Povežite se s nama

Život i društvo

Otvorenje novouređenog Društveno-vatrogasnog doma u Družbincu 16. lipnja

Društveno-vatrogasni dom Družbinec

Objavljeno:

- dana

U općini Petrijanec pred završetkom je još jedan značajan projekt – rekonstrukcija Društveno-vatrogasnog doma u Družbincu, vrijedna 1,7 milijuna kuna.

Naime, nakon prvih razgovora vezanih uz rekonstrukciju spomenutog doma u prosincu 2017. godine te rješavanja imovinsko – pravnih odnosa, lani je u ožujku projekt prijavljen pod nazivom „Unaprjeđenje komunalnog standarda – rekonstrukcija vatrogasno društvenog doma Družbinec“ sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, prema programu Kapitalne pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva.

Nakon uspješne prijave i evaluacije projekta odobreno je sufinanciranje u iznosu od 405.000 kuna, od ukupne investicije od 1,7 milijuna kuna. Riječ je o građevinsko-obrtničkim radovima, odnosno unutarnjem uređenju Doma kao i ostalim radovima u zgradi i oko nje.

– Između ostalog, dograđeno je istočno pročelje, nadograđeno krovište iznad rekonstruiranog dijela zgrade, izveden energetski učinkovit fasadni sustav te su izrađene nove vodovodne, strojarske (novo grijanje) i elektroinstalacije. Osim spomenutog, uredit će se i okoliš zgrade, odnosno postavljeni su rubnici za budući parking koji će se izvesti naknadno prilikom izvođenja i asflatiranja ulica Alojzije Stepinca. Uz buduće asfaltirane površine, dio parkirališta bit će ošljunčan, dok će se ostale površine ozeleniti – pojasnio je načelnik Općine Petrijanec SDP-ov Željko Posavec.

Obnova Društvenog doma u Družbincu samo je jedan od projekata na području Općine koji su unatrag dvije godine u tu općinu doveli investicije koje se mjere u milijunima kuna.

– Svi smo svjedoci velikih projekata od ulaganja u komunalnu i prometnu infrastrukturu. No, morao priznati da su mi upravo ovakav ulaganja u naše društvene domove možda i najdraža jer ona znače puno bolje uvjete za naše vatrogasce ali i sve mještane koji ih koriste. Uređenje doma u biti je izraz zahvale našim vatrogascima kao i svim udrugama koje oplemenjuju društveni život naše Općine – zaključio je Posavec.

Otvorenje novouređenog Društveno-vatrogasnog doma u Družbincu planirano je za 16. lipnja.

Društveno-vatrogasni dom Družbinec

Društveno-vatrogasni dom Družbinec prije obnove

Život i društvo

“Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, jer su nam bolesnici na prvom mjestu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na pandemiju i tešku situaciju s koronavirusom u Općoj bolnici Varaždin, kao i obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, podršku djelatnicima bolnice došao je pružiti Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva čestitao je kolegicama i kolegama iz OB Varaždin njihov dan.

– Došao sam iskazati potporu kolegicama i kolegama u varaždinskoj Bolnici koji stvarno požrtvovno rade svoj posao na dobrobit naših građana. Ova pandemija pokazala je koliko su bitne medicinske sestre, a kolegice i kolege u Varaždinu i u Novom Marofu i Klenovniku stvarno su preuzeli veliki teret i podnijeli veliku žrtvu u ovoj borbi s pandemijom COVID-a – rekao je Gazić i podsjetio kako Varaždinska županija, koja je donedavno imala najveće brojke, još uvijek ima velik broj zaraženih i hospitaliziranih, te da takvu situaciju kolegice i kolege s velikom profesionalnošću nose na svojim leđima.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava na dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale 12. svibnja.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u OB Varaždin, Anica Sekovanić istaknula je kako će sestre u varaždinskoj Bolnici skromno obilježiti taj dan zbog aktualne situacije s koronavirusom kada su druženja ograničena.

SONY DSC

– Čitavo vrijeme borbe protiv COVID-a na ispomoć su nam dolazile i sestre iz drugih ustanova, iz Varaždinskih Toplica, Zagreba, Knina, Virovitice, Koprivnice, Siska, bolnice Magdalena kojima smo zahvalni na pomoći. Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, imamo veliki broj i prekovremenih sati i neiskorištenih godišnjih odmora, jer su nam bolesnici na prvom mjestu. Varaždinske medicinske sestre su uz bolesnika 24 sata na dan, a najveća im je nagrada njihov osmijeh i ozdravljenje – rekla je Sekovanić.

Upozorila je kako nedostaje zdravstvenog kadra te zahvalila nezdravstvenom kadru koji je također dao velik doprinos u borbi protiv COVID-a.

Glavni tehničar službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, Ivan Tuk, složio se da će i ove godine obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva proći u znaku COVID infekcije.

U Službi za Plućne bolesti i TBC Klenovnik zbrinjavaju se pacijenti oboljeli od Covida-19 kao i ostali bolesnici oboljeli od kroničnih bolesti o kojima skrbi stotinjak medicinskih sestara i tehničara.

U Općoj bolnici Varaždin rade i druge djelatnosti, od palijativnog dijela bolnice, produženog liječenja, polikliničkog dijela, hemodijalize, unatoč koronavirusu, a najveći teret ove krize, nose medicinskih sestara i to rade vrlo uspješno.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ne zaboravite kišobran: očekuje nas nekoliko kišnih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj danas, 12. svibnja, biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu dana.

Prema pisanju DHMZ-a, najviša temperatura zraka kretat će se između 18 i 20 °C.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i u danima koji su ispred nas.

Povremeno će biti kiše, lokalno moguće i pljuskova praćenih grmljavinom, no veseli podatak da neće biti hladno, dnevna temperatura će biti iznad 15 °C. Prema prvim prognozama, kiša će padati i u dane vikenda.

Sunčanije vrijeme bez kiše očekuje se tek u idućem tjednu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!