Povežite se s nama

Život i društvo

Oživjeli su sjećanje na Bajnske dvore

Objavljeno:

- dana

Povijest

Članice udruge “Čuvarice starinskih običaja” iz Gornjeg Ladanja organizirale su svoj tradicionalni proljetni susret uz izložbu koja ove godine nosi naziv “U neko prošlo vrijeme”. Tema ovogodišnje izložbe posvećena je “staroj školi”, odnosno nekadašnjoj četverogodišnjoj školi u Bajnskim Dvorima.

– Ideju za ovu izložbu dobila sam onog trenutka kada sam u ruke dobila knjigu “U neko prošlo vrijeme” autorice Mire Krajačić-Beutz, koja danas ima 94 godine. Ona je svoja zimovanja i ljetovanja provodila u Bajnskim Dvorima, koji su je i nadahnuli da napiše knjigu kojoj je urednik Borislav Šimenc iz Valla 042, a koja me jednostavno oduševila. Čim sam je pročitala odmah sam znala da moram organizirati ovu izložbu – otkrila je Đurđica Zrinski, predsjednica udruge “Čuvarice starinskih običaja” koje su organizirale ovaj susret, izložbu i druženje uz pomoć i pokroviteljstvo Općine Vinica.

 

Ideju za izložbu dobila sam kad sam dobila knjigu “U neko prošlo vrijeme

Uz prigodni programu kojem su sudjelovali učenici Područne škole OŠ Vinica iz Gornjeg Ladanja i fotografije stare škole koje su sve okupljene odveli u prošlost, o svojim uspomenama i dogodovštinama vezanim uz školu u Bajnskim Dvorima govorile su učiteljice Anica Vincek i Josipa Balent.

 

Upravo su Anica Vincek i njezin suprug Dragutin bili prvi učitelji u toj školi koja je imala veliki značaj za stanovnike i društveni život ladanjskog kraja. Ljudi su nekad živjeli s tom školom, ono je bila mjesto okupljanja i kulturnih događanja. Bajnske Dvore iz svoje perspektive predstavila je Marina Bonjeković, sadašnja vlasnica, a učenici PŠ Gornje Ladanje izveli su i prigodni igrokaz na ladanjskom dijalektu. U program su se uključili i učenici matične škole OŠ Vinica, a poseban gost na ovom događanju organiziranom u petak u Vatrogasnom domu u Gornjem Ladanju bio je i vinički pjesnik Ivica Bek.

Cvijeće od papira

Uz sjećanja na “staru školu” i prigodni program, “Čuvarice starinskih običaja” pripremile su i prigodnu izložbu rukotvorina.
– S obzirom da tijekom godine organiziramo dva druženja, uz Dane kruha i proljetno, koje je uvijek uoči Uskrsa, ove godine odlučile smo se predstaviti s proljetnim cvijećem koje izrađujemo od krep papira, a koje je naš tradicionalni ukras za Uskrs – otkrila je Zrinski.
Na susretu u petak bila je i zamjenica načelnika Općine Vinica Mirjana Jambriško i sam načelnik Marijan Kostanjevac.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Već tradicionalno na Veliki petak podijeljeni obroci u Pučkoj kuhinji biskupijskog Caritasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski biskup Bože Radoš tradicionalno je na Veliki petak, 29. ožujka, u društvu ravnatelja Biskupijskog Caritasa Ante Šole posjetio Pučku kuhinju Caritasa Varaždinske biskupije na Banfici. Biskupu su se uime Varaždinske županije pridružile predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić.

Ispred Grada volontere i korisnike Caritasove pučke kuhinje posjetio je gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki.

Prije podjele toplih obroka i prigodnih uskršnjih paketa biskup Radoš je predvodio molitvu i blagoslovio jelo. Podsjetio je biskup kako je Veliki Petak, dan Isusovoga križnoga puta, dan Njegove muke i smrti.

– Kao Crkva to činimo kroz djelovanje našega Caritasa, po vrijednim rukama  naših volontera, vodstva Caritasa i u suradnji sa Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom. Ne samo da njima činimo dobro, nego s njima idemo prema najvećoj radost koju čovjek može doživjeti, osjetiti – a onda i posvjedočiti: ‘Sretni smo jer je Isus uskrsnuo’ a i drugima čestitati, poželjeti: I vama želimo da budete sretni jer je Isus živ, uskrsnuo – rekao je biskup Bože Radoš.

– U ovim blagdanskim danima već tradicionalno zajedno s varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem te predstavnicima Grada Varaždina, sudjelujemo u podjeli blagdanskog objeda. Naravno uz nas su tu i volonteri bez čijeg angažmana ne bi bilo ovog zajedništva, empatije i solidarnosti. Varaždinska županija kontinuirano sufinancira Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu, a ove godine smo za njen rad izdvojili više od 13 tisuća eura. I kroz samu godinu pomažemo još na nekoliko načina jer je važno pomagati, pokazati  dobru volju i humanost. Svim potrebitima, ali i svim ljudima dobre volje želim mirne i radošću ispunjene Uskrsne blagdane – poručila je predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje Kiđemet-Piskač.

U preduskrsno vrijeme tradicionalno se ovom simboličkom gestom pridružujemo našem Biskupu i njegovim suradnicima u podjeli blagdanskih obroka. Grad Varaždin podupire rad Caritasa Varaždinske biskupije sa preko 60 tisuća eura godišnje.

– Zahvalni smo Caritasu na svemu što radi i što omogućuje našim sugrađanima slabijeg imovinskog stanja da ipak dostojno žive – rekao je gradonačelnik Bosilj nakon podjele toplih obroka i uskršnjih paketa.

Spomenimo kako Caritasova pučka kuhinja svakodnevno priprema oko 300 obroka koje dio korisnika blaguje u za to opremljenoj blagovaoni, dok dio korisnika obroke nosi kućama. U Pučkoj kuhinji pripremaju se obroci koje pojedinim korisnicima dostavlja Crveni križ, te obroci za Sigurnu kuću.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uskršnja izložba Učeničke zadruge Vrčeki u Viničkoj tradicijskoj kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenička zadruga Vrčeki iz Osnovne škole Vinica organizirala je izložbu radova sekcija u Viničkoj tradicijskoj kući u razdoblju od 20. do 22. ožujka pod nazivom “Vuzim i Vrčeki – kaj su naše ruke napravile”.

Izložbu je svečano otvorio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., a riječi pozdrava i pohvale za trud i angažman uputila je i ravnateljice škole Mirjana Jambriško. Tijekom trodnevnog programa izložbu su razgledali djelatnici osnovne škole s učenicima, vrtićke grupe s odgojiteljicama i ravnateljicom Dječjeg vrtića Vinica, članovi KUD-a Vinica, predstavnica Udruge mladih Umami Vinica te drugi mještani općine. Posjetitelji su imali prilike poslušati priče o nekadašnjim uskršnjim običajima koje su pripovijedale učenice članice Povijesne sekcije.

Učitelji su s nekim razrednim odjelima realizirali nastavu u tradicijskoj kući. Voditeljice sekcija održale su radionice ukrašavanja pisanica prirodnim tehnikama i radionicu izrade cvjetnih puški za učenike i mještane u suradnji s bivšom ravnateljicom škole, Anicom Hrnčić te djelatnicama Srednje škole Arboretum Opeka, Vericom Tot, Blaženkom Adamić Gregurec i Gabrijelom Adamić. Voditeljica zadruge Vrčeki, Suzana Mihelčić, izuzetno je zadovoljna podržanom idejom o realizaciji izložbe te zahvaljuje voditeljicama sekcija na angažmanu te podršci i posjećenosti izložbe od strane školskih djelatnika, partnera, načelnika i mještana općine Vinica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje