Povežite se s nama

U fokusu

Ovo su policajci Neven i Dejan koji su spasili dječaka (13) od utapanja u ledenoj Dravi

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Policajac Dejan Kučko (27) iz Vidovca i narednik Neven Sambolec (37) iz Kamenice prvi su se odazvali pozivu i spasili 13-godišnjeg dječaka od utapanja u kanala HE Varaždin kod Svibovca Podravskog.

U sklopu svojih dužnosti reagirali su u srijedu, 20. travnja, na poziv djevojčice (14) da joj je prijatelj na navedenoj lokaciji pao u hladnu Dravu te ga ne mogu izvući iz vode.

Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske je poziv primio u 20.06 sati, već je padao mrak, a hrabri policajci na mjestu pada dječaka bili su za manje od devet minuta.

Odmah po zaprimanju dojave, voditelj smjene je žurno na mjesto događaja uputio sve raspoložive ophodnje Policijske postaje Varaždin, Postaje prometne policije Varaždin i Interventne jedinice policije. Također je o događaju žurno izvijestio i Javnu vatrogasnu postrojbu i Zavod za hitnu medicinu Varaždinsku županije.

Istovremeno je u kontaktu s dojaviteljicom, djevojčicu uputio da mobitelom daje svjetlosne znakove policajcima koji dolaze na mjesto događaja s ciljem da ih što prije uoče i počnu spašavanje te joj daje upute vezano uz dječaka u vodi da se pokuša držati za neki predmet.

Brzina

Naši policajci bili su u ophodnji u Knegincu, zatim su se drugim poslom krenuli prema Hrašćici i tada je došla dojava.

– Kao da nam je nešto govorilo da se požurimo. Tada je došla dojava i najbrže moguće uputili smo se prema kanalu. Nije bilo potpuno jasno gdje se djeca nalaze, ali poznajemo dobro teren pa smo ih brzo uspjeli locirati. Na nasipu derivacijskog kanala bile su tri curice i mahale su nam. Mi smo došli s donje strane i vidjeli dječaka u vodi – ispričao je Sambolec.

Prvi je do djeteta uspio doći Kučko, a Sambolec je prilazio sa suprotne strane jer se radi o vrlo sklizavom dijelu nasipa na kojem je protok jak kada je otvorena brana, što je izgleda bio slučaj u srijedu. Također, postojala je opasnost da policajci padnu na dječaka, pa su poduzeli mjere da se to ne dogodi, kako su nam objasnili. Također, Sambolec je odabrao prilaz s druge strane da pokuša pomoći kolegi ako padne u vodu.

– Još s nasipa smo ugledali neugodan prizor dječak koji je bio potpuno u vodi, samo mu je glava virila. Jednom rukom držao se za neki konopac zavezan za beton, za koji nitko ne zna odakle se pojavio jer ga na drugim mjestima na kanalu nema. Niti smo taj konopac uspjeli naći kasnijom pretragom. Vidjelo se da je dječak pothlađen i u šoku. Odmah sam se spustio do vode, valjda pod utjecajem adrenalina, jednom nogom sam stao u vodu i ni sam ne znam kako sam dječaka uspio uhvatiti za ruku kojom je držao konopac te ga prebaciti na svoje tijelo. Dobro sam pazio gdje stajem jer je taj dio gdje se spajaju voda i beton sklizak poput stakla, ne bi bilo dobro ni za koga da sam i ja pao. Kad sam izvukao dječaka zajedno smo se popeli na nasip. Dijete smo pokrili svojom odjećom da ga ugrijemo do dolaska medicinske ekipe jer je bio pothlađen – rekao je Kučko.

U 20.30 sati na mjesto događaja stigla je ekipa Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije koja je preuzela pothlađenog dječaka te ga prevezla u Opću bolnicu Varaždin. Također je o događaju obaviještena majka dječaka koja je preuzela daljnju skrb o djetetu u bolnici. U petak, 22. travnja, dječak je još bio u bolnici, ali stanje mu je bilo stabilno.

Neven Sambolec i Dejan Kučko

Srna

Do pada dječaka u kanal Drave doveo je pomalo nevjerojatan niz događaja.

Obavljenim policijskim razgovorima s dojaviteljicom te još dvije djevojčice u dobi od 13 i 14 godina, utvrđeno je da su one s dječakom koji je stradao, oko 20 sati šetale po nasipu. U jednom su trenutku u polju nedaleko od derivacijskog kanala ugledali kako pas nepoznatog vlasnika trči za srnom. Srna se u jednom trenutku okrenula i počela trčati u smjeru nasipa, pri čemu je udarila u tijelo 13-godišnjaka, koji je izgubio ravnotežu i od siline udara pao s nasipa u vodu derivacijskog kanala. Dječak se prilikom pada pokušao zaustaviti na klizavoj asfaltnoj podlozi kosine nasipa no nije uspio te je pao u vodu. U tom je trenutku ugledao konop za koju se uhvatio i držao do dolaska i spašavanja.

– Dječak je dosta dugo bio u vodi. Curice su nam tek kasnije rekle da su ga same pokušale izvući iz vode. Jedna od curica je čak pala u vodu, ali se srećom uspjela izvući. Baš ona je zatim pozvala svoju sestru, koja je biciklom iz Sračinca došla do kanala. Tek kad su vidjele da nema drugog izlaza zvale su policiju. Zato je dijete i bilo u tako lošem stanju. Valjda nas je sam dragi Bog poslao da se nađemo na baš tada na tom mjestu da spasimo dječaka. Sve okolnosti su se poklopile – pojasnili su Kučko i Sambolec.

Iako policajci prolaze čitav niz obuka, sami su nam rekli da se ne nađu često u situacijama poput navedene te da čovjeka ništa za to ne može pripremiti.

– Sve patrole su bile upućene na lokaciju, ali mi smo jednostavno došli prvi. Meni je nakon spašavanja srce bilo veliko kao kuća. Kad sam vidio da je dijete dobro sjeli smo u auto i rekao sam kolegi Nevenu da smo bavili dobar posao. Dobro se osjećaš kada znaš da si dječaku spasio život i to je najveća nagrada – završio je Kučko.

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje