Povežite se s nama

Život i društvo

Ove zime ugrijte svoj dom slikama

Objavljeno:

- dana

PRIRODNE I LIJEPE

Infracrvene grijaće ploče idealne su za oblikovanje prostora u svakom domu, a najbolje vrijeme za početak njihova korištenja je u ranu jesen, kada noći postaju svježije i vlažnije.

Izvana – dizajn

Osim uštede energije, zahvaljujući infracrvenim valovima koje emitiraju ploče ovakva vrsta grijanja ukućanima pruža osjećaj prisutnosti Sunčeve topline. S osebujnim infracrvenim panelima austrijskog proizvođača D4H mogli su se upoznati i znatiželjnici na ovogodišnjoj Ambienti. Riječ je o pločama debljine dva centimetra koje teže od 1,2 do najviše 2 kilograma. One ne samo da su tanje od zaslona televizora već su i moderne, učinkovite, štedljive te ekološke. Cijena im je povoljna i vrlo lako se po sistemu “uradi sam“ montiraju na bilo koji zid. Dolaze u dvije standardne dimenzije, 80 x 60 i i 40 x 60 centimetara, u bijeloj boji ili s apliciranom slikom koju kupac sam odabire. Infracrvene grijaće ploče štede svojim vlasnicima vrijeme i novac.

Dolaze u dvije standardne dimenzije,u bijeloj boji ili s apliciranom slikom koju kupac sam odabire

Naime, dolaze u paketu koji sadrži sve potrebno za njihovo postavljanje na zid (osim bušilice za montažu i utičnice za priključak!). Uz njih proizvođač isporučuje zidnu konzolu, tiple, vijke, svrdla, praktičnu libelu, metar, olovku, pa čak i blok za bilješke. Tu su još daljinski upravljač, termostat s punjačom i integrirana bežična elektronika. Uštede pri korištenju panela mogu se jednostavno izračunati. Za grijanje stana ili kuće godišnje potrošimo više od 1000 eura, što mnogima predstavlja velik zalogaj. No, izaberete li ovaj inovativni sustav grijanja, proizvođači tvrde da s njime možete uštedjeti 40 posto ukupnoga godišnjeg proračuna za grijanje.

U početnoj fazi zagrijavanja potrošnja električne energije je 500 W, a nakon toga se smanjuje za 20 posto iako toplinsko zračenje ostaje na istoj razini. Na taj način pri konstantnom radu uštedi se petina potrebne energije za grijanje. Posebnost ovakvoga grijanja je i u tome što se zagrijavaju predmeti i tijela u prostoru, dok se kod klasičnoga (plin, klimauređaji, peći…) grije zrak koji cirkulira stvarajući prašinu i vlagu s neravnomjerno raspoređenom temperaturom.

Upotrebom infracrvenih ploča štitite prirodu jer one ne stvaraju CO₂, a koriste se u svim stambenim objektima, poslovnim prostorima, garažama i skladištima. Upotreba panela je sigurna i protupožarno zaštićena, o čemu svjedoče svi nužni europski certifikati.

 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Život i društvo

Brojni Ivančani žele zasaditi klonove ivanečke lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Predstavnici Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom, kojima se pridružio i gradonačelnik Milorad Batinić, 4. ožujka su sa stabla stare velelisne lipe u Ivancu (Tilia platyphyllosScop.), uzeli oko 250 novih plemki od kojih će se u rasadniku Instituta proizvesti klonovi.

Ovaj projekt Grad provodi treću godinu za redom sa ciljem da proizvodnjom kloniranih sadnica lipe trajno, za budućnost,sačuva originalni genetski zapis matičnog stabla.

Tim povodom je u Ivancu boravio i dipl. ing. Ivica Čehulić, voditelj Odjela rasadničke proizvodnje u Šumarskom institutu.

Na nastavak ovoga projekta Grad se odlučio zbog velikog interesa građana. Naime, nakon što im je ujesen lani na gradskoj špici besplatno podijeljeno 140 mladih lipa (dok je još 10 stabalaca Grad ustupio mjesnim odborima koji su ih zasadili u okolici društvenih domova), neprestano se javljaju novi građani koji bi na svojim imanjima također željeli zasaditi ivanečku lipu.

To i ne čudi, jer zna se da su za svoju lipu Ivančani emotivno jako vezani.

Lipa je dugovječni simbol Ivanca za koji se pretpostavlja da je star više od 600 godina. Stari zapisi navode de je vjerojatno zasađena početkom 14. stoljeća, prilikom svečanog preuzimanja Starog grada od strane ivanovačkog reda.

Budući da je starost načela matično stablo, Grad Ivanec ga je odlučio sačuvati projektom kloniranja.

Napominjemo da su reznice uzete i prošle godine, a od njih proizvedeni klonovi lipe za isporuku će biti spremni najesen ove godine. Grad će i tada dio stabalaca pokloniti građanima, a o početku predbilježbi obavijestit ćemo vas na vrijeme.

Što se tiče reznica koje su uzete danas, one će za isporuku biti spremne 2022. godine.

Grad mladim ivanečkim lipama planira zasaditi parkovne površine te od njih formirati drvored u Poslovnoj zoni. Inače, za svaki klon izdaje se numerirana svjedodžba o podrijetlu sadnica, kao potvrda da stabalce nosi originalni genom matičnog stabla.

Sve troškove ovoga projekta financira Grad Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Vidovec priprema Strategiju razvoja pametne općine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić održao je sastanak s dr. Julijem Domcom, savjetnikom Predsjednika RH za energiju i klimu, a vezano uz izradu Strategije razvoja pametne općine.

Navedena strategija odredit će daljnji razvoj Općine Vidovec u smjeru korištenja obnovljivih izvora energije i čiste energije s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika i predstavlja sveobuhvatan razvojni plan. U skladu s nacionalnim i EU standardima, služit će kao osnova budućeg gospodarskog, društvenog i kulturnog razvoja općine usmjerena na efikasno povlačenje sredstava iz fondova EU.

Domac je ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske-REGEA, a od 2013. i predsjednik Europskog udruženja regija i energetskih agencija za energiju i okoliš – FEDARENE sa sjedištem u Bruxellesu. Od 2004. radi za Europsku komisiju kao evaluator projekata, savjetuje Europsku komisiju kao pozvani stručnjak, a od 2017. član je i Političkog odbora EU-a Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

S obzirom na odličnu suradnju koju je načelnik Hranić imao s dr. Domcem u Europskom odboru regija gdje je Domac bio suradnik na izradi Hranićevog mišljenja “Upravljanje energetskom unijom i čista energija”, dogovorena je daljnja suradnja na izradi Strategije razvoja pametne općine za Općinu Vidovec.

Nastavite čitati