Povežite se s nama

U fokusu

Ove godine u Varaždinskoj županiji izdano 1628 dozvola za boravak i rad

Objavljeno:

- dana

Tijekom 2020. godine, Policijska uprava varaždinska je s pripadajućim postajama PP Ivanec, PP Novi Marof i PP Ludbreg zabilježila 983 prijava privremenog odlaska iz Hrvatske, dok je s krajem lipnja 2021. godine zabilježeno ukupno 510 prijava privremenog odlaska iz Hrvatske.

Najveći dio prijava privremenog odlaska odnosi se upravo na rad, ističu iz PU varaždinske. Napominju također da je primijećen trend da veliki broj ljudi propušta prijaviti privremeni odlazak iz Hrvatske nadležnom tijelu, premda je za taj prekršaj propisana kazna od 500 do 5000 kuna novčane kazne.

Nadalje, ističu da je na području Varaždinske županije s danom 29. srpnja na odobrenom privremenom boravku s osnova rada 2.248 državljana trećih zemalja. Među njima je najviše državljana Bosne i Hercegovine (807), Srbije (618), Nepala (401), Filipina (81), Ukrajine (70) i Kosova (70). Kada je riječ o granama djelatnosti, najviše ih radi u građevinarstvu, industriji te prometu i vezi.

– U razdoblju od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2020. izdano je ukupno 2.648 dozvola za boravak i rad, dok je u razdoblju od 1. siječnja ove godine pa do 29. srpnja izdano ukupno 1.628 dozvola za boravak i rad, a podaci se odnose na PU varaždinsku te pripadajuće postaje. U navedene brojke ulaze i podaci o broju novih dozvola za boravak i rad te podaci o broju produženih dozvola za boravak i rad. Očekujemo kako ćemo do kraja 2021. godine svakako imati veći broj izdanih dozvola u odnosu na 2020. godinu s obzirom na broj zahtjeva koji pristižu iz dana u dan – navode iz PU varaždinske.

Dozvole za boravak i rad izdaju se najduže na godinu dana, no iz PU varaždinske napominju da velik broj dozvola za boravak i rad rješenjem ukidaju i prije isteka njihova važenja, zbog raznih razloga. Primjerice, nezadovoljavanje radnika na probnom radu, izvanredni otkaz ugovora o radu, sporazumni otkaz ugovora o radu. Dodajmo da najviše stranih radnika zapošljavaju tvrtke iz sektora građevine, prometa i veza te prehrambene industrije. (mg)

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje