Povežite se s nama

Međimurje

Ovogodišnje Porcijunkulovo u Čakovcu tijekom šest dana posjetilo je više od 220 tisuća ljudi

FOTO_ VŽR/Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

Nakon što je krajem srpnja i početkom kolovoza Porcijunkulovo punih šest dana omogućilo svim svojim posjetiteljima bogat kulturno – zabavni program, čak 24 koncertnih nastupa, četiri bine za izvođače uz preko 150 izlagača i „Dječju zonu“ za najmlađe, organizatori mogu biti iznimno zadovoljni ponuđenim te provedenim sadržajima i doživljajima za sve generacije. Baš kao i posjećenošću, kako je središnju ljetnu manifestaciju na sjeveru zemlje posjetilo više od 220 tisuća posjetitelja, što Međimuraca i Čakovčana, što gostiju.

Ove godine pogođen uspješan recept uz utrošeno manje sredstava za organizaciju

– Čakovec postaje nezaobilazna turistička destinacija za naše mnogobrojne goste, a sva prikupljena iskustva i savjete od ove godine svakako ćemo iskoristiti za daljnji razvoj i obogaćivanje turističke ponude u gradu. Vrijeme je za osvježavanje i promjenu postojećih evenata koje u okviru turističke zajednice organiziramo tijekom godine, želje naših Međimuraca, sama publika i potražnja se mijenjaju, pa se tome i prilagođavamo.

Drago mi je da smo ove godine našli jedan uspješan recept koji su izvođači i posjetitelji prepoznali, uz utrošeno manje sredstava nego ranijih godina – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini te pritom naglasila kako se već radi na novom kvalitetnijem i sadržajnijem programu s dosta noviteta za 2023.

Pozitivne učinke manifestacije, osim posjetitelja, osjećaju izlagači, poduzetnici i posjetitelji

Indikativni su podaci Porezne uprave, koji pokazuju da su u tih 6 dana ugostitelji, i to samo računajući one s područja Međimurja, fiskalizirali račune ukupne vrijednosti veće od 4,6 milijuna kuna, a za usporedbu naspram prošlog Porcijunkulova kada je fiskalizirano oko 2,2 milijuna kuna te 2020. oko 1,5 milijuna kuna. Također, od 20. do 25. srpnja, dakle tjedan ranije, fiskalizirano je 2,7 milijuna kuna, gotovo 2 milijuna manje.

– Mislim da je to između ostalog posao Grada, organizirati programe koji su našim građanima zanimljivi, a izlagačima, ugostiteljima i poduzetnicima s područja grada omogućiti da se predstave, promoviraju i pritom zarade. Svi oni plaćaju porez, čine naš kraj uspješnim i razvijenim, zapošljavaju naše mlade te sam sigurna da će pozitivne učinke manifestacije i oni osjetiti na svojim primanjima – naglasila je Cividini te dodala kako je prema podacima PU međimurske zabilježena jedna od većih posjećenosti manifestacije, a uz povećani broj ljudi, bio je i veći broj automobila u gradu.

Unatoč tomu, nije zabilježen nijedan veći prekršaj, kao ni remećenje javnog reda i mira, te je Porcijunkulovo prošlo bez provala i krađa. Pritom mogu biti zadovoljni brojem izlagača – 154, točnije samo osam manje nego godinu ranije, ali i noćenjima te dolascima u gradu.

Naime u prvih osam mjeseci u 2022. godini u Čakovcu je zabilježeno 10.229 dolazaka, što je naspram referentne 2019. godine prije korone povećanje za 5,35%, dok bilježe 25.342 noćenja, što je povećanje za čak 17,75%.

Uspješna humanitarna prodaja kišobrana za Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

– Zahvaljujem svim prijateljima Čakovca koji su i ove godine bili uz Porcijunkulovo te su nam dali podršku na bilo koji način. Posebno hvala ekipi koja je mjesecima danonoćno pripremala i provodila manifestaciju, na čelu s djelatnicima Turističke zajednice Grada Čakovca, ali i onima koji su uz našu akciju još jednom pokazali brigu o potrebitima te kupnjom simbola Porcijunkulova – kišobrana, donirali Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec – zaključila je gradonačelnica.

Porcijunkulovo vrijedno 1,8 milijuna, uz prihod od pola milijuna te isto toliko očekivanih sponzorskih sredstava potpore

Ukupni troškovi Porcijunkulova 2022. iznose oko 1,8 milijuna, od toga je 900 tisuća kuna osigurano i plaćeno sa stavke Javni programi – programi Turističke zajednice iz Gradskog proračuna, a oko 400 tisuća kuna platit će se sa stavke namijenjene organizaciji manifestacija, održavanju javnih površina, sigurnosti i slično. Ostatak sredstava osigurano je preko sponzorskih ugovora i drugih prihoda Turističke zajednice grada Čakovca.

Na ime prihoda od najma javnih površina Grad je naplatio nešto više od 371 tisuće kuna, a od parkiranja tijekom manifestacije oko 118 tisuća kuna. Ukupno je to nešto manje od 500 tisuća kuna prihoda, dok su Turistička zajednica i Grad Čakovec zajedno ugovorili i 407 tisuća kuna sponzorskih sredstava, no to još nije konačna brojka kako se nakon godišnjih odmora u određenim kompanijama čekaju dogovorena sponzorstva i potpore.

Najveći i najbolje prihvaćeni noviteti bili su zoniranje i disperzija sadržaja po cijelom gradu

Kružna šetnja gradom uz rasterećenje glavne ulice „kišobrana“ pokazala se kao pun pogodak, baš kao i Dječja zona te nova ponuda u okviru Urban parkića. O detaljima ovogodišnjeg Porcijunkulova i planovima za iduću manifestaciju, kao i one koje nas čekaju u međuvremenu, govorio je direktor TZ grada Čakovca Filip Horvat.

– Smatram da možemo biti ponosni na ostvarene uspjehe i ipak brojke govore za sebe. Uspjeli smo unutar razumnog budžeta privući veliki broj ljudi i ponuditi za svakoga ponešto, a to da je atmosfera bila ugodna potvrđuje izostanak incidenata i posjećenost svih programa. Najveći i najizazovniji noviteti manifestacije bili su zoniranje i disperzija sadržaja po cijelom gradu, što se pokazalo izuzetno pogodno, potrebno i pozitivno prihvaćeno. To nam za sljedeću godinu po prvi puta omogućuje spretniju potragu za sponzorima koji se mogu kvalitetnije uklopiti u priču pojedine zone – rekao je i najavio planove za 2023. godinu.

– Poseban naglasak u radu stavit ćemo na pravovremeno planiranje i kvalitetnije ulaganje u infrastrukturu tijekom godine radi smanjenja troškova privremenih građevina. Pritom će se raditi na spretnijem vezanju ostalih manifestacija u našem gradu, u svrhu brendiranja Čakovca i zajedničke najave budućih događanja. Svakako ćemo nadograditi koncept koji se pokazao vrlo dobrim te primijeniti sve savjete, prijedloge i konstruktivne kritike – objasnio je direktor.

Čakovečka „Jesen u gradu“ od 23. do 25. rujna

– Ono što zasadimo danas kao malu biljku, sutra će izrasti u raskošno stablo. Sve novine koje su ove godine zaživjele, postat će dio manifestacije te pridonijeti još većoj prepoznatljivosti središnjeg ljetnog događaja u kontinentalnoj Hrvatskoj, dio doživljaja koji Čakovčani čekaju i zaslužuju. Sve ono što nisu prigrlili ispravit ćemo i prirediti još bolje Porcijunkulovo 2023 – zaključili su organizatori i pozvali sve ljude dobre volje da grad pozitivnih emocija posjete tijekom svih manifestacija koje su za njih u Čakovcu pripremljene tijekom čitave godine.

Tako je već najavljena sljedeća manifestacija u Čakovcu – „Jesen u gradu“ koja nas očekuje od 23. do 25. rujna.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje