Povežite se s nama

Život i društvo

Pacijentima više ne puše kroz prozore: energetski obnovljeno sedam objekata Opće bolnice Varaždin

Opća bolnica Varaždin energetska obnova2

Objavljeno:

- dana

Završena je energetska obnova sedam objekata Opće bolnice Varaždin.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ravnatelj OBV-a dr. Nenad Kudelić sa suradnicima danas su obišli objekte da vide što se točno napravilo.

Projekt energetske obnove Opće bolnice Varaždin vrijedan je 83,5 milijuna kuna. To je prvi veći projekt nakon 13 godina u Bolnici, a radovi su počeli u kolovozu 2017. godine te završili na kraju prosinca 2018. Sve je obavljeno u roku.

Zahvaljujući investiciji, zgrade kirurgije, interne, neurologije, kuhinje, ljekarne, logopedije i praonice dobile su novi izgled te postale energetski učinkoviti objekti. Energetska obnova uključuje na nekim zgradama promjenu krovišta, na ostalim toplinsku izolaciju, zamjenu vanjske stolarije te izradu toplinske ovojnice zgrada, postavu solarnih panela, izgradnju postrojenja za proizvodnju pare, promjenu dijela sustava centralnog grijanja te izmjenu dijela postrojenja u praonici rubnja.

Projekt se ostvaruje u sklopu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji osigurava 24 milijuna kuna sredstava za sufinanciranje provedbe, a ostatak sredstava osigurava privatni partner – Prvo plinarsko društvo provoditelj energetske obnove.

Opća bolnica Varaždin i Varaždinska županija nisu morale osigurati sredstva budući da će se ulaganje vraćati sljedećih 14 godina iz ušteda na energentima. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojio je 24 milijuna kuna za sufinanciranje provedbe, a ostatak sredstava Prvo plinarsko društvo, pružatelj energetske obnove koje je odabrano putem postupka javne nabave.

– Projekt je napravljen tako da mora garantirati minimalnu uštedu u potrošenim energentima, a taj je iznos 4,25 milijuna kuna na godišnjoj razini. Tako će taj projekat kroz 14 godina isfinancirati sam sebe. Pacijentima nakon obnove više ne puše kroz prozore, koji su bili stari 50 godina, a i morali smo zatvarati radijatore. Do sada smo se grijali na plin, a sada na moderan način, uz pomoć toplinskih crpki i obnovljivih izvore energije. Ovakav moderan način mogućava da sustav u budućnosti iskoristimo za hlađenje, za klimatizaciju – objasnio je dr. Kudelić.

Viđenim je bio zadovoljan i župan Čačić, koji je najavio i nove projekte u ulaganja u varaždinsku bolnicu.

– Ovo je kvalitetna investicija, koja “vraća” samu sebe. Također, je i rijetka u Hrvatskoj, jer poslije nas to više nitko nije realizirao. Ne samo da smo podigli kvalitetu, nego nam se ugrađenim toplinskim pumpama otvara potencijal da klimatiziramo internu i kirurgiju. Toga u planovima nema, ali naći ćemo sredstva. Otvorila se prilika da se u zgradi logopedije i dežurnih ambulanti otvori dječji vrtić za djecu liječnika i ostalog medicinskog osoblja. Prostor je već tu, ali ga moramo opremiti te se dogovoriti kako će to funkcionirati, rado ćemo pomoći. I za objekte koji još nisu obnovljeni u OB Varaždin dobili smo novac te uskoro i krećemo u realizaciju, te s dva objekta u Klenovniku. Suma svih projekata je 109 milijuna kuna – kazao je Čačić.

Župan je najavio i gradnju objedinjenog hitnog prijema i jednodnevne kirurgije, projekta koji će stajati 70 milijuna kuna. Zanimljivo je da da će se među dvije zgrade napraviti prolaz, pa pacijenti uopće neće morati hodati po vani, od jedne do druge bolnice.

Mnogo je toga promijenjeno na zgradi kirurgije

U ovoj zgradi bi trebao biti vrtić za djecu liječnik

Nekategorizirano

Općina Petrijanec: putem EU projekata zaposleno 10 žena koje su brinule o 79 korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec uspješno je provela projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ te projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ Sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda. Prve dvije godine nositelj projekta „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” vrijedan 2.179.443,20 kuna bila je Općina Petrijanec, a zatim je projekt nastavljen kao druga faza, ali u suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Petirjanec ukupne vrijednosti  925.800,00 kuna.

Riječ je europskom projektu putem kojeg je omogućeno zapošljavanje nezaposlenih žena, koje su brinule za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Provodio se 15 mjeseci, putem kojeg je zaposleno je 10 žena koje su se brinule o 79 korisnika.

– Projekt “Zaželi” jako je dobro odjeknuo i bio prihvaćen u Općini Petrijanec i nismo imali nikakvih problema sa krajnjim korisnicima, a suradnja je bila na vrlo visokoj razini. Mislim da bi trebali nastaviti sa sličnim projektom u idućim godinama, no to ne ovisi o nama, jer trenutno javni poziv nije otvoreni te apeliram na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i sva ostala upravljačka tijela da nastave u sljedećim godinama s tim projektom – rekao je na završnoj konferenciji projekta „Zaželi“ načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Žene su također prošle edukaciju za gerontodomaćice te za jednostavne poslove u zanimanju kuhar.

Obvezni partneri na projektu su također Centar za socijalnu skrb Varaždin te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

– U evidenciji varaždinskog Zavoda za zapošljavanje uvijek je evidentirano više nezaposlenih žena, nego muškaraca, i zato ovaj projekt ima dvije važne komponente – socijalnu i humanitarnu, a Zavod za zapošljavanje tu se uključio sa svojom ulogom, a to je informiranje nezaposlenih žena o projektu, oglašavanje javnog poziva, posredovanje pri zapošljavanju. Ovim projektom utječe se na ukupnu nezaposlenost žena i samo je u protekloj godini na području Varaždinske županije kroz projekt „Zaželi“ 90-tak žena – zaključila je Branko Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nastavlja se provedba programa gerontodomaćica na području Varaždina i Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin potpisalo je ugovore s Gradom Varaždinom i Općinom Jalžabet o financiranju programa gerontodomaćica, koje pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama.

Nastavak je to provedbe programa koji se do studenog 2021. godine financirao putem EU projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“.

Ugovorima su osigurana sredstva za financiranje plaća gerontodomaćica, i to za njih pet na području grada Varaždina i dvije na području Općine Jalžabet.

Svaka od gerontodomaćica brine se za sedam do osam korisnika koji su starije i nemoćne osobe te im je potrebna pomoć oko nabave namirnica, lijekova, održavanju higijene stambenog prostora kao i razgovora i druženja kao nezaobilaznog dijela pomoći osobama koje žive same.

Financiranje ovakvih programa od velike su važnosti za poboljšanje kvalitete života starijih sugrađana i GDCK Varaždin ovim putem zahvaljuje Gradu Varaždinu i Općini Jalžabet na potpori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje