Povežite se s nama

U fokusu

“Ovi poslovi su nadgrobni spomenik Aquatehnike”

Objavljeno:

- dana

BEZ DIREKTORA I S 4,5 MILIJUNA KUNA GUBITKA

Bez direktora, bez osobe koja ga mijenja i s 4,5 milijuna kuna gubitka i bez svijetle budućnosti. Tako je predsjednik Nadzornog odbora (NO) Božidar Kolarić opisao stanje u Aquatehnici, tvrtki u stopostotnom vlasništvu komunalnog poduzeća Varkom.

Da je stanje u ovoj građevinskoj tvrtki specijaliziranoj za gradnju vodovoda i kanalizacija loše, upozoravali su još u ožujku i srpnju ove godine i radnici te tvrtke. Prije mjesec i pol tražili su otkaz rada svog direktora Gordana Novaka za kojeg su tvrdili da je tamo isključivo postavljen iz razloga što je SDP-ov kadar te da je nesposoban.

Sastančenja bez učinka

Od sredine srpnja do danas, tvrdi predsjednik NO-a, nije se ništa promijenilo. – Niz sjednica koje smo održali nije rezultiralo ničim. Dovedeni smo u poziciju da ne možemo donositi nikakve odluke i to zbog odnosa snaga. Ivan Jurinjak iz HSLS-a, Saša Vrček iz SDP-a te Marijan Cesarec, koji je predstavnik Nadzornog odbora, glasaju protiv bilo kakve odluke koja bi išla u pravcu saniranja gubitaka – veli Kolarić.

Velik problem je i što je tvrtka trenutno bez direktora. Naime, Novak je otišao na godišnji odmor bez da je ostavio zamjenika ili prokurista, a na odmoru je imao srčani udar i ozbiljno je bolestan.

– Nemamo nikakvog podatka kako dugo će biti na bolovanju. Istovremeno gradonačelnik govori da tvrtka ima prokurista, no to nije točno. Čovjek koji je trebao potpisati prokuru, osoba koja već 25 godina tamo radi, to je odbio. Moj prijedlog da Skupština pokrene proceduru za novog direktora, odbijen je – objašnjava Kolarić.

Optimizam vladajućih

Da je stanje u Aquatehnici loše, Kolarić je upozorio varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša na prošloj sjednici Gradskog vijeća. No Habuš je samo optimistično izjavio da će se situacija popraviti novcem koji čeka u europskim fondovima misleći vjerojatno na izgradnju aglomeracije Međimurje, a za loše poslovanje je optužio “političke struje koje su tamo uplele prste”.

– Jedan od stručnjaka koji vode poslove u tvrtki nazvao je trenutne poslove Aquatehnike nadgrobnim spomenikom tvrtke. Do početka radova na aglomeraciji za dvije godine, Aquatehnike više neće biti – predviđa Kolarić.

Aquatehnika za sada funkcionira normalno i bez direktora.” 

Vlado Vlašić

Aquatehnika neće izdržati još dvije godine do poslova za aglomeraciju.”

Božidar Kolarić

Činjenica da Aquatehnika nema direktora trenutno ne zabrinjava vlasnika tvrtke, tj. direktora Varkoma Vladu Vlašića. – Smatram da izostanak direktora zbog bolovanja, u ovom trenutku, nema presudni utjecaj na organizaciju poslova i aktivnosti na samim gradilištima. Pažljivo pratim rad Aquatehnike i ona, za sada, funkcionira normalno bez obzira na odsustvo direktora zbog bolovanja – veli Vlašić.

Iako priznaje da Aquatehnika, ukoliko ovako nastavi, neće uspjeti samostalno završiti poslove do kraja godine, ne smatra da je ta tvrtka teret Varkomu. – Ako dođe do situacije da budu ugroženi interesi Varkoma kao vlasnika, predložit ću dioničarima poduzimanje aktivnosti u cilju zaštite njihovih interesa – zaključuje Vlašić. Očito je da smatra da minus od 4,5 milijuna kuna nije dovoljan da se poduzmu “aktivnosti”.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Plenković potvrdio: umirovljenici će uskoro dobiti COVID dodatak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojne su odluke aktualne Vlade RH koje poboljšavaju položaj umirovljenika, a jedna od njih bit će i COVID dodatak koji će uskoro dobiti, potvrdio je premijer Andrej Plenković zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Premijer je podsjetio da je u listopadu 2016. prosječna mirovina bila 2434 kune, a danas ona iznosi 2786 kuna.

– Dignuta je za 12 %, puno više nego što smo obećali još tada, kada smo rekli da će povećanje biti za 5 %. Najniže mirovine su mirovinskom reformom podignute za još 3 % – rekao je Plenković.

Za COVID dodatak umirovljenicima je rekao da se razgovara s HSU-om, Maticom umirovljenika Hrvatske i sa Sindikatom umirovljenika Hrvatske.

– Svjesni teškog i zahtjevnog položaja naših najstarijih sugrađana, ministar Aladrović će u dogovoru i sa mnom i s ministrom financija iznaći sredstva za COVID dodatak, osobito onima koji imaju najniže mirovine. Taj će dodatak biti isplaćen u sljedećih nekoliko tjedana – najavio je premijer Plenković.

Zadovoljna ovom najavom je i Jadranka Bahlen, potpredsjednica stranke i predsjednica ŽO HSU-a Varaždinske županije, članica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

– Hrvatska stranka umirovljenika je bila prva koja je s premijerom dogovarala COVID dodatak, još kada je početkom godine najavio da će ga biti. Čvrsto vjerujemo da će se to dogoditi tijekom ovog mjeseca. Svi znamo u kakvoj smo situaciji, kakav je položaj umirovljenika, pogotovo onih s najnižim mirovinama. A pandemija je još i više pogodila upravo najstarije, i zdravstveno i socijalno. Briga o umirovljenicima bit će iskazana i putem ovog COVID dodatka i mogu samo ponoviti da smo zadovoljni dogovorom i skorom realizacijom dogovorenog – rekla je Bahlen.

Nastavite čitati

U fokusu

Pomama za obveznicama Grada Varaždina: tranša iznosi 67 milijuna kuna, a traži se 233!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izdavanje municipalnih obveznica Grada Varaždina u iznosu od 67 milijuna kuna za kapitalne projekte pokazalo se kao pun pogodak. Naime, spomenuta – alocirana svota obveznica pokazala se apsolutno nedostatnom.

>>Varaždin: objavljen Javni poziv na upis obveznica vrijednih 67 milijuna kuna

Štoviše, samo banke i mirovinski fondovi u ovom trenutku iskazali su interes za upis više od 230 milijuna kuna! Ovakav interes iskazan nakon objave javnog poziva na upis Obveznica Grada Varaždina zapravo je dokaz da se Gradom iznimno kvalitetno upravlja, ali ima i „loših vijesti“.

Podsjećamo, gradska komunalna tvrtka Varkom d.d. iskazala je interes za kupnju obveznica u iznosu od čak 20 milijuna kuna. No, kako sada stvari stoje, izgleda da će svoj portfelj moći podebljati tek za nekih 5 milijuna kuna.

Dodajmo da je Grad Varaždin na svojim službenim internetskim stranicama objavio sve dokumente vezane uz plasman ovog financijskog instrumenta bez presedana, a u jednom od njih stoji da je dosad ukupno upisan minimalni iznos obveznica u vrijednosti od 233.278.200,00 kuna.

Nastavite čitati