Povežite se s nama

U fokusu

”Ova vlast ne radi apsolutno ništa, a bale se premještaju protupropisno i bez projekta”

Objavljeno:

- dana

Ova gradska vlast ne radi apsolutno ništa, ustvrdio na današnjoj konferenciji za medije bivši gradonačelnik Čehok.

– U ovo vrijeme prošle godine predstavili smo preko 50 milijuna kuna ulaganja. Oni u ova tri mjeseca nisu napravili ništa, samo dovršavaju što smo mi počeli – kratko se osvrnuo Čehok i napomenuo da će detaljnije o tome govoriti naredni tjedan.

Današnja tema prvenstveno je bila najava sjednice Gradskog vijeća, koje će se održati u četvrtak. Čehok je pritom rekao kako ga najviše smeta nekomunikacija s građanima.

– Sjećate se da su stalno rogoborili da dajemo materijale prekasno. Sad smo šest dana prije sjednice dobili materijale o prodaji zemljišta Varkomu. Nitko nije vijećnicima objasnio, nitko nije rekao da postoje dvije procjene koje se razlikuju u milijun i nešto kuna – rekao je Čehok i zaključio da tako nešto nikako ne može ići po brzom postupku.

Zatim je pobrojao još nekoliko primjera, po njemu, loše komunikacije s građanima. Jedan od takvih primjera je nova tržnica.

– Ne može se tri dana prije sazvati sastanak i to da se ne obavijesti sve građane kvarta, svih četiri ili pet tisuća. Došlo je 25 ljudi, uključujući one koji ne žive tamo. Odlučivali su na temelju skice koju je Marković pokazao na kompjuteru, ne vidi se ni gdje će to biti, niti gdje će se otpad sklanjati, ni kamo će sa stvarima koje ostaju…  Laku noć varaždinska demokracija – rekao je Čehok te podsjetio i kako je gradonačelnik Bosilj koristio službeni auto u privatne svrhe. Komentirao je i Budimo grad te ih nazvao licemjerima.

– Osobito me smeta licemjerstvo Budimo grad koji su ronili suze nad zelenim pojasom u Trakošćanskoj,  sad kad se ruši dio parka ništa – rekao je Čehok.

Novu sistematizaciju u gradskoj upravi je pak okarakterizirao da je van svake pameti. Napominje kako nema nikakvih ušteda, već sad primjerice odjel za financije prestaje biti samostalni. Taj je odjel, kaže Čehok, služio kao korektiv, a sad će biti pod ovlasti gradonačelnika.

– Ova sistematizacija je skrojena po mjeri jedne gospođe iz Međimurske županije koja se derepo vijećnici i prijeti ljudima – rekao je Čehok te je koaliciju SDP-a, Reformista i Budimo grad prozvao zbog kadroviranja.

Zlatan Avar se pak osvrnuo na najavu gradske vlasti o pojeftinjenju cijena otpada. Takve najave nazvao je obmanom i zabludom te pojasnio kako će u stvarnosti pojeftinjenje biti mizerno i gotovo se neće ni osjetiti. Osim toga, gradska vlast nema nikakve direktne veze s PDV-om, a Čistoća je, kažu, do sad poštivala zakonske odredbe.

Vezano za temu otpada, osvrnuli su se i na premještanje baliranog otpada. Podsjetimo, Grad je naložio premještanje baliranog otpada zbog dobivenih EU sredstva. Na mjestu gdje su sad bale trebala bi prolaziti cesta.

– Sjetite se da je Bosilj objavio da nas je prijavio inspekciji jer nema projekta. On je tvrdio da radimo parkiralište bez projekta. Sad ne da nema projekta, nego nema ni papira za premještane 20 tisuća tona bala. To plaćaju 550 tisuća kuna i znaju da je to protuzakonito. To će biti međunarodna sramota – zaključili su Avar i Čehok.

Čehok je napomenuo i kako su u Klub vijećnika dobili pismo investitora iz Brezja.

– Čovjek se s pravom pita kako će poslovne partnere voditi kroz tunel bala – rekao je Čehok i napomenuo kako je i sama činjenica da je Čistoća dobila posao premještanja bala zakonski upitan.

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

U fokusu

Inspekcija naložila uzorkovanje šljunčane podloge na trasi servisne ceste u Brezju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uređenje servisne ceste u Gospodarskoj zoni Brezje, odnosno premještanje bala s izgradnjom prometnice, napreduju ugovorenom dinamikom, tvrde u Gradu Varaždinu koji će morati udovoljiti i zahtjevima nadležnih službi Državnog inspektorata.

Iz Grada nam je potvrđeno da postoje manja odstupanja u skladu s terminskim planom izvođenja radova, kao i da je gradski vijećnik Bruno Ister bio u pravu kada je na konferenciji za medije održanoj još 8. rujna, ustvrdio da su nadležne inspekcije utvrdile da se ništa nezakonito ne događa s premještanjem bala.

Međutim, u međuvremenu se oglasila Vodopravna inspekcija.

– Na dijelu trase prometnice, čiji dio prolazi kroz zatvorenu deponiju otpada u Brezju, za sad se izvode pripremni radovi, na način da se balirani otpad premješta s trase na slobodne površine unutar lokacije. Prije početka izvođenja građevinskih radova, odnosno za vrijeme izvođenja zamjene materijala i izrade šljunčane podloge za prometnicu, potrebno je sukladno rješenju Državnog inspektorata, Službe za nadzor zaštite okoliša i vodopravnu inspekciju, ispitati uzorke šljunčane podloge na koridoru s kojega je otpad uklonjen i sukladno rezultatima postupati s istom. Odnosno provesti dodatna ispitivanja – objašnjavaju u Gradu.

Također, morat će se provesti kategorizacija otpada (taložnog mulja) i potom postupiti sukladno dobivenim rezultatima. Štoviše, sav otpad nastao prilikom demontaže i uklanjanja građevina s koridora servisne ceste, mora se odvojeno skupljati i predati ovlaštenoj osobi.

Dodajmo da se tijekom izvođenja radova mora osigurati i nadzor nad njihovim izvođenjem, od strane ovlaštenika koji nije sudjelovao u izradi sanacijskog programa.

– Svi navedeni radovi imat će određenu cijenu. Njihov naručitelj bit će Grad Varaždin, a okvirni iznos znat ćemo nakon ispitivanja tržišta, te ćemo sukladno visini iznosa primijeniti propisan postupak javne nabave. Za sada sve navedeno nema utjecaja na rokove izvođenja radova, s obzirom na to da se na tom dijelu trase još nije započelo s građevinskim radovima. Pripremni radovi teku prema planu i ne očekuje se gubljenje dodatnog vremena jer se radovi izvode paralelno – ističu u Gradu Varaždinu.

I dodaju:

– Za navedeni projekt građevinsku dozvolu si je izdala prethodna Gradska uprava iako je znala da ceste prolaze kroz bale koje je tamo još 2005. godine posadio Ivan Čehok. Sadašnja Gradska uprava pokušava zakonski provesti projekt i spasiti 7.235.000 milijuna kuna koje sufinancira Europska unija, dok bivša vlast koja je zakuhala situaciju, suprotno interesima Grada Varaždina i građana, pokušava desecima prijava raznim inspekcijama otežavati i opstruirati razvoj Grada – smatraju vladajući u Gradu Varaždinu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje