Povežite se s nama

U fokusu

Nesreće u Poljani i na Varaždin Bregu obilježile vikend, u Vilka Novaka nastradalo dijete

Objavljeno:

- dana

CRNA SUBOTA

Nesreća na Varaždin Bregu, Poljani Biškupečkoj i u ulici Vilka Novaka obilježile su subotu, 23. prosinca.

U nesreći na Varaždin Bregu koja se dogodila u 6.50 sati ozlijeđena je jedna osoba.

Muškarac star 27 godina upravljao je osobnim vozilom u smjeru Vrtlinovca. Dolaskom u Banjščinu, zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste te uvjetima prometovanja, prednjim desnim bočnim dijelom vozila udario je u 34-godišnjeg pješaka koji se nepropisno zadržavao na kolniku. Pješak je uslijed udara ozlijeđen te je prevezen u Opću bolnicu Varaždin. Njegove ozljede za sad nisu okvalificirane.

Druga nesreća dogodila se oko 13 sati na raskrižju županijske ceste i državne ceste D-2 kod Poljane Biškupečke, dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenom osobom.

Muškarac star 33 godine upravljao je osobnim vozilom iz smjera Poljane Biškupečke u smjeru Beretinca. Dolaskom do raskrižja s državnom cestom D-2, zbog ne držanja potrebitog razmaka pri vožnji u slijedu, u kočenju je prednjim dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog vozila kojim je ispred njega u istom smjeru upravljao 47-godišnjak, koji je usporavao zbog zaustavljenog vozila ispred sebe.

Od siline udara, vozilo 47-godišnjaka je odbačeno unaprijed te je udarilo u stražnji dio osobnog vozila kojim je ispred njega upravljala 47-godišnjakinja koja se zaustavila na znak žutog svjetla na semaforu. U prometnoj je nesreći ozlijeđen 33-godišnji vozač te mu je medicinska pomoć pružena u varaždinskoj Bolnici.

Ozlijeđeno četverogodišnje dijete

Sljedeća nesreća dogodila se oko 13.15 sati na državnoj cesti D-2 u Varaždinu, a ozlijeđeno je četverogodišnje dijete. Muškarac star 28 godina upravljao je osobnim vozilom iz smjera ulice Vilka Novaka u smjeru Gospodarske ulice. Zbog ne držanja potrebitog razmaka pri vožnji u slijedu, u kočenju je prednjim dijelom vozila udario u stražnji dio osobnog vozila kojim je ispred njega u istom smjeru upravljao 32-godišnjak, koji je usporavao brzinu zbog zaustavljenog vozila ispred sebe.

Od siline udara vozilo 32-godišnjaka je odbačeno unaprijed te je prednjim dijelom udarilo u stražnji dio osobnog vozila kojim je u istom smjeru upravljala 40-godišnjakinja, a koja se zaustavila zbog kolone vozila ispred sebe. U prometnoj je nesreći ozlijeđeno dijete iz vozila 32-godišnjaka te mu je medicinska pomoć pružena u Općoj bolnici Čakovec.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska županija, Mali Bukovec i Bukotermal kreću u realizaciju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i njihova tvrtka Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru i druge u Hrvatskoj.

Bukotermal je, naime, ostvario i posljednji uvjet da se krene u realizaciju ovog najvećeg projekta u povijesti Varaždinske županije: potpisan je ugovor s INA-om o kupoprodaji zemljišta na kojem se nalazi bušotina Lunjkovec-1, čime su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi.

– Riječ je o čestici koja je izrazito važna jer se na njoj nalazi bušotina Lunjkovec-1 koja će u proizvodnji električne energije služiti kao utisna bušotina za povrat ohlađene vode natrag u geotermalni rezervoar, odnosno u geotermalno ležište. Riješeni imovinsko-pravni odnosi sada omogućuju projektiranje i ishođenje građevinske dozvole za izgradnju geotermalne elektrane, vrelovoda te pripadajućih naftno-rudarskih, elektro-energetskih i strojarskih objekata. Također, kupnja ovog zemljišta je važna i za projektiranje te ishođenja lokacijskih, naftno-rudarskih i građevinskih dozvola za nove parove proizvodno–utisnih bušotina, jer se upravo na tom zemljištu planiraju dvije nove utisne bušotine – navodi direktor Bukotermala Alen Požgaj.

Ovo važno ulaganje se pokreće nakon što su istraživanja potvrdila da se na eksploatacijskom polju Lunjkovec – Kutnjak na dubini od 2.345 metara nalazi nalazište geotermalne vode topline 142 stupnja Celzija, što je odličan potencijal za proizvodnju električne energije.

Uz proizvodnju električne energije, moći će se koristiti toplinska energija snage oko 90 megavata u agrotermalne svrhe, odnosno za grijanje staklenika i plastenika za proizvodnju cvijeća, voća i povrća.

Nastavite čitati

U fokusu

Hrvatska ima najveći pad industrijske proizvodnje u Europskoj uniji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Industrijska proizvodnja u veljači u Europskoj uniji veća je za 0,7 posto u odnosu na ovogodišnji siječanj, otkrivaju novi podaci Eurostata.

Najveći mjesečni rast zabilježen je u Irskoj (3,8 posto), Mađarskoj (3,5) i Sloveniji (3,3 posto). Najveći pad industrijske proizvodnje u veljači bilježi Hrvatska, čak 4,6 posto u odnosu na siječanj. Slijede Litva s padom od tri posto te Belgija s padom od 2,7 posto, piše Danica.hr.

Najveći međugodišnji pad u odnosu na lanjsku veljaču zabilježen je u Irskoj, čak 36 posto, Belgiji (12,7) i Bugarskoj (8,4). Najveći rast zabilježen je u Španjolskoj (3,5 posto), Sloveniji (2,8) i Danskoj (2,7). Dobro stoji i Mađarska s rastom od 1,3 posto.

Međugodišnji pad industrijske proizvodnje u veljači u odnosu na isti mjesec lani u Hrvatskoj je iznosio 5,7 posto. U prosjeku, industrijska proizvodnja u cijeloj Europskoj uniji pala je za 5,4 posto. I na godišnjoj smo razini, dakle, gori od prosjeka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje