Povežite se s nama

U fokusu

Ove godine 2080 osmaša iz Varaždinske županije odlučuje koju srednju školu upisati

Objavljeno:

- dana

Od iduće školske godine ukidaju se upisi u eksperimentalni program strukovnih gimnazija, a uvedeni su novi smjerovi u području dualnog obrazovanja u strukovnim zanimanjima prodavač, frizer i kozmetičar te u području novih kurikuluma za smjer tehničar cestovnog prometa

Bliži se završetak školske godine, a pred učenicima koji završavaju osmi razred je velika životna odluka – koju srednju školu upisati. Predstoji im razmišljanje o tome što im je u dosadašnjem obrazovanju najviše zaokupilo pažnju, koje su predmete voljeli više, a koje manje, što im je predstavljalo zadovoljstvo, a što teškoće.

Mogućnosti zapošljavanja također su visoko na listi prioriteta pri odabiru budućeg zanimanja, odnosno daljnjega fakultetskog obrazovanja.

U odnosu na prošlu upisnu godinu, ove će se godine upisivati dva razredna odjela manje

Odluku o tome koju srednju školu upisati na području cijele Varaždinske županije morat će donijeti 2080 učenika osmih razreda koji pohađaju neku od gradskih ili županijskih škola.

Programi

Osme razrede na području Varaždinske županije ove godine završava 1683 učenika, od čega 30 % posto učenika pohađa gimnazijske programe, a 70 % učenika strukovne programe.

U osme razrede gradskih osnovnih škola redovito idu 384 učenika, dok Centar „Tomislav Špoljar“ broji 13 osmaša.

U odnosu na ovu školsku godinu, Varaždinska županija smanjila je broj upisnih mjesta za strukovne gimnazije, koje je nakon sedam godina ukinulo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

U eksperimentalnom programu strukovnih gimnazija na razini Hrvatske sudjelovalo je 738 učenika, a program se nakon sedam godina ukida jer se pokazao – neučinkovitim. No, učenici koji trenutno pohađaju programe strukovne gimnazije imaju pravo završiti svoje srednje obrazovanje prema programu koji su upisali.

Upisna mjesta

Na varaždinskom području škole koje u ljetnom roku neće upisivati učenike u strukovne gimnazije su: Gospodarska škola Varaždin (ekonomska i turistička gimnazija), Elektrostrojarska škola Varaždin (tehnička gimnazija) i Medicinska škola Varaždin (zdravstvena gimnazija).

Za novu školsku godinu ne planira se ni povećavanje upisnih mjesta. U odnosu na prošlu upisnu godinu, bit će dva razredna odjela manje, što znači da će se ove godine učenici moći upisati u 92 razredna odjela.

S druge strane, uvedeni su novi smjerovi u području dualnog obrazovanja u strukovnim zanimanjima prodavač, frizer i kozmetičar te u području novih kurikuluma za smjer tehničar cestovnog prometa.

U kampanju uključeni i sedmaši!

U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Varaždin, Obrtničkom komorom Varaždinske županije, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Varaždin i srednjim školama, Varaždinska županija već 12. put organizira kampanju „Odaberi svoju školu“.

Novost je da će se ove godine kampanja prvi put odvijati u obliku sajma na kojem će svoje programe i posebnosti predstaviti 16 srednjih škola koje djeluju u Varaždinskoj županiji, a uz učenike osmih razreda, ove su godine pozvani i učenici sedmih razreda.

Kampanja će trajati četiri dana, a prva postaja bila je Gospodarska škola Varaždin, u čijoj se sportskoj dvorani u ponedjeljak, 6. svibnja, okupilo više od 1300 učenika sedmih i osmih razreda iz 12 osnovnih škola iz Varaždina i okolice u pratnji razrednika i roditelja.

Sajam su u Gospodarskoj školi u Varaždinu posjetili učenici svih sedam gradskih osnovnih škola te učenici iz OŠ Vidovec, OŠ Cestica, OŠ Petrijanec, OŠ Vinica i OŠ Sračinec.

Kampanja se nastavlja u OŠ Ludbreg u utorak, 7. svibnja, u 18 sati, u OŠ Novi Marof u srijedu, 8. svibnja, u 18 sati, a završit će u Srednjoj školi Ivanec u četvrtak, 9. svibnja, također s početkom u 18 sati.

S programima srednjih škola upoznat će se više od 3400 učenika sedmih i osmih razreda 40 osnovnih škola iz Varaždinske županije.

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

U fokusu

Patafta: Sjest ću sa svakim tko će maknuti bale, ukinuti prirez i osigurati besplatne vrtiće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Davor Patafta zahvalio je biračima na podršci. Pritom je istaknuo kako ga u naredne četiri godine zanimaju isključivo projekti.

– Spreman sam sjesti i razgovarati sa svakim kome je u interesu da Varaždin bude bolji grad. Prioritet je ukinuti prirez, osigurati besplatne vrtiće i pomoći umirovljenicima, hitno maknuti bale iz Brezja, aktivirati tu gospodarsku zonu, dovesti investitore i tamo zaposliti 3000 ljudi – rekao je Davor Patafta.

U samo tri tjedna kampanje Patafta je dokazao da je ljudima dosta ustajale i nerazvojne politike, koja se svodi na to tko je s kim i protiv koga, a konkretnih projekata nema, te da su Varaždin i Varaždinska županija spremni za promjene. On je bio jedini kandidat koji ne živi od politike, u prošlom mandatu Gradskog vijeća odrekao se svih naknada u svrhu donacija, a to će učiniti opet.

– Jedino mi je bitno da se realiziraju projekti koji su u našem programu. Politika  svim građanima Varaždina i Varaždinske županije duguje da se napokon pokrenemo, da politikanstvo i osobni interesi pojedinih političara napokon postanu prošlost, a da umjesto toga razvijamo gospodarstvo, podižemo standard, plaće i mirovine – rekao je Patafta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!