Povežite se s nama

Život i društvo

Pacijentima više ne puše kroz prozore: energetski obnovljeno sedam objekata Opće bolnice Varaždin

Opća bolnica Varaždin energetska obnova2

Objavljeno:

- dana

Završena je energetska obnova sedam objekata Opće bolnice Varaždin.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ravnatelj OBV-a dr. Nenad Kudelić sa suradnicima danas su obišli objekte da vide što se točno napravilo.

Projekt energetske obnove Opće bolnice Varaždin vrijedan je 83,5 milijuna kuna. To je prvi veći projekt nakon 13 godina u Bolnici, a radovi su počeli u kolovozu 2017. godine te završili na kraju prosinca 2018. Sve je obavljeno u roku.

Zahvaljujući investiciji, zgrade kirurgije, interne, neurologije, kuhinje, ljekarne, logopedije i praonice dobile su novi izgled te postale energetski učinkoviti objekti. Energetska obnova uključuje na nekim zgradama promjenu krovišta, na ostalim toplinsku izolaciju, zamjenu vanjske stolarije te izradu toplinske ovojnice zgrada, postavu solarnih panela, izgradnju postrojenja za proizvodnju pare, promjenu dijela sustava centralnog grijanja te izmjenu dijela postrojenja u praonici rubnja.

Projekt se ostvaruje u sklopu Programa energetske obnove zgrada javnog sektora, kojeg provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji osigurava 24 milijuna kuna sredstava za sufinanciranje provedbe, a ostatak sredstava osigurava privatni partner – Prvo plinarsko društvo provoditelj energetske obnove.

Opća bolnica Varaždin i Varaždinska županija nisu morale osigurati sredstva budući da će se ulaganje vraćati sljedećih 14 godina iz ušteda na energentima. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojio je 24 milijuna kuna za sufinanciranje provedbe, a ostatak sredstava Prvo plinarsko društvo, pružatelj energetske obnove koje je odabrano putem postupka javne nabave.

– Projekt je napravljen tako da mora garantirati minimalnu uštedu u potrošenim energentima, a taj je iznos 4,25 milijuna kuna na godišnjoj razini. Tako će taj projekat kroz 14 godina isfinancirati sam sebe. Pacijentima nakon obnove više ne puše kroz prozore, koji su bili stari 50 godina, a i morali smo zatvarati radijatore. Do sada smo se grijali na plin, a sada na moderan način, uz pomoć toplinskih crpki i obnovljivih izvore energije. Ovakav moderan način mogućava da sustav u budućnosti iskoristimo za hlađenje, za klimatizaciju – objasnio je dr. Kudelić.

Viđenim je bio zadovoljan i župan Čačić, koji je najavio i nove projekte u ulaganja u varaždinsku bolnicu.

– Ovo je kvalitetna investicija, koja “vraća” samu sebe. Također, je i rijetka u Hrvatskoj, jer poslije nas to više nitko nije realizirao. Ne samo da smo podigli kvalitetu, nego nam se ugrađenim toplinskim pumpama otvara potencijal da klimatiziramo internu i kirurgiju. Toga u planovima nema, ali naći ćemo sredstva. Otvorila se prilika da se u zgradi logopedije i dežurnih ambulanti otvori dječji vrtić za djecu liječnika i ostalog medicinskog osoblja. Prostor je već tu, ali ga moramo opremiti te se dogovoriti kako će to funkcionirati, rado ćemo pomoći. I za objekte koji još nisu obnovljeni u OB Varaždin dobili smo novac te uskoro i krećemo u realizaciju, te s dva objekta u Klenovniku. Suma svih projekata je 109 milijuna kuna – kazao je Čačić.

Župan je najavio i gradnju objedinjenog hitnog prijema i jednodnevne kirurgije, projekta koji će stajati 70 milijuna kuna. Zanimljivo je da da će se među dvije zgrade napraviti prolaz, pa pacijenti uopće neće morati hodati po vani, od jedne do druge bolnice.

Mnogo je toga promijenjeno na zgradi kirurgije

U ovoj zgradi bi trebao biti vrtić za djecu liječnik

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje