. do 26. travnja 2015. godine u Varaždinu.

 Na VAFI se od prošle godine mogu prijaviti animirani filmovi u dvije sekcije – JUNIOR i SENIOR. I dok je ona JUNIOR rezervirana za stvaralaštvo djece i mladih do 18 godina, na SENIOR se mogu prijaviti filmovi za djecu i mlade. Krug u kojem veliki stvaraju za male i u kojem mali postaju veliki na ovaj način se zatvorio, a potpomognut činjenicom što će male ocjenjivati veliki, stručni internacionalni žiri, a velike – mali članovi VANIME.

Tri kategorije 

Svaka sekcija ima tri dobne kategorije – MINI (do 10 godina), MIDI (od 11 do 14 godina) i MAXI (od 15 do 18 godina), a unutar sekcija – kategorije razlikujemo, s jedne strane prema godinama autora (JUNIOR), a s druge strane prema godinama gledatelja (SENIOR). VAFI nastavlja dodjeljivati i nagradi Plavi VAFI koju izvan kategorija, a unutar sekcije JUNIOR dodjeljuju predstavnici UNICEF-a Hrvatske i Ureda pravobraniteljice za djecu.

Kao i svake godine, VAFI će i na 6. izdanju imati partnera. Naime, cilj VAFI-ja je uz promociju stvaralaštva djece i mladih i stvaralaštva za djecu i mlade u animiranom filmu, također i promovirati animaciju u svoj svojoj veličini. Nakon Borivoja Dovnikovića, Los Angeles Internatinal Children’s Film Festivala, Japana, MTV-a Hrvatske i Francuske, na red je došla Australija. Mnogima daleka i nepoznata zemlja, no zemlja koja krije nekoliko dobitnika Oscara upravo za animirani filma, ali i zemlja u kojoj je nastao megahit dugometražni film – Lego. Vizual 6. VAFI-ja također je prilagođen partneru, a predstavlja aboridžinsku umjetnost. VAFI je prepoznalo i Veleposlanstvo Australije u Hrvatskoj te je VAFI odabran za jedan od tri projekta u 2015. godini koje će veleposlanstvo podržati.

Prijave za VAFI otvorene su do 20. siječnja 2015. godine, a pravilnik, prijavnica i informacije o VAFI-ju mogu se naći na www.vafi.hr, a kojima sve ovo nije dovoljno – možemo spomenuti da VAFI opet planira niz zanimljivih radionica i predavanja te da je program VAFI-ja besplatan. Podsjetimo, na 5. VAFI stiglo je 237 filmova iz 32 zemlje za JUNIOR i 171 film iz 42 zemlje za sekciju SENIOR.

Izvor:
Foto: VANIMA

Međimurje

„Sportsko ljeto“ u Nedelišću: kampovi iz osam sportova za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Općina Nedelišće je i ove godine za vrijeme trajanje ljetnih školskih praznika organizirala sportske kampove. Aktivnosti pod nazivom „Sportsko ljeto“ održavat će se od 12. srpnja do 3. kolovoza za učenike od prvog do osmog razreda osnovnih škola s područja Općine. Kampovi će se održavati u dvorani Atona.

– Poznato je da je bavljenje sportom korisno i poželjno kako za odrasle osobe, tako i za djecu. Vježbanje čuva i unapređuje zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, razvoj osobina i vještina kod djeteta, te na usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Djeca kroz sport razvijaju samostalnost, lakše sklapaju prijateljstva i poboljšavaju sposobnost koncentracije i niz različitih potreba – potrebe za kretanjem, druženjem, sigurnošću i redom, samoostvarenjem, pripadanjem… Sportom se promiče zdrav stil života, potiče timski duh, razvija disciplina i stvaranje radnih navika – poručuju organizatori koji pozivaju sve zainteresirane da se prijave te tako provedu ljeto aktivno.

Djeci su na raspolaganju kampovi iz nogometa (12.-16. srpnja, 9-11 sati), odbojke (12.-16. srpnja, 18-20 sati), tenisa (2.-6. kolovoza, 9-11 sati), karatea (9.-13. kolovoza, 9-11 sati), košarke (9.-13. kolovoza, 18-20 sati), atletike (16.-20. kolovoza, 18-20 sati), rukometa (23.-26. kolovoza, 8-11 sati) i gimnastike (30. kolovoza – 3. rujna, 11-13 sati).

Cijena sudjelovanja na jednom kampu je 50 kuna, dok se za dolazak na sve kampove treba izdvojiti 100 kuna. Uplate se obavljaju na recepciji Atona radnim danom od 8 do 21 sat.

Nastavite čitati

Međimurje

Odgađa se Ljeto uz Muru: “…najavljene epidemiološke mjere jednostavno nije moguće sprovesti”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svi planirani događaji i manifestacije planirani u sklopu Ljeta uz Muru zbog epidemioloških se mjera odgađaju, javljaju iz Grada Mursko Središće. Obavijest prenosimo u cijelosti.

<<“Ljeto uz Muru”: najavljeni koncerti Opće opasnosti, Klape Intrade, Srebrnih krila…<<

Događaji takvog intenziteta kao što je Ljeto uz Muru, s koncertima poznatih domaćih umjetnika pripremaju se mjesecima prije navedenih događaja i Grad Mursko Središće je učinio sve kako bi program za građane bio spreman. U tom se trenutku smatralo, a i bilo je najavljeno, da će u ljetnim mjesecima doći do ozbiljnog popuštanja mjera, što se na kraju nije dogodilo.

Prema najavljenim mjerama, koje stupaju na snagu s 1. srpnjem, za sve događaje s više od 100 posjetitelja trebat će vršiti strogu kontrolu svih prisutnih i događajima će smjeti prisustvovati samo osobe koje su procijepljene, preboljele su bolest uzrokovanu COVID 19 virusom ili imaju negativan test na COVID 19. Nova strategija, kako u zemljama Europe, tako i u Hrvatskoj težit će što većoj procijepljenosti stanovništva i sigurnim manifestacijama za sve građane. Također, nije dozvoljeno posluživati goste za stajaćim stolovima. Zbog istih se mjera i preporuka ne organizira ni prijenos utakmica, kao što je bio slučaj za vrijeme svjetskog prvenstva 2018. godine.

S obzirom na to da su svi događaji bili planirani za otvorene javne prostore, odnosno Šetnicu uz Muru i ribnjak Zalešće, na kojima zbog velikog broja prilaza nije moguće kontrolirati sve posjetitelje, te da su događaji poput Murskog wine festa, Craft beer festa ili Gradskih kotlića zamišljeni kao nešto gdje ljudi kruže, isprobavaju različite sorte vina, piva i jela, uz trenutne i najavljene epidemiološke mjere to jednostavno nije moguće sprovesti.

Grad Mursko Središće dat će sve od sebe da građanima nadoknadi neodržane manifestacije i nadamo se da ćemo ih moći održati na jesen. Ovom prilikom pozivamo građane koji to još nisu učinili da se cijepe, kako bismo svi zajedno mogli prisustvovati događajima kada to bude moguće.

Očito je da će mjere u budućnosti ići u smjeru da na većim okupljanjima sudjeluju samo građani koji imaju „covid potvrdu“ ili „covid putovnicu“ i da nećemo moći organizirati događaje za građane koji neće imati slične potvrde. Također, možda će se događaji morati organizirati na prostoru koji je moguće kontrolirati, a ne kao što je već tradicionalno, na Šetnici uz Muru i ribnjaku Zalešće…

Prema preporukama HZJZ-a moguće je organizirati profesionalne umjetničke izvedbe kulturne programe i manifestacije niskog rizika sa svim sjedećim mjestima, pa je prvi planirani događaj koji bi se odvio bio bi Dani smijeha u izvedbi Kerekesh teatra i to od 20. do 22. srpnja na Šetnici uz Muru. Održale bi se predstave „Ringišpil“, „Imovina“ „Ja, trudnica“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!