Povežite se s nama

Život i društvo

Ovo je načelnik koji brine o natalitetu: u jednom mandatu dobio dvojicu sinova!

Objavljeno:

- dana

MARIN BOSILJ IZ SVETOG ILIJE

Kad su Općini Sveti Ilija ovaj mjesec organizirali prijem za novorođenčad i njihove roditelje, na druženje je stigao i načelnik Marin Bosilj.

Međutim, u toj prilici nije bio domaćin, nego gost: 37-godišnji načelnik je, naime, na prijem stigao sa svojim dvomjesečnim sinom Jurajom. – Juraj je baš jučer napunio dva mjeseca i moje je drugo dijete – rekao nam je ponosni tata.

Prvi sin se rodio devet mjeseci nakon izbora!

Na prijemu su bili roditelji čak 22 mališana, rođenih od prosinca prošle godine do lipnja ove godine, iz čega je jasno da u Općini Sveti Ilija nemaju problema s natalitetom. Tome sigurno nije odmogao načelnik, koji je obojicu sinova dobio tijekom svojeg prvog načelničkog mandata!

– Za načelnika sam izabran u svibnju 2013. godine, a devet mjeseci kasnije, u veljači 2014., rodio se moj prvi sin Janko – ispričao je Bosilj.

S obzirom na to koliko se u Hrvatskoj priča o natalitetu i traže „recepti“ kako ga poboljšati, čini se da bi načelnik Svetog Ilije tu mogao puno pomoći. Ako na lokalnim izborima sljedeće godine osvoji novi načelnički mandat, hoće li cilj biti još dvoje djece?

– To vam ne mogu reći, pa i supruga valjda o tome odlučuje – kroz smijeh nam je rekao simpatični načelnik.

Samo jedan stari dečko

37-godišnjak nam je pohvalio svoje kolege vršnjake, načelnike iz Ljubešćice i Kneginca Gornjeg.

– Nisam jedini načelnik koji je dobio djecu tijekom mandata. Načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić, koji sada obnaša treći mandat, ima blizanke stare četiri godine, a načelnik Kneginca Gornjeg Goran Kaniški obnaša četvrti mandat, a također je tijekom mandata dobio sina, koji ima četiri godine – otkrio nam je Bosilj, koji nije mogao pohvaliti jedino Krunoslava Jurgeca.

Načelnik Donje Voće se, naime, još nije oženio. Iako tu nije važno kojoj političkoj opciji tko pripada, zanimljivo je da su svi redom iz HDZ-a, baš kao i, primjerice, načelnik Petrijanca Vladimir Kurečić. On je nešto stariji, obnaša peti mandat, a kao načelnik je također dobio dvoje djece.     

Dodajmo da su na tradicionalnom prijemu u Općini Sveti Ilija prigodnim novčanim iznosom darivali novorođenu djecu, a to su: Iva Jurkin, Dea Horvat, Matea Banić, Ela Sokol, Tereza Lelkić, Franka Dreven, Leda Milinković, Emili Banić, Ema Babić, Dorotea Bauk, Lea Belani, Elena Križanić, Adam Barulek, Jakov Ptiček, Mateo Cepanec, Roko Migles, Karlo Čumbrek, Sandro Bečeheli, Ivano Cesar, Ivano Svrta, Kevin Šinko i Juraj Bosilj.

 

 

Izvor:
Foto: općina sveti ilija

Život i društvo

Ivanec: s dva EU projekta do 9 radnih mjesta za gerontodomaćice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec uključen je u još jedan projekt koji je odobren za financiranje bespovratnim EU novcem. Riječ je o projektu Zaposli – educiraj – pomozi II (ZEP II), a koji je na natječaj EU socijalnog fonda prijavljen u partnerstvu sa Zajednicom udruga Društvo Crvenog križa Varaždinske županije.

Projekt je „težak“ 2,84 milijuna kuna i u njega je uključeno 10-ak gradova i općina.

U njegovu sklopu zaposlit će se ukupno 31 žena na poslovima njege starih i bolesnih osoba, od kojih će četiri biti s područja grada Ivanca.

To ujedno znači otvaranje još 4 nova radna mjesta za gerontodomaćice, na kojima će se zaposliti žene koje ulaze u skupinu teško zapošljivih osoba, a koje će se brinuti o 24 korisnika.

Kompletna sredstva za njihovo zapošljavanje osigurana su iz EU socijalnog fonda.

Tako je u spomenuta dva projekta europskim novcem omogućeno otvaranje ukupno 9 novih radnih mjesta za gerontodomaćice koje će se brinuti za 54-ero starih i bolesnih osoba na administrativnom području grada Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

I Vi možete dati svoj glas potpunoj zabrani držanja pasa na lancima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da nije bilo jezivih fotografija koje su gorjele društvenim mrežama, a nad kojima se većina hrvatskoga stanovništva zgražala, s prizorima zjapećih rana pasa netom skinutih s lanaca iz potresom pogođenih područja i mučnih priča volonterki i volontera koji su ih spašavali, možda ne bi bilo ni tolikog interesa za kampanju koju su pokrenule tri najveće udruge za zaštitu životinja u Hrvatskoj.

Njihova je svakodnevna realnost ispunjena spašavanjem upravo pasa koji su proživjeli traumu lanca.

Prijatelji životinja, Sklonište Prijatelji Čakovec, Udruga Pobjede i druge članice Mreže za zaštitu životinja velikom nacionalnom kampanjom „Za Hrvatsku bez pasa na lancu” traže hitnu izmjenu postojećeg Zakona o zaštiti životinja uvođenjem potpune zabrane držanja pasa na lancu.

– Pse nazivamo najboljim čovjekovim prijateljem, a osuđujemo ih na ropstvo, na život u radijusu od nekoliko metara. Oni, koji po svojoj naravi vole slobodu više nego ljudi, kojima je priroda trčati, njuškati, istraživati, vezani su 10, 15 godina na iste te lančuge da bi što? Umrli u tom istom blatu poput psa Bobija iz okolice Petrinje koji je umirao u agoniji danima dok ga nisu spasili volonteri tek toliko da umre na toplom i uz ljudski dodir i utjehu – ističu članice Mreže za zaštitu životinja.

Tako ne samo da govore, nego i osjećaju aktivisti čakovečkog skloništa Prijatelji koji su od samih početaka, uz još mnoge druge udruge, bili na terenu i spašavali unesrećene pse.

Ništa drukčije iskustvo nema ni Udruga Pobjede koja vodi osječki azil za pse, koja se u sličnoj situaciji našla u Posavini spašavajući pse iz poplavljenih područja.

– Nezamislivo je koliko ljudi mogu biti okrutni prema onima koje zovemo najboljim prijateljima čovjeka. Čak i danas, sedam godina kasnije, teško je živjeti sa scenama kojima su ti dani bili ispunjeni: mrtvi psi koje nitko nije niti pustio s lanaca kad je Sava krenula nadirati. I danas, baš zbog tih pasa koji se nisu imali priliku niti spasiti, dijelom smo ove kampanje, za sve one koji su danas na njihovu mjestu! Svaki život, ma kako on malen nama bio, velik je onome tko ga živi i za svaki taj život želimo se boriti! – kažu iz Pobjeda.

Prijatelji životinja, koji godinama rade na izmjenama Zakona, jasni su u namjeri da se Zakon o zaštiti životinja mora promijeniti i da se držanje pasa na lancima mora potpuno zabraniti.

– Od 2005. godine borimo se za potpunu zabranu držanja pasa na lancima. Smatramo da nitko tko nema uvjete za skrb o psu ne bi trebao niti imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo – ističu.

Ove tri udruge, uz podršku svih udruga Mreže za zaštitu životinja, kao i velike većine građana, institucija i osoba iz javnoga života žele promjenu, žele ovim potezom spasiti tisuće i tisuće životinja koje trenutačno robijaju, ali i one koje se još nisu niti rodile. p

U tome ih je podržala tvrtka koja je poznata po društveno angažiranom radu, a koja je svoju proljetnu kampanju „Treba znati prerezati”, predstavljenu na više od 350 jumbo plakata, upravo posvetila želji da više nijedan pas ne bi trebao živjeti na lancu.

Ako mislite i osjećate jednako, potpišite na www.zabranimolanac.net peticiju kojom se traži hitna izmjena Zakona o zaštiti životinja i potpuna zabrana držanja pasa na lancu.   

Nastavite čitati