Povežite se s nama

U fokusu

Ovo je Habuš zaključio: Termoplin nije oštetio Grad, a Avar vodi osobni rat!

Objavljeno:

- dana

GRADONAČELNIK O OČITOVANJU HERA-e

– Iz pristiglog očitovanja HERA-e i podataka dostavljenih od navedene institucije, proizlazi kako su navodi Termoplina o tome da naplaćuje jednu od najnižih cijena opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj točni te da je Grad Varaždin, kao i njegove ustanove, odnosno trgovačka društva, u predmetnom razdoblju uistinu plaćao opskrbu plinom manje od cijene koja je na tržištu RH bila prosječna – ustvrdio je gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

Iz očitovanja HERA-e on je zaključio samo jedno.

– Termoplin nije oštetio Grad Varaždin. Cijena koju je Termoplin u konačnici fakturirao i naplatio, a koja je, prema nalazu unutarnjeg revizora, od 10 do 20 posto veća od one ponuđene u postupku javne nabave, i dalje je bila niža od one koju je plaćala većina pravnih osoba u RH! – istaknuo je.

Prosječne, više i niže cijene

U zahtjevu HERA-i gradonačelnik je ustvrdio da je Termoplin u prosjeku plin fakturirao po 30 posto višim cijenama od onih iz javne ponude i ugovora. Na temelju čega je došao do zaključka da Grad Varaždin nije oštećen?

– Pa rekao sam vam činjenice. Prosječna tržišna cijena za, primjerice, mjesec studeni 2014. bila je viša od cijene koju je fakturirao Termoplin. Postavit ću vam protupitanje. Zašto vi tvrdite da je Termoplin oštetio Grad Varaždin? Time što je to ustvrdio Zlatan Avar koji nije tražio očitovanje HERA-e kao što smo tražili mi?! – odgovorio je Habuš.

Problem su ponude, a ne viši računi!?

Najavio da će Grad sada zatražiti očitovanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Naime, Habuš smatra da nije problem u tome što im je Termoplin plin naplaćivao po višim cijenama, nego što je na javnoj nabavi zajedno s još četiri opskrbljivača ponudio cijene „niže i od najnižih do tada fakturiranih“!

– Sada se otvorilo pitanje realnosti i tržišne opravdanosti ne naknadno fakturirane cijene, već one koja je od strane svih ovih opskrbljivača bila prvotno ponuđena. Jesu li ponuditelji, među kojima je bio i Termoplin, na opisani način narušili načela na kojima počiva tržišno natjecanje i krajnjeg kupca, u ovom slučaju Grad Varaždin i pravne osobe u njegovom vlasništvu doveli u zabludu, trebat će odgovoriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kojoj će se Grad obratiti – najavio je Habuš.

Čemu služi javna nabava? Habuš bez odgovora

Po kojoj cijeni Termoplin plin naplaćuje ove godine – po onoj iz javne nabave ili i dalje po višim cijenama?

– Ne razumijem. Ugovor se temelji na promjenjivoj jediničnoj cijeni. Prema tome, kada su cijene plina rasle, rasla je i cijena goriva. Sad kad cijene padaju, padaju cijene – izbjegao je gradonačelnik odgovoriti na vrlo konkretno pitanje.

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar je, naime, u kaznenoj prijavi naveo da nakon razotkrivanja afere u ožujku Termoplin više ne fakturira plin po višim, nego po ugovorenim cijenama, iz čega je, ističe, evidentno da je sve bilo smišljeno i namjerno.

Zanimljivo je da na to vrlo konkretno pitanje Habuš nije odgovorio.

Novinari su zamolili i da odgovori kakva je korist od javne nabave ako svi znaju da se tvrtka koja je dobila posao uopće ne namjerava pridržavati cijene koju je ponudila. Ni na to pitanje nije odgovorio.

„Moralna odgovornost“

No, nije izbjegao odgovoriti na sva pitanja. S obzirom da tvrdi da je HERA potvrdila njegove navode, hoće li tražiti ispriku od vijećnika Avara?

– To ću prepustiti njemu. Od Avara je sve krenulo prije dvije godine. To je osobni rat i to odgovorno tvrdim. Ne može se na taj način tražiti mjesto pod suncem radeći štetu u Gradu i gradskim ustanovama. Meni je bitno da Grad nije oštećen, a on sam neka procijeni, to je pitanje moralne odgovornosti – poručio je Habuš.

Izvor:
Foto: Grad Varaždin

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

U fokusu

Hajdaš Dončić nedodirljiv po broju preferencijalnih glasova, drugi je Matija Posavec, a treći Stričak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U našoj III. izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima 17. travnja glasalo je 218.591 birača, odnosno 62,63 %.

Zanimljivo je pogledati raspored preferencijalnih glasova birača. Da bi kandidati preferencijalno ušli u Sabor morali su skupiti više od 10 posto od ukupnih glasova liste. To ovaj put nije uspjelo nikome iz III. izborne jedinice. Najbliže prolazu bio je Siniša Jenkač, kandidat na listi HDZ-a i partnera koji je s 10 mjesta pokušao ˝uloviti˝ mandat.

Na listi koju predvodi SDP u III. izbornoj jedini najviše preferencijalinih glasova dobio je prvi na listi Siniša Hajdaš Dončić. Cijela lista je dobila 77.793 glasova. Hajdaš Dončić prikupio je 21.765 glasova. Drugi je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar s 5760 glasova, a treći predsjednik Reformista Radimir Čačić s 4960 glasova.

U III. izbornoj jedinici lista koju predvodi HDZ dobila je 58.346 glasova. Varaždinski župan Anđelko Stričak dobio je 9599 glasova, na drugom mjestu je gradonačelnik Novoga Marofa Siniša Jenkač s 4934 glasa, a treći je predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Zoran Gregurović s 4649 glasova.

Nezavisna platforma Sjever (NPS) dobila je ukupno 25.829 glasova. Najviše njih, čak 16.241, pripalo je Matiji Posavcu. Drugi po broju glasova je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s 1502 glasa, a treći gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić s 832 glasa.

U Sabor iz III. izborne jednice prvi put ide i “Možemo”, čija je lista dobila 13.229 glasova. Najviše glasova dobio je nositelj Luka Korlaet, odnosno 1773. Varaždinka Dubravka Novak je druga s 1028 glasova, a treća je Varaždinka Dorotea Strelec s 373 glasa.

Razina države

Nakon prebrojanih 99,43 posto glasova, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osvojio je, kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici, 32.874 preferencijalna glasa, a više od njega dobio je Ivan Anušić, prvi na listi u IV. jedinici, osvojivši 37.520 glasova.

U koaliciji Rijeke pravde najviše preferencijalnih glasova osvojio je Siniša Hajdaš Dončić (21.755), Peđa Grbin (19.844), Arsen Bauk (16.733), Boris Lalovac (13.161) i Mišel Jakšić (12.683).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje