Povežite se s nama

U fokusu

Ovo je Habuš zaključio: Termoplin nije oštetio Grad, a Avar vodi osobni rat!

Objavljeno:

- dana

GRADONAČELNIK O OČITOVANJU HERA-e

– Iz pristiglog očitovanja HERA-e i podataka dostavljenih od navedene institucije, proizlazi kako su navodi Termoplina o tome da naplaćuje jednu od najnižih cijena opskrbe plinom u Republici Hrvatskoj točni te da je Grad Varaždin, kao i njegove ustanove, odnosno trgovačka društva, u predmetnom razdoblju uistinu plaćao opskrbu plinom manje od cijene koja je na tržištu RH bila prosječna – ustvrdio je gradonačelnik Goran Habuš na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

Iz očitovanja HERA-e on je zaključio samo jedno.

– Termoplin nije oštetio Grad Varaždin. Cijena koju je Termoplin u konačnici fakturirao i naplatio, a koja je, prema nalazu unutarnjeg revizora, od 10 do 20 posto veća od one ponuđene u postupku javne nabave, i dalje je bila niža od one koju je plaćala većina pravnih osoba u RH! – istaknuo je.

Prosječne, više i niže cijene

U zahtjevu HERA-i gradonačelnik je ustvrdio da je Termoplin u prosjeku plin fakturirao po 30 posto višim cijenama od onih iz javne ponude i ugovora. Na temelju čega je došao do zaključka da Grad Varaždin nije oštećen?

– Pa rekao sam vam činjenice. Prosječna tržišna cijena za, primjerice, mjesec studeni 2014. bila je viša od cijene koju je fakturirao Termoplin. Postavit ću vam protupitanje. Zašto vi tvrdite da je Termoplin oštetio Grad Varaždin? Time što je to ustvrdio Zlatan Avar koji nije tražio očitovanje HERA-e kao što smo tražili mi?! – odgovorio je Habuš.

Problem su ponude, a ne viši računi!?

Najavio da će Grad sada zatražiti očitovanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Naime, Habuš smatra da nije problem u tome što im je Termoplin plin naplaćivao po višim cijenama, nego što je na javnoj nabavi zajedno s još četiri opskrbljivača ponudio cijene „niže i od najnižih do tada fakturiranih“!

– Sada se otvorilo pitanje realnosti i tržišne opravdanosti ne naknadno fakturirane cijene, već one koja je od strane svih ovih opskrbljivača bila prvotno ponuđena. Jesu li ponuditelji, među kojima je bio i Termoplin, na opisani način narušili načela na kojima počiva tržišno natjecanje i krajnjeg kupca, u ovom slučaju Grad Varaždin i pravne osobe u njegovom vlasništvu doveli u zabludu, trebat će odgovoriti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kojoj će se Grad obratiti – najavio je Habuš.

Čemu služi javna nabava? Habuš bez odgovora

Po kojoj cijeni Termoplin plin naplaćuje ove godine – po onoj iz javne nabave ili i dalje po višim cijenama?

– Ne razumijem. Ugovor se temelji na promjenjivoj jediničnoj cijeni. Prema tome, kada su cijene plina rasle, rasla je i cijena goriva. Sad kad cijene padaju, padaju cijene – izbjegao je gradonačelnik odgovoriti na vrlo konkretno pitanje.

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar je, naime, u kaznenoj prijavi naveo da nakon razotkrivanja afere u ožujku Termoplin više ne fakturira plin po višim, nego po ugovorenim cijenama, iz čega je, ističe, evidentno da je sve bilo smišljeno i namjerno.

Zanimljivo je da na to vrlo konkretno pitanje Habuš nije odgovorio.

Novinari su zamolili i da odgovori kakva je korist od javne nabave ako svi znaju da se tvrtka koja je dobila posao uopće ne namjerava pridržavati cijene koju je ponudila. Ni na to pitanje nije odgovorio.

„Moralna odgovornost“

No, nije izbjegao odgovoriti na sva pitanja. S obzirom da tvrdi da je HERA potvrdila njegove navode, hoće li tražiti ispriku od vijećnika Avara?

– To ću prepustiti njemu. Od Avara je sve krenulo prije dvije godine. To je osobni rat i to odgovorno tvrdim. Ne može se na taj način tražiti mjesto pod suncem radeći štetu u Gradu i gradskim ustanovama. Meni je bitno da Grad nije oštećen, a on sam neka procijeni, to je pitanje moralne odgovornosti – poručio je Habuš.

Izvor:
Foto: Grad Varaždin

U fokusu

Arheolozi završili istraživanja i počeli zatrpavati jedinstven lokalitet Gomile u Jalžabetu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su arheološka istraživanja tumula 1, odnosno Gomile u Jalžabetu, živnula 2016. godine i nastavljena idućih godina, između ostaloga uz provedbu međunarodnog projekta “Monumentalni krajolici starijega željeznog doba Podunavlja”, do kraja ove godine završit će se terensko istraživanje jednog od najpoznatijih prapovijesnih spomenika na tlu Republike Hrvatske.

Na potezu Županija

Nažalost, kako doznajemo od dr. sc. Saše Kovačevića, višega znanstvenog suradnika zagrebačkog Instituta za arheologiju, jedan od rijetkih gigantskih neistraženih prapovijesnih grobnih humaka srednje Europe ne samo da je opljačkan i pritom teško oštećen nego je do novih problema došlo i kod zadnjih potresa.

– Još lani je utvrđeno da je stradao sjeverozapadni profil Gomile, ali zadnja istraživanja pokazuju da su oštećenja veća od očekivanih. Ove godine pristupljeno je sanaciji profila i postupnom zatrpavanju tumula. Odnosno, stigli smo do trenutka bez povratka, te nadležni moraju odlučiti žele li ili ne žele nastaviti projekt prezentacije lokaliteta – ukazuje Kovačević.

Sjeverozapadni profil Gomile pukao je nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa, u tijeku je sanacija

Podsjećamo, ako se uskoro ne poduzmu potrebni koraci, propast će realizacija uređenja Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu. Nacrt je odavno pripremljen, kao i projekt, koji treba platiti. Štoviše, u županijskom proračunu osigurano je oko 400.000 kuna namijenjenih otkupu poljoprivrednih parcela na kojima je smješten lokalitet.

– Projekt Prezentacijskog centra stajao bi oko milijun kuna, dok bi cijeli projekt, uključujući unutrašnje uređenje, s PDV-om stajao oko 24 milijuna kuna. Naravno, takav projekt uglavnom bi se sufinancirao iz EU fondova i za takvo što je Ministarstvo kulture i medija RH vrlo zainteresirano. No, prvi i sada već vrlo hitni korak je otkup nekoliko hektara privatnog zemljišta, što mora provesti lokalna zajednica – ističe naš sugovornik.

Dodajmo da je bez ispunjenja spomenutih preduvjeta nemoguća prijava projekta za sufinanciranje iz EU fondova.

– Potrebno je jasno uspostaviti strukturu ljudi odgovornih za žurni otkup zemljišta, a odgovornost za provedbu tog posla je u dogovoru s Općinom Jalžabet preuzela Varaždinska županija u rujnu 2021. godine. Dosad je u projekt arheoloških istraživanja u Jalžabetu Ministarstvo kulture i medija RH uložilo gotovo 3 milijuna kuna, a ja sam preko EU Interreg projekta u Jalžabet doveo oko 1,5 milijuna kuna. Samo Institut za arheologiju uložio je više od 250.000 kuna vlastitih sredstava u istraživanje i prezentaciju arheološkoga krajolika starijega željeznog doba u Jalžabetu – napominje Kovačević, koji od početka vodi projekt i koordinira timove arheologa na istraživanju lokaliteta.

Treba znati da bez arheologije i arheoloških istraživanja nema turističkog proizvoda koji uključuje edukativne sadržaje.

– Rezultati naših istraživanja pokazali su ne samo najljepše sačuvanu prapovijesnu pogrebnu arhitekturu te vrste u Europi nego i iznimno bogatstvo te raznolikost pokretnih arheoloških nalaza, koji će uskoro prvi put nakon restauracije biti predstavljeni kulturnoj javnosti. Prezentacija će se održati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest na Gornjem gradu u Zagrebu – zaključio je Saša Kovačević.

Izbacivanje vode iz arheološke sonde ujesen 2021. godine

Nastavite čitati

U fokusu

Svi učenici idućeg četvrtka i petka nastavu slušaju online

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Premijer Andrej Plenković izjavio je danas u poslijepodnevnim satima da će se nastava idući tjedan – u četvrtak i petak, odvijati online.

Poduzeto je to nakon sastanka sa Stožerom civilne zaštite, rekao je Plenković, a u koordinaciji sa svim županijskim stožerima.

Tako će učenici idućeg tjedna nastavu uživo pratiti u ponedjeljak, utorak i srijedu, a četvrtak i petak – kod kuće, u online obliku. Posljedica je to rasta novozaraženih koronavirusom.

Dodajmo da je Stožer civilne zaštite Varaždinske županije na čijem je čelu zamjenica župana Silvija Zagorec za sutra u 9 sati najavio konferenciju za medije. Informirat će se javnost o stanju vezanom za situaciju oko pandemije koronavirusom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje