Povežite se s nama

Život i društvo

Ovako će izgledati moderan trg u Visokom

Objavljeno:

- dana

Vijećnicima Općine Visoko na posljednjoj sjednici Vijeća u ovom mandatu prezentirano je idejno rješenje budućeg središnjeg trga u Visokom.

Bila je to jedna od dvije točke dnevnog reda sjednice održane u nedjelju, 11. travnja, a osim vijećnika, sjednici su nazočili predsjednici mjesnih odbora i udruga s područja općine.

Vijećnici su prihvatili Odluku o pokretanju izrade 3. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Visoko, a time će se mještanima omogućiti prenamjena pojedinih parcela, odnosno zemljišta u građevinska područja i vikend zone.

Idejno rješenje uređenja budućeg središnjeg trga u Visokom vijećnicima je predstavila projektantica Maja Kireta, čiju su prezentaciju svi pratili s velikim interesom.

– Radovi na našem Društvenom domu su praktički završeni, čeka se tehnički pregled i uporabna dozvola, a ono što nam predstoji je uređenje trga u Visokom. Radujemo se tom projektu zahvaljujući kojem će i naš ruralni prostor dobiti urbani trg koji će, vjerujem, biti novo mjesto za druženje i okupljanje mještana – rekao je općinski načelnik Dragutin Mateković.

Prema idejnom rješenju, trg s betonskim opločnicima bit će mjesto za održavanje manifestacija i nastupa na otvorenom, imat će natkrivenu pozornicu, fontanu i klupice za odmor, uz posebno prilagođeno osvjetljenje, a načelnik Mateković objašnjava da je trg zamišljen kao spoj tradicijskih i urbanih elemenata.

– Doista se nadam da ćemo uspjeti u našoj ideji da središte događanja u općini Visoko postane jedan tako lijepo uređeni trg, a podršku u realizaciji ove ideje pružit će nam i naš saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je, kao i građani kojima smo također prezentirali projekt, zadovoljan idejnim rješenjem – kazao je Mateković te dodao da je saborski zastupnik Stričak obećao i pomoć u apliciranju projekta na natječaje za sredstva Europske unije.

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje