Povežite se s nama

U fokusu

Ovogodišnji turistički srpanj u Varaždinskoj županiji bolji nego 2019. godine

Objavljeno:

- dana

Prema podacima sustava eVisitor obrađenim na dan 3. kolovoza 2021., tijekom srpnja 2021.
zabilježena su 3.367.962 dolaska stranih turista u Hrvatsku (indeks 155 u usporedbi sa srpnjem 2020.) te 422.023 dolaska domaćih turista (indeks 126).

Broj noćenja stranih turista u srpnju je iznosio 21.758.192 (indeks 137) dok su domaći turisti ostvarili 3.362.171 noćenja (indeks 115).

Ukupan turistički promet (strani i domaći turisti), u srpnju iznosi 3.789.985 dolazaka (indeks 151) i 25.120.363 noćenja (indeks 134).

U apsolutnim brojkama, najveći promet turista tijekom srpnja (mjereno noćenjima) ostvaren je na području Istre, a potom slijede Splitsko-dalmatinska županija i Kvarner, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

Tijekom razdoblja siječanj-srpanj, Istra je u nacionalnim okvirima zabilježila najveći broj noćenja, ispred Kvarnera i Splitsko-dalmatinske županije.

Varaždinska županija

Varaždinsku je županiju prema podacima Hrvatske turističke zajednice u srpnju ove godine posjetilo 13.582 turista, koji su ostvarili 27.711 noćenja. U srpnju 2020. Varaždinsku je županiju posjetilo 7752 turista i ostvarili su 13.521 noćenja.

Od siječnja do srpnja ove godine Varaždinsku je županiju posjetilo 35.756 turista koji su imali 71.191 noćenja.

U prvih sedam mjeseci lani Varaždinsku je županiju posjetilo 23.279 turist, a u odnosu na lani u turistima indeks je 153. Navedeni su turisti lani u navedenom periodu ostvarili 50.182 noćenja, te je to manje nego 2021. pa indeks za ovu godinu iznosi 142.

2019. godina

Ipak, 2019. godina bila je rekodna za hrvatski turizam pa smo provjerili i podatke za Varaždinsku županiju za ovu godinu.

Od siječnja do srpnja 2019. Varaždinsku je županiju posjetilo 42.516 turista te su ostvarili 98.726 noćenja.

Samo u srpnju 2019. godine Varaždinsku je županiju posjetilo 9527 turista i oni su ostvarili 22.323 noćenja. To znači da je ove godine u srpnju Varaždinsku županiju posjetilo 4055 turista više nego 2019. godine pa su opravdano očekivanja od Špancirfesta visoka.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje