U sklopu 1. koncertne sezone HNK u Varaždinu, Koncertni ured Varaždin organizira Koncert talenata.

Koncert će se održati u srijedu, 3. lipnja, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK s početkom u 19:30, a nastupit će sopranistica Tia Pikija uz klavirsku pratnju prof. Vesne Leljak-Petković.

Mentorica joj je prof. Dorotea Ilčić.

Ulaznice su besplatne, a podižu se na blagajni Kazališta.

Tia Pikija rođena je 8. lipnja 2001. godine u Varaždinu. Završila je osnovnu glazbenu školu smjer flauta u Novom Marofu i pripremne razrede Glazbene škole u Varaždinu smjer solo pjevanje. Sada je maturantica Glazbene škole u Varaždinu, s temeljnim predmetom solo pjevanje u klasi profesorice Doroteje Ilčić. Od pete do desete godine pjevala je u varaždinskom dječjem zboru „Štigleci“, i već tada je znala što želi biti kad odraste – operna pjevačica.

Prvu glazbenu nagradu za pjevanje „Kristalni zvonček“ za najbolju interpretaciju osvojila je 2011. godine kada je sudjelovala na Festivalu dječje kajkavske popevke u Zlataru.

Tijekom školovanja nastupala je u regiji – Krapinski festival „Mali kaj“, MEF. Godine 2016. u mjuziklu Ljepotica i zvjer II. Osnovne škole Varaždin ima glavnu žensku ulogu Belle, i tako nastupa u HNK Varaždin te u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

Tijekom pripremnog i srednjoškolskog obrazovanja Tia je sudjelovala na renomiranim natjecanjima solo pjevača, na kojima je osvajala prve nagrade i prva mjesta:

2016. Vrable, Slovačka 1.nagrada i 1.mjesto na natjecanju Iuventus Canti;
2017. Treviso, Italija 1.nagrada i 1.mjesto na natjecanju Giovanni Musicisti;
2018. Split, Hrvatska 1.nagrada na natjecanju Daleki akordi;
2018. Maribor, Slovenija 1.nagrada i 2.mjesto na natjecanju IMMCC;
2019. Osijek, Hrvatska 1.nagrada i 1.mjesto na natjecanju Lav Mirski, a time i posebna nagrada Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku;
2019. Karlovy Vary, Češka 1.nagrada i 1.mjesto na natjecanju 54. International Antonin Dvorak Singing Competition, kao mlada operna nada.

Na koncertima darovitih učenika Glazbene škole u Varaždinu sudjeluje kao solist na Festivalu barokne glazbe Varaždinske barokne večeri uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra posljednje četiri godine. Godine 2017. sudjeluje u ostvarenju nosača zvuka pod nazivom „Ave Maria“ – 20 Ave Maria za 20 godina Varaždinske biskupije, sa „Ave Maria“ Luigija Cherubinija.

Kao talentirana mlada glazbenica Tia Pikija je 2018. dobila županovu nagradu za izvrsnost, dok je sljedeće godine dobila i nagradu za izvrsnost Rotary Cluba Varaždin. Dobitnica je i glazbene stipendije Zaklade „Marin Čilić“ za talentirane i nagrađivane mlade glazbenike, te je početkom veljače 2020. sudjelovala na seminaru solo pjevača na „Vioce academy“ Baden bei Wien u Austriji. Kruna uspjeha u školovanju je prvi samostalni koncert održan 22.3.2019. u Glazbenoj školi u Varaždinu, na kojem je izvodila djela Mozarta, Verdija, Puccinija, Mahlera, Dvořáka i drugih. Uspješno je položila prijemni ispit na Bečkoj glazbenoj akademiji Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, smjer solo pjevanje, te najesen 2020. nastavlja svoje glazbeno školovanje u klasi Univ.-Prof. Gabriele Lechner, na jednoj od najboljih svjetskih glazbenih akademija, MDW Wien.

Komentari

Komentara