Povežite se s nama

Život i društvo

Ovo su udomitelji Martina i Ivica iz Ivanca, a trenutno brinu za bebe stare mjesec dana i pet mjeseci

Martina i Ivica Lipovčak

Objavljeno:

- dana

U Hrvatskoj se broj udomiteljskih obitelji posljednjih godina smanjuje, a potreba za njima raste. Također, dječji domovi su puni djece.

Upravo zato valja istaknuti pozitivne primjere, a ovaj put to su Martina i Ivica Lipovčak iz Gečkovca kod Ivanca. Mladi bračni par ove su godine postali udomitelji, a trenutno uz svoje dvoje djece imaju udomljeno još troje.

– Od mlađih dana, od srednje škole, bila mi je želja biti udomiteljica jer sam odrastala s prijateljima koji su živjeli u udomiteljskim obiteljima. Uvjeti da postanem udomiteljica stvorili su se nakon što sam osnovala svoju obitelj te smo kupili kuću. Niti suprugu nije dugo trebalo da prihvati ovu ideju – rekla je 31-godišnja Martina, koja je tijekom razgovora s nama cijelo vrijeme nosila neko od djece te prema potrebi brisala nosiće. Također, pojasnila je da je dala otkaz u jednom trgovačkom centru da bi bila udomiteljica.

Martina i Ivica imaju djevojčicu staru 8 godina, dječaka od 14 mjeseci te udomljenog dječaka starog samo mjeseca i djevojčicu od pet mjeseci, kao i dječaka starog godinu dana.

– Prvo dijete došlo je k nama u ožujku ove godine. U početku je bilo malo čudno, ali zato je su svi jako mali. Ali nisam imala strah jer smo već bili u rutini brige za malu djecu. I željeli smo udomljavati malu djecu. Svaki naš dan je žuran, još se niti ne probudimo već netko ide spavati, a dan je ispunjen 100 %. Teško i zahtjevno jest, ali kad si ispunjen onime što radiš, nema veće sreće od toga. Moram pohvaliti svog supruga, on je velika podrška – istaknula je Martina Lipovčak. Dodala je da se brzo razviju osjećaji prema udomljenoj djeci, ne može se bez ljubavi, kaže, ali ipak nije povezanost ista kao s biološkom djecom.

Poruka mlade udomiteljice svima koji razmišljaju o ovome pozivu jest da ne dvoje jer će im se ljubav vratiti stostruko.

– Ako ćemo biti u mogućnosti otvoreni smo da udomimo još djece – završila je mlada udomiteljica.

Ivica Lipovčak naglasio je da nije bilo bojazni, da su djeca super te da su prava, velika obitelj.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje