Povežite se s nama

Novosti

Oživjeli kameno cvijeće

Objavljeno:

- dana

VRIJEDNA DONACIJA ZA VANIMU

Za razliku od ostalih tinejdžera, one su svoje slobodno vrijeme provele u animiranju kamenog cvijeća Varaždina. Još jedna radionica Filmsko-kreativnog studija VANIMA omogućila je mladima da slobodno vrijeme provedu kreativno. To je i jedan od razloga zašto su primili vrijednu donaciju Euroherca.
 

Ovaj tjedan kameno cvijeće Varaždina je oživjelo. Na osmoj po redu Ljetnoj radionici Filmsko-kreativnog studija VANIMA 12 polaznica (da, sve su bile djevojke) upoznalo se s tehnikom grataža i pokrenulo motive grada s kamenih pročelja.

Ove školske godine na “redovnim” radionicama polaznici su izmislili i nacrtali više od 20 filmova. Trenutno ih dovršavaju. – Ideja ljetnih radionica je pak, osim što se kreativno provodi vrijeme, naučiti nešto novo. Tako film “Kameno cvijeće Varaždina” rade u ne tako uobičajenoj tehnici grataža – rekla je Sandra Malenica, koja uz Hrvoja Seleca i Manuela Lazara vodi radionicu.

Remake proslavljene tehnike

Tehnika grataža (pastel namazan na papir koji se kasnije grebe) baš i nije uobičajena za animaciju, ali nije toliko neuobičajena za VANIMU. – Još davne 1994. napravljen je film “Varaždin u grec tehnici”, koji je postigao velik uspjeh. Odlučili smo napraviti svojevrsni “remake” ove tehnike, malo je modernizirati i vidjeti kako će se kompjuteri u sve dobro uklopiti – objašnjava Selec.

Da je grataž zanimljiv, potvrdila je i Petra (16) koja već nekoliko godina stvara na VANIMI. – Ove godine izradila sam crtić “Kvart”, a na radionicu sam se prijavila iz znatiželje. Svaka od nas uzela je jedan kameni cvijet i oživjela ga iz ničega – ispričala nam je.

Nešto kraće, od ovog VAFI-ja (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin) animira i Sara (16). – Na festivalu sam se uključila u radionicu Maye Yonesho i odmah sam kasnije krenula i na VANIMU, a logično mi je bilo nastaviti s ljetnom radionicom. Jedva čekam vidjeti kako će ovaj film ispasti – priznala nam je.

“Kameno cvijeće” djevojke će završiti ovaj petak, 15. lipnja, a zajedno s ostalih 20 filmova koji su nastali tijekom godine bit će prikazani 3. srpnja u palači Herzer.

Donacija za tehnologiju

VANIMIN rad prepoznao je i Euroherc. Povodom 20 godina djelovanja pokrenuli su akciju “20 darova za 20 godina” okrenutu mladima. VANIMA je među 20 klubova, sportskih i kulturnih udruga u Hrvatskoj koji potiču mlade na kreativno i kvalitetno provođenje vremena, a kojima je Euroherc odlučio donirati 50.000 kuna. Donacija je svečano danas predana u prostorijama VANIME u Križanićevoj ulici.

– Danas je najbitnije zdravo odrastanje mladih ljudi. Vrlo smo sretni što je naša rođendanska akcija namijenjena mladima te sretni što 50.000 kuna ide u ruke varaždinskim animatorima – rekao je direktor varaždinske podružnice Euroherc osiguranja Mladen Rihtarić.

– Slobodno vrijeme u animaciji kod nas provodi više od 40 djece te 10 mladih. Drago nam je što je Euroherc prepoznao naš rad. Donacija je VANIMI i više nego dobrodošla. Kako bismo bili uspješni u onome što radimo, trebamo biti u korak s tehnologijom, a ona često košta više nego što imamo. Tako da ćemo sve dati za nove kompjutere i kupnju skupog animacijskog softvera – rekao je Selec.

Eurohercu je u ime Grada Varaždina zahvalio i predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje