Povežite se s nama

Međimurje

Ove subote Kestenijada u Čakovcu: humanitarno-edukativna akcija za prevenciju raka prostate

Objavljeno:

- dana

U subotu, 12. listopada, Klub oboljelih od raka prostate u Čakovcu na Trgu Republike od 9 do 12 sati organizira Kestenijadu, humanitarno-edukativnu akciju.

Financijska sredstva prikupljena tijekom akcije bit će namijenjena nastavku prevencije raka prostate.

Rak prostate je zloćudna bolest koja zahvaća mušku populaciju srednje i starije životne dobi.

Klub oboljelih od raka prostate osnovan je početkom prosinca 2010. godine u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec.

Ciljevi Kluba su okupljanje oboljelih članova i njihovih obitelji, međusobna razmjena informacija i upoznavanje s aktualnostima vezanim uz ovu učestalu zloćudnu bolest, promicanje i širenje svijesti o učestalosti raka prostate, naglašavanje važnosti preventivnih godišnjih pregleda ugroženih skupina muškaraca, organiziranje stručnih predavanja, sudjelovanje članova Kluba u akcijama ostalih klubova Županijske lige protiv raka te prikupljanje sredstava putem donacija i humanitarnih akcija.

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje