Povežite se s nama

Život i društvo

Ovo su mali Varaždinci nagrađeni za pomaganje i solidarnost s vršnjacima

Objavljeno:

- dana

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u srijedu, 26. listopada, dodijeljene su plakete „Veliko srce Varaždina“ djeci koja su ostvarila izvanredna postignuća te istaknute uspjehe na području međusobnog pomaganja, vršnjačke pomoći, međugeneracijske solidarnosti, promicanja i poštivanja dječjih prava.

Ovo je već 10. puta zaredom kako se dodjeljuju plakete koje je ustanovilo Dječje gradsko vijeće Grada Varaždina vezano uz Međunarodni dan međusobnog pomaganja.

Plakete se dodjeljuju učenicima osnovnih škola s područja Grada Varaždina te iznimno, za specifično djelovanje, plaketa se može dodijeliti i odrasloj osobi koja je svojim radom, akcijom ili na neki drugi način učinila neko posebno vrijedno djelo, pomogla u ostvarivanju dječjih prava u osobito teškim i zahtjevnim situacijama uloživši natprosječan napor za dobrobit djece.

Cilj je nagraditi i učiniti vidljivima u društvu pozitivne i humane primjere djelovanja djece te potaknuti i sve ostale na takva djela.

„Veliko srce Varaždina“ priznanje je kojim Dječje Gradsko vijeće ističe učenike koji svojim radom pridonose zajednici, koji u svojoj okolini primjećuju one kojima je pomoć potrebna i pomažu te svojim suosjećanjem, vremenom, znanjem ili čak džeparcem pomažu potrebitima.

Dobitnici plakete „Veliko srce Varaždina“ 2022. godine su Roberta Oršoš, Luka Markač i Barbara Hrženjak iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, 4. c razred iz I. OŠ te Jasminka Brlić, odrasla osoba, asistentica u nastavi i Julija Tuga Lukić iz I. OŠ, Tara Leverić i David Franjić iz II. OŠ, 1.b razred III. OŠ, Ana Bistrović, Lena Kolenko i Elena Košić iz IV. OŠ, Karlo Korotaj i Dubravka Novak, odrasla osoba, koordinatorica Dječjeg foruma Varaždin i Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina iz V. OŠ, Iva Šipek, Mura Lazar, Zoa Barić i Maša Prekupec iz VI. OŠ te Ena Horvat, Lea Kamenar, Ena Žitnjak i Petra Hrastovec iz VII. OŠ.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj s predsjednikom Dječjeg Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovrom Ledenkom uručio je plakete nagrađenima i čestitao im na velikom srcu koje su pokazali prema svojim vršnjacima, starijima i zajednici u kojoj žive.

Život i društvo

Planira se uvesti oporezivanje napojnica u ugostiteljstvu, ali još treba neke stvari definirati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kreditna kartica plaćanje

Prije dvije godine s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila se tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica bi postala neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, trebao bi se oporezivati kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka, objavili su o ovoj novosti iz Hrvatske gospodarske komore.

– U pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Marka Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu dva predavanja o moždanom udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savjet za zdravlje Varaždinske županije organizira obilježavanje „Dana crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

U srijedu, 1. veljače, u 13 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, bit će održana dva predavanja. Predavanje o moždanom udaru održat će doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurolog iz Opće bolnice Varaždin, koja je ujedno predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Emina Pavleković, dr. med. spec. neurolog, održat će pak predavanje o posebnostima moždanog udara kod žena.

U petak, 3. veljače, od 10 do 12 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“. Građanima će biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

Iz Savjeta za zdravlje pozivaju sve građane da dođu na predavanja te na javnozdravstvenu akciju, na kojima će dobiti informacije o uzrocima, znakovima upozorenja i posljedicama moždanog udara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje