Povežite se s nama

U fokusu

Ove i prošle godine dvije su osobe otrovane plinom

Objavljeno:

- dana

POLICIJA SAVJETUJE – OČISTITE DIMNJAKE

Prošle godine jedna je osoba otrovana ugljičnim monoksidom. Početkom godine plin je uzeo još jednu žrtvu. Kako bi ova zima prošla bez posljedica varaždinska policija odlučila je upozoriti građane.

Dolaskom hladnijih dana, s nižim temperaturama započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od moguće pojave požara, eksplozije i trovanja ugljičnim monoksidom (CO).

Policija savjetuje sljedeće:
– plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirati i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva,

– preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi rajonski dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba,

– provedite savjet dimnjačara bez odlaganja,

– poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala,

– redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice.

Prije početka grijanja obavezno provjerite:

– da li je dimnjak  ložišta oštećen (građevinska oštećenja) i da li je sam dimnjak izveden građevinski ispravno,

– da li u blizini otvora za čišćenje dimnjaka ima gorivog materijala,

– vodite li računa da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala,

– pepeo iz ložišta ne odlažite na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal,

– da li su električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala,

– da li je iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal,

– da li je u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila izvedena ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese,

– da li ste eventualnu rekonstrukciju ili dogradnju plinskih instalacija prijavili ovlaštenom distributeru plina i rajonskom dimnjačaru,

– da li se plinske boce nalaze u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora i slično).

Izvor:
Foto: Arhiva RT/ilustracija

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje