Povežite se s nama

Život i društvo

Ove zime ugrijte svoj dom slikama

Objavljeno:

- dana

PRIRODNE I LIJEPE

Infracrvene grijaće ploče idealne su za oblikovanje prostora u svakom domu, a najbolje vrijeme za početak njihova korištenja je u ranu jesen, kada noći postaju svježije i vlažnije.

Izvana – dizajn

Osim uštede energije, zahvaljujući infracrvenim valovima koje emitiraju ploče ovakva vrsta grijanja ukućanima pruža osjećaj prisutnosti Sunčeve topline. S osebujnim infracrvenim panelima austrijskog proizvođača D4H mogli su se upoznati i znatiželjnici na ovogodišnjoj Ambienti. Riječ je o pločama debljine dva centimetra koje teže od 1,2 do najviše 2 kilograma. One ne samo da su tanje od zaslona televizora već su i moderne, učinkovite, štedljive te ekološke. Cijena im je povoljna i vrlo lako se po sistemu “uradi sam“ montiraju na bilo koji zid. Dolaze u dvije standardne dimenzije, 80 x 60 i i 40 x 60 centimetara, u bijeloj boji ili s apliciranom slikom koju kupac sam odabire. Infracrvene grijaće ploče štede svojim vlasnicima vrijeme i novac.

Dolaze u dvije standardne dimenzije,u bijeloj boji ili s apliciranom slikom koju kupac sam odabire

Naime, dolaze u paketu koji sadrži sve potrebno za njihovo postavljanje na zid (osim bušilice za montažu i utičnice za priključak!). Uz njih proizvođač isporučuje zidnu konzolu, tiple, vijke, svrdla, praktičnu libelu, metar, olovku, pa čak i blok za bilješke. Tu su još daljinski upravljač, termostat s punjačom i integrirana bežična elektronika. Uštede pri korištenju panela mogu se jednostavno izračunati. Za grijanje stana ili kuće godišnje potrošimo više od 1000 eura, što mnogima predstavlja velik zalogaj. No, izaberete li ovaj inovativni sustav grijanja, proizvođači tvrde da s njime možete uštedjeti 40 posto ukupnoga godišnjeg proračuna za grijanje.

U početnoj fazi zagrijavanja potrošnja električne energije je 500 W, a nakon toga se smanjuje za 20 posto iako toplinsko zračenje ostaje na istoj razini. Na taj način pri konstantnom radu uštedi se petina potrebne energije za grijanje. Posebnost ovakvoga grijanja je i u tome što se zagrijavaju predmeti i tijela u prostoru, dok se kod klasičnoga (plin, klimauređaji, peći…) grije zrak koji cirkulira stvarajući prašinu i vlagu s neravnomjerno raspoređenom temperaturom.

Upotrebom infracrvenih ploča štitite prirodu jer one ne stvaraju CO₂, a koriste se u svim stambenim objektima, poslovnim prostorima, garažama i skladištima. Upotreba panela je sigurna i protupožarno zaštićena, o čemu svjedoče svi nužni europski certifikati.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Život i društvo

Varaždinske mažoretkinje briljirale u Zadru pa osvojile europsku broncu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski grad Zadar proteklog je vikenda ugostio oko tri tisuće mažoretkinja članica šezdeset mažoret timova iz deset zemalja na Europskom prvenstvu u mažoret plesu.

Organizator prvenstva bila je Europska Mažoret Asocijacija u suradnji s Hrvatskim Mažoret Savezom i uz potporu Ministarstva turizma, grada Zadra i Zadarske županije.

Otvorenju natjecanja ispred katedrale Svetoga Donata nazočilo je više tisuća sudionica natjecanja, domaćina i posjetitelja, a sama natjecanja održana su u sportskom centru Mocire i na Kalelargi, gdje je po završetku natjecateljskog dijela upriličena svečanost dodjele odličja. Sveukupno je nastupilo 210 različitih formacija (grupa) i neformacija (solo, duo i trio nastupa), dok je odluku o kvaliteti nastupa donosio stručni sud sastavljen od osam međunarodnih licenciranih sudaca.

Najbrojnije natjecateljice bile su rumunjske mažoretkinje – njih 500-tinjak, potom mažoretkinje iz Francuske, Češke Republike, Mađarske i Hrvatske, koje su uglavnom podijelile zlata, srebra i bronce u različitim kategorijama i uzrastima.

Sama su natjecanja predstavila dječje, kadetske, juniorske i seniorske uzraste mažoretkinja s pom-pon nastupima, štapom, maceom, potom  paradnim defileom i statičnim koreografijama uz izvođenje brojnih vrlo zahtjevnih elemenata.

Varaždinske su mažoretkinje prvi puta sudjelovale na ovako značajnom natjecanju te su, nakon osvojenih drugih mjesta i srebrnih medalja na državnom prvenstvu u kadetskom Solo i Duo nastupu, sada na Europskom prvenstvu u mažoret plesu opravdale očekivanja odličnim nastupima i plasmanom. Kadetski solo nastup Nike Habek u jakoj konkurenciji osvaja  7. mjesto, a kadetski duo Mije Crnčec i Petre Tržec osvaja treće mjesto i brončane medalje.

– Sam nastup naših triju mažoretkinja na Europskom prvenstvu ogroman je uspjeh i najveća nagrada za sav naš trud svih ovih mjeseci. Sedmo mjesto naše Nike u solo kategoriji kadetkinja među svim tim vrhunskim izvedbama ponajboljih mažoretkinja Europe, a potom europsko treće mjesto Mije i Petre u kadetskom duo nastupu govore više od svega. Presretna sam i želim zahvaliti roditeljima naših cura i trenerici Ivani Cmrečki, jer bez potpore svih njih ne bi bilo rezultata ni uspjeha – rekla je voditeljica i glavna trenerica Varaždinskih mažoretkinja Anita Mikac Grabarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Dragica Kolar iz Cestice proslavila 95. rođendan, među čestitarima i načelnik Korotaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dragica Kolar, rođena 20. rujna 1927. godine u Križanču, proslavila je u nedjelju 25. rujna 95-ti rođendan. Dragica se tako može pohvaliti kako je jedna od najstarijih osoba rođenih na području općine Cestica. Proslava rođendana održana je u ugostiteljskom objektu „Stara Preša“ koji se nalazi u mjestu Selci Križovljanski u blizini njezinog rodnog mjesta.

Na proslavi Dragičinog rođendana prisustvovalo je ukupno 35 osoba iz njezine brojne obitelji uključujući djecu, unuke, praunuke te prapraunuke. Dragica je tako majka kćeri Anici i sinu Ivanu te baka šest unuka. To su: Klemen, Karmen, Klaudia, Smiljan, Liljana, Klementina i Ivana. Najstarija članica obitelji Kolar također ima 14 praunuka. Oni su: Leon, Leonida, Isabel, Denis, Katja, Hana, Lana, Alex, Marsel, Kristjan, Karin, Niko, Lan i Nejc. Najmlađi članovi ove brojne obitelji jesu Dragičini prapraunuci Tian, Eva, Nicol, Laura i Tim. Slavljenica ističe kako najviše voli provoditi vrijeme s članovima obitelji, od najstarijih do najmlađih.

Obitelj Dragicu opisuje kao iznimno vedru i bistru osobu koja je uvijek spremna pomoći članovima obitelji svojim savjetima i dobrim duhom. Dragica je od rođenja živjela u rodnoj kući u Križanču sve do 2020. godine, a trenutno živi s kćeri i zetom u Republici Sloveniji u mjestu Videm pri Ptuju. Za sebe kaže kako je unatoč godinama aktivna pa tako svakodnevno izlazi u šetnje te se svaki tjedan vraća u Križanče kako bi održavala cvijeće u dvorištu svoje rodne kuće. Također se pohvalila da svaki dan pročita novine bez potrebe za korištenjem naočala. Na upit koja je njezina tajna dugovječnosti i zdravlja, Dragica je odgovorila kako smatra da su pravilna prehrana i aktivnost najvažniji za sretan i dug život. Također je napomenula kako gotovo svakodnevno jede luk i popije čašu domaćeg vina pa smatra da i to doprinosi njezinom zdravlju. Za kraj je napomenula kako se veseli svakom novom danu provedenom s najmilijima te se nada kako će u godinama koje dolaze njezina obitelj postati još brojnija.

Proslavi rođendana prisustvovao je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj koji je čestitao slavljenici i poželio joj još mnogo rođendana te da uvijek bude vedra, vesela i zdrava. Načelnik je u ime Općine slavljenici uručio prigodni poklon.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje