Povežite se s nama

Život i društvo

Ova je godina rekordna po broju izleženih ptića bijele rode

Objavljeno:

- dana

Javna ustanova “Priroda Varaždinske županije” zadužena je za praćenje populacije roda na području Varaždinske županije. Pitali smo ih koliko i gdje ima najviše gnijezda bijelih roda na navedenom području.

Roda je zakonom strogo zaštićena vrsta koja voli vlažna riječna područja, zbog čega se najveći broj njezinih gnijezda u Hrvatskoj nalazi u dolinama Save, Drave, Lonje i Česme.

Prema podacima koji smo dobili, ova je godina rekordna po broju ptića koji su se izlegli.

– Na području Varaždinske županije dosad je evidentirano 50-ak gnijezda bijele rode, pri čemu sva gnijezda nisu redovito aktivna. Tijekom 2022. godine evidentirali smo 28 aktivnih gnijezda bijele rode, odnosno gnijezda u kojima se gnijezdila bijela roda. Gnijezda su evidentirana u Gradu Ludbregu (u naseljima Selnik, Sigetec Ludbreški i Čukovec), Gradu Ivancu (u naseljima Stažnjevec i Ivanec), Gradu Novom Marofu (u naseljima Novi Marof i Podevčevo), Gradu Varaždinskim Toplicama (u Tuhovcu), Općini Martijanec (u naseljima Hrastovljan, Vrbanovec, Martijanec i Poljanec), Općini Jalžabet (u naseljima Novakovec i Kelemen), Općini Maruševec (u Novakima i Maruševcu), Općini Mali Bukovec (u naseljima Mali Bukovec i Novo Selo Podravsko), Općini Veliki Bukovec (u naselju Kapela Podravska), Općini Sveti Đurđ (u naselju Hrženica), Općini Trnovec Bartolovečki (u mjestu Zamlaka), Općini Gornji Kneginec (u naselju Turčin), Općini Bednja (u mjestu Bednja), Općini Sračinec (u Sračincu), Općini Petrijanec (u Petrijancu), Općini Vidovec (u naselju Tužno) i Općini Beretinec (u Črešnjevu). Najviše aktivnih gnijezda tijekom 2022. godine zabilježeno je u naselju Sigetec Ludbreški, dva gnijezda. Gledajući posljednje četiri godine, najviše aktivnih gnijezda zabilježeno je 2019. i 2020. godine, ukupno 29, dok je najviše mladih ptića zabilježeno upravo ove, 2022. godine, i to njih 54 – objasnili su iz JU-a “Priroda Varaždinske županije”.

U evidentiranim aktivnim gnijezdima u naselju Sigetec Ludbreški tijekom ove godine zabilježene su po dvije mlade rode u svakom gnijezdu, dakle ukupno četiri ptića.

U aktivnim gnijezdima bijele rode tijekom 2022. godine većinom su zabilježene po jedna ili dvije mlade rode u svakom gnijezdu, dok su po tri mlade rode ove godine zabilježene u aktivnim gnijezdima u Bednji, Selniku, Petrijancu i Tužnom.

Gniježđenje bijele rode u ovoj ustanovi na ovako detaljan način prate od 2019. godine, pa se za usporedbu podataka može uzeti samo razdoblje od 2019. do 2022. godine.

Tijekom 2021. godine na području Varaždinske županije zabilježeno je nešto manje aktivnih gnijezda bijele rode, ukupno 26, dakle dva gnijezda manje. I lani najviše gnijezda, također dva, bilo je u Sigecu Ludbreškom. U njima je, za razliku od 2022. godine, bilo nešto manje roda; u jednom su gnijezdu bile dvije mlade rode, a u drugom samo jedna.

Za razliku od 2022. godine, tijekom 2021. godine nisu bila aktivna gnijezda u Vrbanovcu i Martijancu, nije evidentirano gnijezdo u Črešnjevu, ali je bilo aktivno gnijezdo u Lunjkovcu (Općina Mali Bukovec), što su u konačnici dva aktivna gnijezda manje.

Naknada

Pravne i fizičke osobe koje imaju gnijezdo bijele rode na gospodarskim i drugim objektima u svom vlasništvu imaju pravo na dobivanje naknade u iznosu od 700 kuna godišnje po gnijezdu bijele rode. Ta je naknada namijenjena održavanju krovišta, a u jednakom iznosu od 50 % financiraju je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Varaždinska županija.

– Na području Varaždinske županije evidentirano je ukupno sedam gnijezda bijele rode koja se nalaze na krovovima objekata, i to u naseljima Novi Marof, Sračinec, Maruševec, Klenovnik, Ivanec, Donja Voća i Bednja. Od njih su tijekom ove godine bila aktivna gnijezda u Sračincu, Maruševcu, Ivancu i Bednji, dakle ukupno četiri, što znači da će naknadu primiti četiri vlasnika – rekli su iz JU-a “Priroda Varaždinske županije”.

Kako pomoći?

U slučaju pronalaženja ozlijeđene bijele rode građani se za pomoć uvijek mogu obratiti JU-u “Priroda Varaždinske županije”, odnosno njihovu čuvaru prirode, a mogu se obratiti i jednom od najbližih oporavilišta za divlje životinje u Zagrebu (AWAP – Udruga za zaštitu divljih životinja, Zoološki vrt grada Zagreba, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

– Jedinke strogo zaštićenih vrsta iz prirode koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane zbrinjavaju se u oporavilištima za divlje životinje, u kojima se o njima privremeno skrbi radi omogućavanja njihova povratka u prirodu, odnosno one jedinke koje su nesposobne za povratak u prirodu ondje borave trajno. Također, s obzirom na to da je bijela roda strogo zaštićena vrsta, u skladu s odredbama Zakona o zaštiti prirode svaka je osoba dužna prijaviti pronalaženje ozlijeđene, usmrćene ili slučajno uhvaćene strogo zaštićene životinjske vrste, pa tako i bijele rode, putem obrasca za dojavu na poveznici na stranici Zavoda za zaštitu okoliša i prirode ili telefonski na 112, najkasnije u roku od 24 sata na način kako je to predviđeno u okviru sustava za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja – jasni su iz JU-a “Priroda Varaždinske županije”.

Zašto se kaže da rode donose djecu?

U zapadnim kulturama roda je simbol rađanja. Legenda da roda donosi bebe vjerojatno je nastala u sjevernoj Europi jer se rode onamo vraćaju nakon devet mjeseci. To se povezuje i s povratkom roda u proljeće, vrijeme buđenja i obnove prirode. Također, briga roda za svoje mlade u visokim gnijezdima stvorila je rasprostranjen simbol ove ptice koji se povezuje s roditeljskom brigom.

Od davnina se vjerovalo da rode donose sreću, plodnost i prosperitet obitelji. Zato su ih ljudi ohrabrivali da se gnijezde na njihovim domovima i čak su im gradili gnijezdo, nadajući se da će ga izabrati i ostati s njima.

Život i društvo

Djeci omiljeni svetac bio je u Jalžabetu i Donjoj Voći, a u Petrijancu čak dvaput

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveti Nikola jedan je od najomiljenijih kršćanskih svetaca te zaštitnik pomoraca, trgovaca, putnika i ribara, ali najviše mu se ipak raduju najmlađi.

To se dokazalo i na podjeli darova za djecu s područja Općine Petrijanec. Pokloni su podijeljeni djeci, sve od onih najmlađih pa do učenika četvrtog razreda. Za školsku su djecu pokloni podijeljeni u OŠ Petrijanec te područnim školama Strmec Podravski i Novoj Vesi Petrijanečkoj. Za vrtićku djecu i one koji nisu polaznici škole s područja općine Petrijanec ili dječjeg vrtića “Bambi” pokloni su podijeljeni u dvorani Petrijanec uz mađioničarski nastup Luke Vidovića.

Ali već je ranije u Zelendvoru održano druženje sa dječjim svecom. Sveti Nikola u organizaciji udruge “Petrajski kurent” obišao je sva naselja u nedjelju, 4. prosinca, u Općini Petrijanec. Iako je prvotna ideja bila da sveti Nikola krene s dvije kočije iz Zelendvora prema društvenim domovima zbog lošeg vremena Udruga “Konj moj prijatelj” morala je otkazati putovanje konjima. Ali sveti Nikola se je snašao i uvijek ima rješenje da razveseli dobru dječicu bombonima.

Sveti Nikola 6. prosinca posjetio mališane u dječjem vrtiću Potočić Jalžabet i prigodno ih darovao slatkim paketićima.

– Sveti Nikola jučer je imao pune ruke posla. Kako su svi učenici bili jako dobri i marljivi, podijelio im je slatke paketiće. Hvala i trgovini Chibo na donaciji jednog dijela paketića – objavila je Općina Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sveti Nikola s vrećom punom poklona pohodio mališane u općinama Maruševec i Vinica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je sveti Nikola jučer u ponedjeljak, 5. prosinca, darivao mališane predškolske dobi, na sam blagdan svetog Nikole u jutarnjim satima darivani su učenici u školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi.

Općina Maruševec je nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, nastavila s dugogodišnjom tradicijom te za djecu predškolske dobi organizirala doček svetog Nikole u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.
Tom se prigodom sveti Nikola upoznao s preko 180 radosnih mališana i njihovim roditeljima, za koje je Općina Maruševec pribavila prigodne poklon pakete, a ove godine i organizirala predstavu Šlampavi Djed Mraz.

U školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi sveti Nikola je darivao učenike nižih razreda nakon prigodnih pjesmica i recitacija s kojima su ga učenici dočekali i pozdravili. U podjeli darova koji su razveselili učenike pomogli su i načelnik Mario Klapša te ravnatelj škole Tomislav Vincek s učiteljicama.

Učenike nižih razreda koji su ovog tjedna izostali s nastave pokloni će dočekati u školi, dok djeca predškolske dobi koja zbog bolesti nisu mogli prisustvovati priredbi poklone mogu preuzeti u prostorijama Općine Maruševec.

Također, dan uoči svetog Nikole, 5. prosinca, u velikoj dvorani Općine Vinica održana je tradicionalna priredba s početkom u 18 sati te je za svako dijete do četvrtog razreda Osnovne škole bio osiguran prigodni poklon.

Više od 350 djece s područja Općine Vinica okupilo se u dvorani te čekalo dolazak svetog Nikole. Održana je priredba koju su uprizorili učenici Osnovne škole Vinica.

Djeca su sa svojim roditeljima, djedovima i bakama uživali u pjesmama, recitacijama i igrokazu na temu Nikolinja, a najveće oduševljenje je zavladalo kad se pojavio sveti Nikola s košaricom prepunom bombona. Bio je prisutan i načelnik Branimir Štimec te je pomogao u podjeli poklona. U podjeli poklona pomogle su tete iz Dječjeg vrtića Vinica i učiteljice iz Osnovne škole Vinica, a pozornicu su uredili zaposlenici Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan te načelnik svima zahvaljuje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje