Povežite se s nama

Život i društvo

Ovo su moderne bake: s 90 godina “surfaju” i “skajpaju”

Objavljeno:

- dana

TREĆA DOB

Godine zaista nisu važne! Toga su itekako svjesni Katica (90), Anđela (93), Štefica (82), Josip (83) te Jelica (66), korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin koji su pobijedili brojne stereotipe o trećoj dobi.

Neki od njih suvereno vladaju Facebookom, Skypeom i Gmailom, a drugi za to nemaju vremena jer su prezauzeti ljubavnim šaputanjima.

Smijeh i energija

U Domu za starije i nemoćne gotovo svi imaju mobitel koji koriste uglavnom za pozive, a 90-godišnja Katica napominje da njoj ni pisanje poruka nije nikakav problem. – Pa kad ti imaš tanke prste! I ja bih voljela tipkati, ali moji prsti su malo deblji pa mi je problem pogoditi prave tipke i na kraju odustanem – dobacuje joj kroz smijeh 93-godišnja Anđela. Kad vidite nasmijana lica Katice i Anđele, njihov vedar pogled, smijeh i energiju koju šire, nikad ne biste pogodili da su one već prekoračile devedesetu. 

Te se dvije moderne bake znaju služiti i računalom. Naime, 2013. godine studenti FOI-ja u Domu su vodili informatičke tečajeve i tada su se i one naučile služiti računalom. – Na računalu znam svašta. Imam Gmail i Skype preko kojeg razgovaram s unukom koja je u Parizu – napominje Katica. 

Štefica (82) i Josip (83) zajedno žive 13 godina, a zajedno su došli i u Dom

Anđela pak računalo koristi za čitanje informativnih portala te da bi pogledala fotografije svog rodnog kraja, jer Jajce je daleko, a uspomene su još žive i bliske. A vještine 66-godišnje Jelice posramile bi i mnogo mlađe. – Ja sam u Dom došla sa svojim laptopom i sve sam sama naučila. Računalo koristim za dopisivanje, često s obitelji razgovaram preko Skypea, igram računalne igre, rješavam testove, čitam informativne portale, slušam klasičnu glazbu na YouTubeu, imam Gmail i Facebook profil – govori Jelica, dok ravnateljica Doma Tamara Ljubić kroz smijeh dobacuje: 

– I recite da smo Facebook prijateljice! Jelica ima i tablet i iPhone te voli među prvima imati baš sve novotarije.

Štefica i Josip iz Križevaca zajedno žive 13 godina. Nakon što su izgubili svoje prve supružnike i proveli niz godina u samoći, odlučili su si pružiti još jednu priliku za sreću i ljubav. Prije godinu dana zajedno su došli i u Dom. – Ljubav nema dobnih granica, a lakše je udvoje. Dobro se slažemo, lijepo nam je i volimo se. Ljubav se itekako može dogoditi i u kasnijim godinama. Cijeli smo se život mučili i radili, sad je došlo vrijeme da se opustimo i uživamo u godinama koje su nam preostale – naglašavaju supružnici, dok se svi ostali čudimo snažnim izjavama ljubavi i toplim pogledima. 

– A šta ću drugo kad je tak – smije se Štefica. Ostale sugovornice su već godinama udovice, neke i dulje od dva desetljeća. Uspomene na pokojne supružnike još su uvijek presnažne, a uz to se šale da ionako nemaju vremena za ljubav! – Znate kako sam se upoznala sa svojim suprugom? Pogodila me Amorova strelica! Moja teta i ja šetale smo Korzom, a ususret su nam dolazila dva muškarca, jedan od njih bio je on. Pogledali smo se, a kako smo se mimoišli, ja sam se okrenula za njim, a on za mnom. Nakon nekoliko dana prišao mi je i zakazao rendes – sa sjetom i smijehom prisjeća se Anđela. 

– Ja sam dobila ljubavno pismo koje je bilo dugačko jedan metar i namotano poput pergamenta. Pismo je bilo prelijepo napisano, ali nije bilo kemije s moje strane te se nisam udala za tog čovjeka – smije se Jelica.

Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin obilježen je kulturno-umjetničkim programom korisnika, a ove su godine u programu sudjelovali i gosti iz Caritasovog doma Sv. Ivan Krstitelj iz Ivanca. Svoj su dan proslavili pjesmom, plesom, recitacijama i smijehom.

– Treća životna dob nekim je ljudima jako teška jer odnos s obitelji nije u redu. Ima divne djece koja dolaze svakodnevno, pitaju za svoje roditelje, donose im voće… Sami lijekovi nisu dovoljni da bi stariji bili sretni. Posjetite svoju majku, svojeg oca, to je njima najjači lijek – ističe ravnateljica Tamara Ljubić. 

Najviše joj fali – pas!

Jelici (66) u Domu ipak nešto nedostaje. 25 je godina u Varaždinu imala salon za kućne ljubimce i velika je ljubiteljica životinja. Nekad je imala i konje, a miljenik njezinog pokojnog supruga, prelijepi lipicaner, često je ulazio i u dnevni boravak kuće u kojoj su živjeli. – U zapadnoj je Europi u 80 posto domova dozvoljeno da korisnici imaju kućne ljubimce, koji jako pomažu starijim ljudima. Mi u tome jako zaostajemo. Osobno bih manje bila za računalom, a više vremena provodila vani, šećući psa. Uvijek sam u kući imala najmanje četiri psa i to mi sad jako nedostaje – ističe Jelica.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Djelatnost FOI-ja usklađena je s obrazovnim potrebama i trendovima u svijetu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Fakultet organizacije i informatike, uz prepoznatljivost svojih studijskih programa i nastavnog potencijala, već dugi niz godina uspješno gradi znanstvenu prepoznatljivost u okviru međunarodnih i nacionalnih znanstvenih i razvojnih projekata, koji rezultiraju i primjenom u nastavnom procesu i transferom znanja u praksu. Stoga smo iznimno ponosni na to što je od početka ove kalendarske godine FOI započeo s provedbom čak pet novih projekata, koji će značajno doprinijeti razvoju i podizanju kvalitete obrazovanja, kao i procesa učenja i poučavanja unutar strateških područja Fakulteta – istaknuo je izv. prof. dr. sc. Igor Balaban, prodekan za znanost, projekte i međunarodnu suradnju.

Nastavna izvrsnost se velikim dijelom oslanja na znanstvenu izvrsnost, kao i na snažna međunarodna partnerstva i kvalitetnu projektnu suradnju na inovativnim istraživačkim temama. U tom smislu Fakultet organizacije i informatike je uložio dodatne napore u prijave projekata čiji će rezultati omogućiti jačanje međunarodne suradnje i partnerstava s prepoznatim obrazovnim i istraživačkim institucijama u Europi. 

Putem dvaju Erasmus+ projekata strateških partnerstava, kao odgovor na situaciju prouzročenu bolešću COVID-19, u području edukacijskih tehnologija, FOI ojačava i proširuje suradnju s međunarodnim partnerima. Osim jačanja međunarodne mreže partnera, putem strateških projekata istraživači na projektu imaju mogućnost implementirati najnovije istraživačke rezultate u nastavne procese.

– Dobivenim projektom Hrvatske zaklade za znanost FOI se je još jače pozicionirao kao domaći lider u istraživanju i implementaciji u području edukacijskih tehnologija i analitika učenja. Erasmus+ projekt iz podmreže saveza znanja proširuje FOI-jevu suradnju i s institucijama u području poduzetništva, koje je uz IT važno strateško područje Fakulteta, te je time omogućeno proširenje budućih projektnih inicijativa i suradnji iz tog područja. Međunarodna partnerstva otvorit će Fakultetu prilike za sudjelovanje u prijavi kompetitivnih znanstveno-istraživačkih projekata kao što su „Obzor Europa“ i drugi na natječajima koji izlaze u sljedećim mjesecima – naglasio je prodekan Balaban.

„HELA“

Hrvatska zaklada za znanost odobrila je financiranje istraživačkog projekta „HELA – Podizanje zrelosti visokih učilišta za implementaciju analitika učenja“, koji će se na FOI-ju pod voditeljstvom prof. dr. sc. Nine Begičević Ređep provoditi četiri godine. Projekt je financiran u ukupnom iznosu od 776.230 kuna, a njegova temeljna svrha je doprinijeti boljem razumijevanju i optimizaciji procesa učenja i poučavanja podržanog analitikama učenja putem unapređenja zrelosti visokih učilišta i podizanja kvalitete odlučivanja temeljene na analitikama učenja.

Interdisciplinarnost projekta zahtijeva uključivanje stručnjaka iz različitih područja, što je i razlog da se projekt provodi kroz suradnju triju istraživačkih laboratorija FOI-ja – Laboratorija za strateško planiranje i odlučivanje, Laboratorija za učenje i akademsku analitiku te Laboratorija za napredne tehnologije u obrazovanju – te njihovih vanjskih suradnika, prepoznatih znanstvenika s vodećih institucija iz Hrvatske i inozemstva.

Strateški projekti

Erasmus+ strateška partnerstva „RAPIDE“ i „eDESK“ motivirana su nedavnim suočavanjem obrazovnog sustava s krizom izazvanom COVID-19 epidemijom te pružanjem podrške digitalnoj transformaciji visokih učilišta.

Oba projekta prijavljena su pod vodstvom prof. dr. sc. Blaženke Divjak. Projekt „RAPIDE“ (Relevant assessment and pedagogies for inclusive digital education) za cilj ima izradu i implementaciju inovativnih pedagogija usklađenih s vrednovanjem studenata. Projekt je financiran sredstvima EK-a u iznosu od 219.085 eura. Fakultet organizacije i informatike, kao koordinator, projekt provodi u partnerstvu s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištem u Rijeci te priznatim europskim sveučilištima.

U projektu „eDESK“ (Digital and Entrepreneurial Skills for European Teachers in the COVID-19 World) Fakultet organizacije i informatike ima ulogu partnera, a financiran je u iznosu od 237.085 eura. Cilj „eDESK“ projekta je podizanje digitalnih i poduzetničkih vještina europskih nastavnika u (post)COVID-eri.

Istraživačka grupa s FOI-ja najintenzivnije će sudjelovati u razradi koncepta i sadržaja platforme za učenje digitalnih kompetencija, kao i u pilotiranju te platforme na četiri europska visoka učilišta uključena u projekt. Projekti „RAPIDE“ i „eDESK“ su značajni jer pružaju jedinstveno iskustvo međunarodne suradnje na razvoju kompetencija znanstveno-nastavnog osoblja te uvođenja inovacija u nastavni proces, omogućujući time i studentima FOI-ja internacionalizaciju i moderno studiranje.

„WeRin“

U ulozi partnera FOI sudjeluje i u projektu „WeRIn“ (Women Entrepreneurs in Regional Inclusive Entrepreneurial Ecosystems), koji je financiran sredstvima EK-a u iznosu od 999.639 eura. Voditeljica projekta je doc. dr. sc. Kristina Detelj.

Pozadina projekta „WeRIn“ je da, unatoč porastu sudjelovanja studentica u poduzetničkom obrazovanju, one i dalje zaostaju u odnosu na svoje muške kolege. Stoga stručnjaci iz FOI-jevog Laboratorija za poduzetništvo pokušavaju riješiti ovaj izazov kultiviranjem uključivijih ekosustava za žene s diplomom i poduzetničkim aspiracijama. Sveobuhvatni cilj je povećati uključivost poduzetničkog obrazovanja i programa podrške s namjerom da se poveća udio diplomiranih poduzetnica i poveća njihova razina uključenosti u regionalne poduzetničke ekosustave diljem Europe.

 „Europe for Citizens“

U ulozi partnera, FOI sudjeluje i u projektu „WAI4PwDs“ (Web Accessibility and other Initiatives for Persons with Disabilities in EU in Pandemic and other Crisis Times). Voditeljica projekta je prof. dr. sc. Valentina Kirinić. Projekt je u iznosu od 136.000 eura financiran sredstvima EU-a iz programa „Europe for Citizen“. Cilj projekta je stvoriti mrežu dionika koji će poticati i podupirati građanske inicijative, kao i povećanje pristupačnosti mrežnih sadržaja osobama s invaliditetom, učenicima s teškoćama i ostalim ranjivim skupinama.

Odobreni projekti, ovisno o strateškom području u kojem djeluju, imaju važnu ulogu u izobrazbi nastavnika FOI-ja, kao i u unapređenju nastavnog procesa u online okruženju te hibridnom obliku učenja i poučavanja, te će također doprinijeti i povećanju znanstvene produktivnosti FOI-jevih znanstvenika.

Nastavite čitati

Život i društvo

Koronavirus u Hrvatskoj: 19 ljudi preminulo, 94 nova slučaja zaraze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

doktor liječnik stetoskop

Stožer civilne zaštite RH je na konferenciji za medije izvijestio o broju novooboljelih od koronavirusa.

Danas u Hrvatskoj imamo 94-ero novozaraženih i 2178 testiranih. Postotak pozitivnih je 4,3 %.

Također, 74 pacijenta je na respiratoru, to je 10 % više u odnosu na prethodni dan. U bolnice su jučer zaprimljena 72 pacijenta.

U 24 sata preminulo je 19 ljudi, javio je index.hr.

Nastavite čitati