Povežite se s nama

Život i društvo

Ovo je Varaždinac Bruno Kosmačin, jedan je od najboljih mladih informatičara u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Bruno Kosmačin učenik je drugog razreda Prve gimnazije Varaždin koji iza sebe već ima zavidan broj sudjelovanja na državnima, ali i međunarodnim natjecanjima. Prije desetak dana vratio se iz Vodica, gdje je održano Državno natjecanje iz informatike, na kojem je u iznimno jakoj konkurenciji osvojio drugo mjesto.

Također, jedini je osvajač jednog od prvih triju mjesta u svim razredima kategorije “Algoritmi” za srednje škole koji nije iz Zagreba.

STEM područje

– Na Državnome je bilo super, mnogo sam naučio od drugih jer je riječ o okupljanju najboljih u tom području. Stvarno se u tih tjedan dana ondje mnogo nauči, a i društvo je bilo dobro, tako da su dojmovi sjajni. Mislio sam da ću biti u top-pet, s obzirom na to da je prije Državnoga održano još jedno natjecanje, Hrvatsko otvoreno natjecanje iz informatike (HONI), u šest kola. Ondje sam također bio drugi, no Državno je ipak malo viši nivo natjecanja, stoga nisam očekivao ovakav rezultat – rekao je 16-godišnji Bruno. Za Državno natjecanje pripremao se u školi i Centru izvrsnosti iz informatike, čiji je polaznik, uz još dodatni trud koji je u učenje ulagao kod kuće.

– Smatram da je rad kod kuće zapravo i najvažniji, ali potrebno je još pohađati centre i, naravno, s pažnjom pratiti nastavu kako bi nas profesori i mentori usmjerili na pravi put. Doma se znanje samo usavršava, barem ja tako mislim i radim. Dnevno, rekao bih, na rješavanje zadataka utrošim dva ili tri sata, ali ne smatram to nekim teškim radom. Volim svoj raspored, a ima i dana kada potrošim pet ili šest sati na učenje ili pak dodatno sudjelujem na online natjecanjima, što je također korisno – objašnjava nam mladi gimnazijalac.

Na Državnome natjecanju iz informatike sudjelovao je u kategoriji “Programiranje”. Natjecanje je održano u dva dana, a zadatke je rješavao putem računala. Prvog dana natjecanje je trajalo tri sata te je rješavao tri zadatka, dok je drugog dana nova tri zadatka rješavao četiri sata. Nakon zbroja svih bodova određena je konačna ljestvica, na kojoj je bio u samom vrhu. Otkrio je i primjer zadatka koji ga je, kaže, “baš pogodio”.

– Priča počinje tako da učenik određeni broj dana čita knjigu te su zadani postoci, odnosno koliki postotak knjige pročita svakog dana. I sada je trebalo osmisliti algoritam koji će odrediti koliko bi ta knjiga najmanje mogla imati stranica i koliko je učenik svakog dana pročitao stranica. Zadatak je bio dosta slabo riješen, no ja sam brzo došao do rješenja – prisjetio se Bruno, koji je zbog uspješnih rezultata jedan od samo 22-oje srednjoškolaca pozvanih na Hrvatsku informatičku olimpijadu, koja će se 29. svibnja održati u Zagrebu.

– Očekivao sam da ću biti pozvan na Olimpijadu jer se poziva prema uspjesima ostvarenima na HONI natjecanju, ali i po rezultatima na Državnome. Pripremam sam se tako da se kod kuće trudim simulirati uvjete kakvi su na olimpijadama, kako bih osmislio taktiku, odnosno redoslijed rješavanja zadataka. Ipak su zadaci mnogo teži nego na Državnome – rekao nam je gimnazijalac Bruno, koji je primio poziv i za finale American Computer Science League, prestižnog natjecanja na kojem sudjeluju najbolji mladi informatičari svijeta.

– To se natjecanje sastoji od teorijskog i programerskog djela, koji mi ipak bolje odgovara. Već imam osvojeno srebro od prošle, a vidjet ćemo kako će biti ove godine. Nadam se top-pet rezultatu, a i da tako neće biti, sretan sam što uopće mogu sudjelovati. I ove je godine online, nadao sam se da ćemo u Ameriku, no ipak je situacija s koronavirusom presudila – navodi Bruno, koji s ponosom spominje svog mentora Bojana Banića, prof.

– Usmjerio me na pravi put i mnogo naučio o programiranju i teoriji. A da odlično radi, pokazuju i rezultati bivših učenika – istaknuo je ovaj mladić koji je centre izvrsnosti pohađao još u osnovnoj školi, najprije iz matematike, a potom i u srednjoj školi iz informatike. Tim će putem nastaviti i svoje fakultetsko obrazovanje. Iako dotad još ima vremena, kaže da će najvjerojatnije upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, smjer Računarstvo, a drugi mu je izbor Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer Matematika.

– Najveća su mi motivacija ostali natjecatelji, i to, rekao bih, oni iz viših razreda jer vidim koliko su dobri u svom području. I zapravo je poenta u tome da želim vidjeti mogu li i ja biti toliko dobar kao i oni – istaknuo je.

Nadolazeće ljetne praznike provest će uz programiranje, te ga najvjerojatnije očekuje i Ljetni kamp iz informatike, koji se dosad održavao na otoku Krku, uz druženje s prijateljima i sestrom Leom, učenicom petog razreda, te ponosnim roditeljima Melitom i Markom, koji ga, ističe, inspiriraju da slijedi svoj put u STEM području.

– Tata mi je volio fiziku, iako danas nisu u tom području. No trude se što više razumjeti i naučiti o programiranju, i to mi se sviđa kod njih. Uz ostale natjecatelje, oni su mi najveća motivacija – navodi učenik Bruno, koji je ujedno svim mladima otkrio kako da zavole matematiku, informatiku, fiziku…

– Preporučio bih svima da pokušaju ući u taj svijet, koliko god da je težak. Mislim da će im najveća motivacija biti kad “skuže” koliko se toga može napraviti sa STEM područjem. Malo-pomalo, otkrivat će stvari koje će ih dalje motivirati. Ako ga i ne zavole, neka ne budu ljuti na sebe, već im želim da pronađu nešto drugo što će više voljeti – zaključio je Bruno Kosmačin, koji doista može biti uzor svojim vršnjacima, i šire.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje